Σπιτικό γιαούρτι με ζαχαρούχο γάλα της γιαγιάς Ευδοκίας

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-spitiko-giaourti-me-zacharoucho-gala-tis-giagias-Evdokias

Για το θεσπέσιο σπιτικό γιαούρτι, που έκανε η γιαγιά Ευδοκία με ζαχαρούχο γάλα γράφει η αρθρογράφος, Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Profet77 από το Pixabay 

Η γιαγιά Ευδοκία συνήθιζε να κάνει γιαούρτι συχνά, γιατί είχε πολύ γάλα δικό της. Ζώντας πολλούς μήνες το χρόνο σε χωριό συναναστρέφονταν με κτηνοτρόφους, οι οποίοι της έδιναν φρέσκο γάλα που σε μεγάλο ποσοστό το παρασκεύαζε σε γιαούρτι.

Αυτό το έκανε, για να τρώμε κι εμείς ολόφρεσκο γιαούρτι και να εφοδιαζόμαστε με ασβέστιο. Παλιότερα, όμως, όταν τα δικά της παιδιά ήταν μικρά και δεν είχε ψυγείο, αλλά ένα «φανάρι», έφτιαχνε γιαούρτι και με ζαχαρούχο γάλα.

Γιατί το ζαχαρούχο γάλα είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρούνταν εκτός του ψυγείου. Επίσης, είχε μία γλυκιά γεύση κι έτσι τρώγονταν ευκολότερα από τα μικρά παιδιά. Σε συνδυασμό με φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι θεσπέσιο!

Υλικά

Για να παρασκευάσουμε το σπιτικό γιαούρτι με ζαχαρούχο γάλα της γιαγιάς Ευδοκίας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

👩‍🍳1 κουτί ζαχαρούχο γάλα.

👩‍🍳3 ποτήρια κρύο νερό.

👩‍🍳1/2 κύπελλο γιαούρτι στραγγιστό.

jpeg-optimizer-spitiko-giaourti-me-zacharoucho-gala-tis-giagias-Evdokias-dyo

Το σπιτικό γιαούρτι με ζαχαρούχο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.Φωτογραφία από Leslie Anneliese από το Pixabay 

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με το νερό, φροντίζοντας να διαλυθεί όσο καλύτερα γίνεται. Σ’ άλλο μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι και το οποίο το λιώνουμε με λίγο μίγμα γάλακτος.

Προσθέτουμε το μίγμα του λιωμένου γιαουρτιού στο γάλα κι ανακατεύουμε καλά.  Ύστερα, αδειάζουμε όλο το μπολ σε δύο καθαρά και στεγνά κεσεδάκια, πήλινα ή γυάλινα. Αφήνουμε τα κεσεδάκια σε χώρο με θερμοκρασία γύρω στους 40 βαθμούς.

Τα σκεπάζουμε με χαρτί κι από επάνω με ένα μάλλινο σκέπασμα, καθώς και τα αφήνουμε χωρίς να τα κουνήσουμε για 5 ώρες. Μεταφέρουμε τα μπολάκια σε δροσερό χώρο. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Το γιαούρτι μας, διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

©Typologos.com 2022