Οι Teachers for SwanZ συνεχίζουν το ταξίδι -άρθρο του 2021

«Ταξιδεύουν»

στον κόσμο του χορού!

jpeg-optimizer-Oi-Teachers-for-Swanz-synechichoun-to-taxidi

Το πρότζεκτ «Teachers for SwanZ» αποτελεί ένα έργο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Erasmus +» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση  του χορού και  της χορογραφίας

Τα καλά νέα «κυκλοφόρησαν» ήδη και το Λύκειο χορογραφίας «Floria Capsali»  στο Βουκουρέστι είναι ο εμπνευστής και ο συντονιστής του πρότζεκτ «Teachers for SwanZ», το  οποίο αποτελεί ένα έργο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Erasmus +» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση του χορού και της χορογραφίας.

Οι συνεργάτες του έργου

Συνεργάτες  του έργου είναι:

🔵Η Εθνική Σχολή Τεχνών «Καθηγητής Vesselin Stoyanov» από το Ρούσσε-Russe (Βουλγαρία).

🔵Η ιδιωτική σχολή «Attitude Studios – Μπαλέτο με τη Λάουρα»  από τη Βιέννη (Αυστρία).

🔵Η Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας.

Επίσκεψη ομάδας δημοσιογράφων

Λίγες μέρες πριν από το τελευταίο κουδούνι αυτής της σχολικής χρονιάς επισκέφθηκε μια ομάδα δημοσιογράφων στις 17 Ιουνίου 2021 το Λύκειο Χορογραφίας «Floria Capsali» στο Βουκουρέστι, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο έργο «Teachers for SwanZ» κατά τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του.

Η διευθύντρια του έργου και δασκάλα πιάνου για το μπαλέτο, Νταϊάνα Ζαβαλάς(Diana Zăvălaș), αναφέρθηκε στις κύριες δραστηριότητες και στις  εκδηλώσεις, που υλοποιήθηκαν μέχρι και στιγμής.

Παρακολούθηση της δεύτερης

«ανοικτής» τάξης χορού

Ύστερα, τα μέλη της ομάδας των δημοσιογράφων επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του λυκείου,όπου και παρακολούθησαν τη δεύτερη «ανοιχτή» τάξη χορού,που μεταδόθηκε διαδικτυακά και «ζωντανά» από το λύκειο «Floria Capsali» σε όλους τους εταίρους.Αποτέλεσε, δε, μια καλή ευκαιρία για τους δημοσιογράφους να συζητήσουν με μερικούς από τους δασκάλους και κάποιους εκ των  μαθητών, που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

jpeg-optimizer-Oi-Teachers-for-Swanz-synechichoun-to-taxidi-dyo

Το έργο «Teachers for SwanZ» θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ υποστηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση των εκπαιδευτών του μπαλέτου ή του χορού στις χώρες εταίρους κι αναπτύσσει τις επαγγελματικές, επικοινωνιακές, ψηφιακές- διαπολιτισμικές δεξιότητές τους

Τα οφέλη του έργου

«Teachers for SwanZ»

Το έργο «Teachers for SwanZ» θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ υποστηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση των εκπαιδευτών του μπαλέτου ή του χορού στις χώρες εταίρους κι αναπτύσσει τις επαγγελματικές, επικοινωνιακές, ψηφιακές- διαπολιτισμικές δεξιότητές τους.

Όχι μόνον οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτές θα επωφεληθούν απ’ αυτήν την εκπαίδευση, αλλά  θα ωφεληθούν και οι μαθητές που ανήκουν στην «γενιά Ζ» ( ηλικίας μεταξύ των 13 και 16 ετών).Το όλο πρότζεκτ «αντικατοπτρίζει» την ανησυχία γι’ αυτή τη γενιά που εμπνέει και τον τίτλο του έργου, το οποίο υποδηλώνει συγχρόνως τις φιλοδοξίες των νέων χορευτών να αποδώσουν το πιο όμορφο σύμβολο της χορογραφίας , δηλαδή της φαντασμαγορίας που τιτλοφορείται: «Η λίμνη των κύκνων».

Δύο ομάδες εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 μετά από  τους πρώτους τρεις μήνες, όποτε «κυριάρχησαν» οι δραστηριότητες που συσχετίζονται με τη διαχείριση του έργου και την επικοινωνία, καθώς και τη διασπορά του έργου,.

Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια

Οι δύο ομάδες εργασίας «μοιράζουν» τη δική τους εκπαίδευση κι  εμπειρία, ενώ  συνεργάζονται για να δημιουργήσουν δύο από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα του «Teachers for SwanZ», που είναι:

Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με τίτλο: «Teacher for SwanZ», που απευθύνεται σε εκπαιδευτές μπαλέτου και εκπαιδευτές χορού.Το εγχειρίδιο στοχεύει να εμπλουτίσει τις υπάρχουσες μεθοδολογίες του χορού και τις πρακτικές οδηγίες, να τις ενημερώσει και να τις προσαρμόσει στον τρόπο που η «γενιά Z» λαμβάνει νέες γνώσεις, καθώς και δεξιότητες.

«Ο μίνι οδηγός κίνησης»,  που εκπονήθηκε και για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι- οποίες διδάσκουν τα μαθήματα γενικής κουλτούρας στις σχολές χορού. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενθαρρύνει τη διεπιστημονική μάθηση και  διευκολύνει  τους δεσμούς, που υφίστανται μεταξύ του χορού και της γενικής εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση

κεφαλαίων κι άρθρων

Επί του παρόντος, μετά από αρκετούς γύρους συζητήσεων που διεξάγονται αποκλειστικά στο εικονικό περιβάλλον, φαίνεται ήδη το τελικό περιεχόμενο των δύο βιβλίων .Διαμορφώνεται, ήδη, η δομή του κάθε κεφαλαίου και άρθρου,  που «ακολουθούνται»  από μια ολοκληρωμένη διαδικασία εξέτασης κι εναρμόνισης όλων των συνεισφορών.Λόγω της αδυναμίας της πραγματοποίησης των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία προβλέπει το έργο επικεντρώθηκαν οι ομάδες στην εκπόνηση αυτών των διδακτικών ντοκουμέντων, τα οποία ελπίζουν να ολοκληρώσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι εργασίες για τη δημιουργία

πλατφόρμας χορού

Παράλληλα, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για τη δημιουργία του τρίτου συγκεκριμένου αποτελέσματος του έργου, που θα είναι η «πλατφόρμα χορού Virtual Learning Laboratory». Πρόκειται γι’ ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να μάθουν, να βελτιωθούν στον τομέα των διαφόρων τύπων επαγγελματικού χορού, ήτοι το κλασικό μπαλέτο, ο χορός χαρακτήρων, ο παραδοσιακός χορός, καθώς και ο σύγχρονος χορός.

Η πλατφόρμα θα παρουσιάσει μια μεθοδολογία χρήσης, ηχογραφήσεις πρακτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν ήδη οι εκπαιδευτικοί και οι καθηγητές στα σχολεία εταίρους στο πλαίσιο του έργου.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας

Στην πλατφόρμα θα συμπεριληφθούν:

✅Τα μαθήματα του χορού που μεταδίδονται στο διαδίκτυο.

✅Οι συνεδρίες εκπαίδευσης.

✅Τα σεμινάρια τύπου masterclass.

✅Τα πλέγματα περί της αξιολόγησης και τα ερωτηματολόγια.

✅Οι μαρτυρίες των χρηστών.

Οι τέσσερις πρεσβευτές

του έργου

Το έργο «Teachers for SwanZ», απολαμβάνει την ηθική υποστήριξη τεσσάρων πρεσβευτών, οι οποίοι είναι:

🟢Ο Τζίτζι Κατσιουλεάνου (Gigi Căciuleanu), ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του σύγχρονου χορού στον κόσμο.

🟢Ο Δρ. Άλκης Ράφτης πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO.

🟢Η Λιουντμίλα Κονοβάλοβα (Liudmila Konovalova), η πρώτη μπαλαρίνα του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης.

🟢Η Βέσελα Βασίλεβα (Vessela Vassileva), η πρώτη μπαλαρίνα και η καλλιτεχνική  διευθύντρια  της Κρατικής Όπερας του Ρούσε (Russe) στη Βουλγαρία.

Αυτοί οι διάσημοι άνθρωποι «στάθηκαν» δίπλα στην ομάδα του έργου σε σημαντικές στιγμές, π.χ. επί της ευκαιρίας των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού – 29 Απριλίου, της Ημέρας  της Ευρώπης – 9 Μαΐου και της Παγκόσμιας Ημέρας Διαφορετικότητας των Πολιτιστικών Εκφράσεων – 21 Μαΐου.

Οι στόχοι του έργου

για το 2022

Κατά τη διάρκεια του 2021 δόθηκε προτεραιότητα στη δημιουργία των εκπαιδευτικών βιβλίων.

Σύμφωνα με την απόφαση όλων των ομάδων, το έτος 2022 θα αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση και στην ανάπτυξη μίας προγραμματισμένης κινητικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, στο Ρούσσε, καθώς  και στη Βιέννη. Θα λάβουν μέρος οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που συμμετέχουν στο έργο.

Επίσης, το 2022 θα είναι η  χρονιά διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου,  αφού θα αποτελέσει το έτος «ανοίγματος» σε νέες συνεργασίες και συμπράξεις!

Παροχή παραδείγματος

καλής πρακτικής

Δεδομένου του γεγονότος ότι τα εγχειρίδια και η πλατφόρμα θα είναι «ανοιχτά» εκπαιδευτικά εργαλεία που θα δημοσιευτούν στην πλατφόρμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Erasmus +», τα σχολεία – εταίροι ελπίζουννα παράσχουν ένα παράδειγμα καλής πρακτικής σε άλλα σχετικά ιδρύματα στη Ρουμανία, στη  Βουλγαρία ή  στην Αυστρία, για την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας μαζί τους, προς όφελος της επαγγελματικής εκπαίδευσης χορού σε όλη την περιοχή!

©Typologos.com 2022