Λαχταριστή κοτόσουπα της γιαγιάς Ευδοκίας

Γράφει η Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφος

jpeg-optimizer-lachtaristi-kotosoupa-tis-giagias-evdokias

Τη λαχταριστή κοτόσουπα της γιαγιάς Ευδοκίας μας «σερβίρει» η αρθρογράφος, Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Christo Anestev από το Pixabay 

Η γιαγιά Ευδοκία είχε κοτούλες και κοκόρια στην αυλή της. Τα πουλερικά είχαν φτερά διαφόρων χρωμάτων, ενώ ήταν ποικίλων ηλικιών και ειδών. Άφηνε κατά χρονικά διαστήματα τις κότες να βόσκουν ελεύθερα, ώστε κι αυτές να περνάνε όμορφα, αλλά και για ν’ αποκτούν νόστιμο κρέας.

Να μαγειρεύεται έτσι ένα έδεσμα που να βράζει γρήγορα και το οποίο ν’ αφήνει μία νόστιμη γεύση στο φαγητό. Την ίδια γευστική αίσθηση μπορούσες ν’ απολαύσεις και με τα κοκόρια της.

Ήταν νοστιμότατα,  κυρίως όταν μαγειρευόταν υπό τη μορφή σούπας ή μαζί με χυλοπίτες! Τα πουλερικά της γιαγιάς Ευδοκίας ήταν πολύ νόστιμα και τα φαγητά που παρασκεύαζε μ’ αυτά ήταν κυριολεκτικά εξαίσια!  Δημιουργούσε μαγειρικά αριστουργήματα! Και με γεύση, ώστε να «γλύφεις και τα δάχτυλά σου»!

Υλικά

Για να βράσουμε τη λαχταριστή κοτόσουπα της γιαγιάς Ευδοκίας θα πρέπει ν’ «απλώσουμε» τα εξής υλικά στη κουζίνα μας:

👩‍🍳1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες.

👩‍🍳3-4 καρότα.

👩‍🍳2-3 πατάτες.

👩‍🍳Θυμάρι.

👩‍🍳1 φλιτζανάκι του καφέ με ρύζι.

👩‍🍳Το χυμό ενός λεμονιού.

👩‍🍳4-5 κουταλιές με ελαιόλαδο.

👩‍🍳Αλάτι.

👩‍🍳Πιπέρι σε κόκκους.

👩‍🍳2 αυγά για το αυγολέμονο.

jpeg-optimizer-lactharisti-kotosoupa-tis-giagias-Evdokias-dyo

Το κοτόπουλο το σερβίρουμε ξεχωριστά ή το περνάμε από το τηγάνι, αφού έχουμε «κάψει» βούτυρο ρίχνοντάς του, πιπέρι. Επίσης, μπορούμε να το καθαρίσουμε από τα κόκαλα και να το ρίξουμε ανά μικρές μπουκιές στη σούπα.Φωτογραφία από Jason Goh από το Pixabay 

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα να «κάψει». Ρίχνουμε το κοτόπουλο να τσιγαριστεί,  αφού το γυρίσουμε απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνουμε νερό, όλα τα λαχανικά, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι σε κόκκους. Βράζουμε πολύ καλά το κοτόπουλο κι αφού το στραγγίσουμε, ρίχνουμε το ζουμί στη κατσαρόλα.

Παίρνει μία βράση και ρίχνουμε το ρύζι. Αφού βράσει η σούπα χτυπάμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε σταδιακά μέσα στη σούπα. Αφήνουμε κανένα τέταρτο να «ηρεμήσει» το φαγητό και το σερβίρουμε.

Το κοτόπουλο το σερβίρουμε ξεχωριστά ή το περνάμε από το τηγάνι, αφού έχουμε «κάψει» βούτυρο ρίχνοντάς του, πιπέρι. Επίσης, μπορούμε να το καθαρίσουμε από τα κόκαλα και να το ρίξουμε ανά μικρές μπουκιές στη σούπα.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη!

©Typologos.com 2022