Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

και των Επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ

 στη Θεσσαλονίκη

jpeg-optimizer - diethnes-kentro-asfaleias-dimosiografon

Το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ υπέγραψαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στο διοικητήριο της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία:Photopress©Yannis Tsouflidis

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών του χώρου των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της λειτουργίας του σχολείου «Journalists Field Safety», το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Υπογραφή του σχετικού

μνημονίου συνεργασίας

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στο διοικητήριο της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα, την ίδρυση του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ αποφάσισαν:

🔵Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

🔵Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

🔵Ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

🔵Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

🔵Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

🔵Το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

🔵Η ΕΡΤ.

🔵Η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Η επιστημονική ευθύνη του κέντρου ανήκει στο Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Ο ρόλος

του Διεθνούς Κέντρου

Το διεθνές κέντρο θα έχει διπλό ρόλο, τόσο εκπαιδευτικό, όσο και ερευνητικό.

Σε ότι αφορά στο ερευνητικό μέρος από το Κέντρο θα μελετώνται θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τη σχέση των μέσων επικοινωνίας με το πόλεμο και τη σύγκρουση.

Αυτό θα γίνεται:

➡️Στις εμπόλεμες ζώνες.

➡️Σε περιοχές, όπου υπάρχει κρίση.

➡️Καθημερινά σε θέματα, με τα οποία εμφανίζεται μία απειλή κατά των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Δημιουργία αρχείου

σχετικά με τη

πολεμική δημοσιογραφία

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει μια εκτεταμένη έρευνα για συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου σχετικά με τη πολεμική δημοσιογραφία, αλλά και με την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε συνθήκες κρίσεων.Επιπλέον, θα γίνεται η καταγραφή των περιπτώσεων κατά τις οποίες απειλείται  η ασφάλεια των δημοσιογράφων, ενώ θα τηρείται αρχείο, που θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Κατά το αρχικό στάδιο  θα αφορά η συγκεκριμένη λειτουργία του κέντρου στην Ελλάδα και μόνο. Θα δύναται, δε, μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών να επεκταθεί σταδιακά και σε διεθνές επίπεδο.

Μελέτη περιπτώσεων

σχετικά με την ασφάλεια

των δημοσιογράφων

Επίσης, θα  υλοποιηθεί μια εκτεταμένη ανάλυση και μελέτη περιπτώσεων σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων,καταγραφή γεγονότων, καθώς και συλλογή δεδομένων.

Θα τηρείται, δε, αρχείο μελετών.

Οι μελέτες θα αφορούν, τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, το κέντρο θα διεξάγει ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά με:

🔴Την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

🔴Την ελευθερία του Τύπου.

🔴Τη σχέση των μέσων επικοινωνίας με το πόλεμο και τη σύγκρουση.

🔴Την εκπόνηση δημοσιευμάτων ή οδηγών μελέτης.

🔴Και άλλα ζητήματα.

Παροχή εκπαίδευσης

 σε δημοσιογράφους

Η παροχή της εκπαίδευσης σε δημοσιογράφους, αλλά και σε λοιπούς ενδιαφερόμενους θα αποτελεί μία σημαντική λειτουργία του κέντρου. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ κι από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών.

Το πρακτικό μέρος

της λειτουργίας

του Κέντρου

Σε ότι αφορά στο πρακτικό μέρος, στοχεύει το κέντρο να δημιουργήσει διάφορα εργαλεία παροχής άμεσης βοήθειας και συνδρομής σε δημοσιογράφους, όταν και όπου τη χρειάζονται, εφόσον απειλείται η ασφάλειά τους. Η παροχή βοήθειας θα υλοποιηθεί μέσα από την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών και δικτύωσης.

Η πρακτική εκπαίδευση

Επιπρόσθετα, θα παρέχεται πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα αξιοποιεί το υλικό και τα εργαλεία του ακαδημαϊκού έργου του κέντρου. Μεταξύ άλλων, οι λειτουργίες του πρακτικού μέρους θα περιλαμβάνουν:

✅Συμβουλευτική συνδρομή.

✅Υλική συνδρομή πριν και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής αποστολής,όπως είναι η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. κράνη, αλεξίσφαιρα, medkits κ.ά.).

✅Υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας.

✅Ψυχολογική υποστήριξη κι εκπαίδευση.

jpeg-optimizer- diethnes-kentro-asfaleias-dimosiografon-dyo

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, πρύτανης του ΑΠΘ-καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και ο ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου. Φωτογραφία:Photopress©Yannis Tsouflidis

Δήλωση Πρύτανη

του ΑΠΘ

«Το ΑΠΘ με τη τεχνογνωσία που διαθέτει και το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στο ίδρυμα, θα παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε επαγγελματίες των ΜΜΕ,  ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να συναντήσουν στο σύγχρονο πεδίο των συγκρούσεων και να φροντίσουν για την προσωπική ασφάλειά τους, καθώς και ακεραιότητα.Το καινοτόμο διδακτικό έργο του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Κέντρου, καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στη μελέτη και στην έρευνα της διεθνούς και της ειρηνευτικής δημοσιογραφίας ως ενός αναδυόμενου- παγκοσμίως-  ερευνητικού και διδακτικού πεδίου»,δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ-καθηγητής, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Δήλωση καθηγητή

του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας

«Η δημιουργία του κέντρου είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, καθώς κεφαλαιοποιεί τη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια σε αυτό το θέμα.Η δημιουργία του κέντρου αναδεικνύει τις προσπάθειες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνία και Ενημέρωση κ. Δ. Γαλαμάτη για τη σημαντική στήριξή του», ανέφερε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου.

Δήλωση Γενικού Γραμματέα

Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

«Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο σε διεθνές επίπεδο.

Η ίδρυσή του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειών, που υλοποιούμε ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακή», σημείωσε ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας και ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

©Typologos.com 2023