Συμπεράσματα 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης

Η δημοσιογραφία αλλάζει

και χρειάζεται εξειδίκευση

σε βάθος έρευνα

και νέα μοντέλα χρηματοδότησης

jpeg-optimizer-PRESS_Samothraki

Το 17ο δημοσιογραφικό συνέδριο έγινε στις 21-23 Οκτωβρίου 2022 στο νησί της Σαμοθράκης, όπου αποτέλεσε το κέντρο του διαλόγου για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.  Φωτογραφία: © NN Advertising & Alexoudis Dimitris Photography

Η δημοσιογραφία αλλάζει και χρειάζεται εξειδίκευση, σε βάθος έρευνα και νέα μοντέλα χρηματοδότησης.

Είναι ένα από τα συμπεράσματα του 17ου δημοσιογραφικού συνεδρίου, που έγινε στις 21-23 Οκτωβρίου 2022 στο νησί της Σαμοθράκης και το οποίο αποτέλεσε κέντρο του διαλόγου για τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση.

Με την πραγματοποίηση του συνεδρίου αναβίωσε ύστερα από 15 χρόνια ένας θεσμός για τον ελληνικό δημοσιογραφικό κόσμο.

Αιγίδα και διοργανωτές  

Το 17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης τελούσε υπό την αιγίδα της προέδρου της δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έγινε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και τις Ενώσεις Συντακτών.

Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Τα βασικά συμπεράσματα 

των εργασιών

 Τα βασικά συμπεράσματα  των εργασιών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1.

Υπάρχει έλλειμμα στην αντίληψη και στην ενημέρωση γύρω από τα θέματα ασφάλειας των δημοσιογράφων. Είναι περιοριστικός ο τρόπος που χαρακτηρίζεται το πρόβλημα, αν συνδέεται μόνο με την κάλυψη των  πολεμικών συγκρούσεων, διαδηλώσεων, επεισοδίων κι αγνοούνται άλλα πεδία στα οποία είναι απαραίτητη η υποστήριξη στους λειτουργούς της ενημέρωσης.

2.

Η επίλυση των προβλημάτων γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του τύπου δε μπορεί να είναι μονοδιάστατη και πρέπει να επιχειρηθεί από πολλές πλευρές. Σταθερή προϋπόθεση είναι- όμως – η πολιτική βούληση, για την οποία πρέπει να υπάρχει σταθερή πίεση στις αρχές, τους θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα.

3.

Η αναζήτηση των  λύσεων δε πρέπει να γίνεται σε πλαίσιο πολιτικής πόλωσης.

4.

Η συζήτηση γύρω από την ελευθερία του τύπου και την ασφάλεια των Δημοσιογράφων δε μπορεί να γίνεται ερήμην των οικονομικών συνθηκών, στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) και να εργαστούν οι δημοσιογράφοι. Δε μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη δημοσιογραφία χωρίς οικονομική υγεία των ΜΜΕ. Η πολιτική εξάρτηση δεν είναι αποκλειστική απειλή, η εμπορική είναι εξίσου μεγάλης σημασίας.

jpeg-optimizer-Press-Samothraki-2

17ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης: Η δημοσιογραφία αλλάζει και χρειάζεται εξειδίκευση, σε βάθος έρευνα και νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Το κοινό πρέπει να εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή, μέσω των πρωτοβουλιών media literacy, ώστε να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει την αδέσμευτη και άρτια ενημέρωση.  Φωτογραφία: © NN Advertising & Alexoudis Dimitris Photography

5.

Η δημοσιογραφία αλλάζει και χρειάζεται εξειδίκευση, σε βάθος έρευνα και νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Το κοινό πρέπει να εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή, μέσω των πρωτοβουλιών media literacy, ώστε να αναγνωρίζει και να υποστηρίζει την αδέσμευτη και άρτια ενημέρωση.

 6.

Πρέπει να ενισχυθεί η στήριξη των δημοσιογράφων από στελέχη και τους ανωτέρους τους στα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται.

7.

Η Ευρωπαϊκή πράξη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων αγγίζει πολλά σημαντικά σημεία, όπως είναι η ιδιοκτησιακή διαφάνεια, η λειτουργία ανεξάρτητων αρχών και η εσωτερική ελευθερία στα ΜΜΕ.

8.

Είναι ευπρόσδεκτες οι πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ της ασφάλειας των δημοσιογράφων, όπως είναι  η πρόσφατη δημιουργία task force με αυτόν τον σκοπό. Οι ενώσεις συντακτών ενθαρρύνουν κάθε ανάλογη πρωτοβουλία,  χωρίς να θεωρούν ότι εξαντλείται σε αυτές το περιθώριο των πολιτικών παρεμβάσεων για τη διασφάλιση των συνθηκών ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού έργου.

 9.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν μειωμένη σημασία αν δεν υπάρχει διαρκής μέριμνα για εφαρμογή τους και δεν είναι σωστό να θεωρούνται αποκλειστικός τρόπος ρύθμισης του τοπίου της ενημέρωσης.

10.

Η στήριξη των θυμάτων SLAPPS δεν εξαντλείται στο νομικό πεδίο. Η ψυχολογική και ηθική στήριξη, η θεσμική θωράκιση και η εκπαίδευση των δημοσιογράφων στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των εξοντωτικών αγωγών είναι σημαντικά μέσα για αντιμετωπιστεί συνολικά το φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν σχήματα και πρακτικές που αναπτύσσονται και εκτός Ελλάδος, αλλά και να αναπτυχθούν ανάλογες εντός Ελλάδας.

©Typologos.com 2022