Η απόρριψη μας δείχνει περισσότερα για το χαρακτήρα του άλλου, παρά για εμάς…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας  

jpeg-optimizer_i-aporripsi-mas-deichnei-perissotera-pragmata-gia-to-charaktira-tou-allou

H απόρριψη μας δείχνει περισσότερα για το χαρακτήρα του άλλου, παρά για εμάς. Τάδε έφη η δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μαρία Σκαμπαρδώνη. Φωτογραφία από Alan από το Pixabay

Ένας νεαρός κάποτε επισκέφτηκε ένα σοφό γέροντα. Είχε ακούσει πολλά για τη σοφία του και αποφάσισε να τον επισκεφτεί, ώστε να του εμπιστευτεί και το δικό του πρόβλημα.

Το ερώτημα

του νέου

-Γέροντα, του είπε, είμαι πολύ ερωτευμένος με μία γυναίκα και λαχταρώ και εκείνη να με προσέξει. Αλλά, πάντοτε σε απογοήτευση καταλήγει κάθε προσπάθειά μου, συνεχώς με απορρίπτει, πάντοτε με αποστρέφεται από τα μάτια της. Αισθάνομαι πως δεν είμαι αρκετά καλός και γι’ αυτό μου φέρεται έτσι. Έχω πλημμυρίσει εντός μου, άσχημα συναισθήματα για εμένα. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

Τα τέσσερα φρούτα

Ο γέροντας δεν αποκρίθηκε.

Μόνο σηκώθηκε για λίγο από τη θέση του και επέστρεψε μετά από λίγο κρατώντας τέσσερα διαφορετικά φρούτα. Ένα μήλο, ένα αχλάδι, ένα κεράσι και ένα πορτοκάλι.

Ο νεαρός σε μία στιγμή γέλασε, αλλά το βλέμμα του γέροντα και ο λιτός λόγος του, τον ηρέμησε: «Περίμενε και θα δεις τι εννοώ».

Το ερώτημα

του σοφού γέροντα

-Πες μου, τον ρώτησε ξανά ο γέροντας, από αυτά τα τέσσερα φρούτα ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο; Και ποιο από αυτά τα τέσσερα δε σου αρέσει και θα απέρριπτες;

Αγαπημένο μου φρούτο είναι το πορτοκάλι, αποκρίθηκε ο νεαρός, ενώ το φρούτο από τα τέσσερα το οποίο απορρίπτω είναι το κεράσι.

jpeg-optimizer_i-aporripsi-mas-deichnei-perissotera-pragmata-gia-to-charaktira-tou-allou 2

Περισσότερα είναι ικανή να μας διδάξει μία απόρριψη για το χαρακτήρα και το άτομο του άλλου, παρά για τη δική μας προσωπική αξία.Φωτογραφία από ❄️♡💛♡❄️ Julita ❄️♡💛♡❄️ από το Pixabay

Η γνώση

των προτιμήσεων

-Μάλιστα, αποκρίθηκε ο γέροντας. Τι πιστεύεις πως εγώ τώρα γνωρίζω για αυτά τα φρούτα και για εσένα; Θεωρείς πως γνωρίζω περισσότερα για εσένα και μία προτίμησή σου  ή για το πόσο γευστικά, νόστιμα και σημαντικά είναι αυτά τα φρούτα.

-Νομίζω πως μάθατε περισσότερα για τις προτιμήσεις μου, αποκρίθηκε ο νεαρός.

-Ορθά απάντησες, είπε ο σοφός γέροντας και ένα χαμόγελο για πρώτη φορά φάνηκε στο ιδιαίτερα ανέκφραστο πρόσωπό του.

Η διδαχή

της απόρριψης

-Άκουσε παιδί μου, του είπε. Εγώ με την απάντησή σου, έμαθα περισσότερα για τη δική σου  προτίμηση παρά για την αξία αυτών των φρούτων. Έτσι είναι και οι άνθρωποι που μας απορρίπτουν. Διότι περισσότερα είναι ικανή να μας διδάξει μία απόρριψη για το χαρακτήρα και το άτομο του άλλου, παρά για τη δική μας προσωπική αξία.

©Typologos.com 2023