Αποχαιρετισμός στο φίλο και ηθοποιό Γιάννη Μαλούχο

Γράφει

O Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

giannis-malouhos

Έξυπνος, εξωστρεφής, αεικίνητος και με πηγαίο χιούμορ ήταν ο αείμνηστος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιάννης Μαλούχος

Έξυπνος, εξωστρεφής, αεικίνητος και με πηγαίο χιούμορ ήταν ο αείμνηστος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Γιάννης Μαλούχος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών στη Θεσσαλονίκη, την οποία αγάπησε πολύ.

Η γνωριμία

Με τον αείμνηστο Γιάννη, που γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1932 στη Δημητσάνα, ζήσαμε ωραίες στιγμές και συνομιλίες, αφού  μου χάρισε  απλόχερα τη φιλία του, που αποτέλεσε το έναυσμα να τον γνωρίσω καλύτερα ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Η αρχή της φιλίας ξεκίνησε, όταν μου παραχώρησε αρκετές συνεντεύξεις για την εφημερίδα «Απογευματινή», την οποία δε θα πάψω να το λέω και να το γράφω ότι αποτελεί ακόμη και σήμερα το δημοσιογραφικό «σπίτι» της καρδιάς μου.

Όταν τον είδα για τη πρώτη φορά από κοντά με εντυπωσίασε αμέσως η απλότητά του. Ο Γιάννης Μαλούχος δεν είχε ποτέ «τουπέ» και ουδέποτε να μίλησε με ύφος, αλλά ενδιαφερόταν αφάνταστα για τη τέχνη και τον πολιτισμό. Συνάμα,  ήταν ένας ανθρώπινος, καθαρά λαϊκός χαρακτήρας, που εργαζόταν ακατάπαυστα γι’ αυτά που αγάπησε βαθιά στη ζωή του, ήτοι την υποκριτική, το κινηματογράφο και το θέατρο.

Οι στιγμές

Όταν έμενα στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης βγαίναμε με τον Γιάννη  αρκετές φορές για καφέ και εκεί μου εκμυστηρευόταν τις αγωνίες του, καθώς και τους καημούς του. Τότε, είδα από κοντά το πόσο αγωνιζόταν το να «κρατήσει» ο ίδιος τη δική του θεατρική σκηνή στη «νύμφη του Θερμαϊκού». Ωστόσο, υπηρέτησε πιστά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), γιατί πίστευε πως η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα  και το δυναμικό για τη πραγμάτωση σπουδαίων πολιτιστικών εγχειρημάτων.

Κάποιες στιγμές, μάλιστα, μου είχε ζητήσει να τον βοηθήσω στα καλλιτεχνικά εγχειρήματα ή σε προσωπικές υποθέσεις και πάντοτε με προθυμία ανταποκρινόμουν στο κάλεσμά του για την ενίσχυση των προσπαθειών του. Με είχε καλέσει και στη τηλεοπτική εκπομπή του «Εκ βαθέων» στο TV100.

Ο Γιάννης Μαλούχος ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος πάντοτε, έβρισκε κάτι να κάνει και ο χαρακτηρισμός που του πρέπει τώρα να του αποδοθεί, είναι ότι ήταν ο «αεικίνητος εργάτης της υποκριτικής τέχνης, που χάρισε άπλετα το γέλιο στους Έλληνες».

Ένας από τους μεγάλους κωμικούς

Η προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο (από το 1952 έως και 1982)  κυρίως  ως κωμικού αποτυπώθηκε σε 58 φιλμ, αλλά δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως στο θέατρο του εμπιστεύτηκαν για ρόλους σκηνοθέτες και ομότεχνοι, όπως ήταν οι Δημήτρης Χορν, Αλέξης Σολομός και Σωκράτης Καραντινός.

Δεν του πρέπει του Γιάννη Μαλούχου απλώς από ένας αποχαιρετισμός, αλλά και μια βαθιά υπόκλιση, γιατί ως άνθρωπος «πάλεψε πολύ στη ζωή και τίποτα δεν του χαρίστηκε». Δε ξέρω που θα τον κατατάξει η κριτική, αλλά θεωρώ πως του ανήκει μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους κωμικούς, που «γέννησε η Ελλάδα». Έτσι,  πρέπει να τον θυμόμαστε.

©Typologos.com 2024