«Βουλευτικές εκλογές 2023- Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»

(12-13 Δεκεμβρίου 2023)

Συνέδριο του

Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

του ΑΠΘ

Vouleftikes-Ekloges-2023-Politikes-kai-eklogikes-sinecheies-kai-rixeis

Συνέδριο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με θέμα «Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»  θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου 2023, στο  Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Τις ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και τις νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας ή του λόγου θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες- συμμετέχοντες στο συνέδριο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με θέμα «Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις», που θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου 2023, στο  Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων.

Διοργανωτές

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τα μεταπτυχιακά  προγράμματα σπουδών του.

Στο δρόμο

προς ένα διαφορετικό

κομματικό σύστημα 

«Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023,  που «σηματοδοτούν» ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στο δρόμο προς ένα διαφορετικό κομματικό σύστημα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το συνέδριο θα εξετάσει και θα αναλύσει το συνεχιζόμενο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης, την αυξημένη αποχή, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ψήφου, την ανάδειξη των νέων πολιτικών σχημάτων, τις νέες μορφές του ριζοσπαστισμού και τη κοινωνική δυσαρέσκεια», εξηγεί η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επίκουρη καθηγήτρια, Ευτυχία Τεπέρογλου.

Έναρξη διαλόγου

από το

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

του ΑΠΘ 

«Οι σημαντικές αυτές αλλαγές θα συζητηθούν στο συνέδριο, «σηματοδοτώντας» την αρχή ενός διαλόγου που θα ξεκινήσει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ για την ανάλυση των πιθανών προκλήσεων για την εκλογική δημοκρατία και συμπεριφορά στην Ελλάδα», δημοσιοποίησαν οι διοργανωτές.

Οι θεματικές

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διερευνηθούν θεματικές, όπως είναι:

🟨 «Οι ανακατατάξεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», «οι νέες διαστάσεις των προεκλογικών εκστρατειών μέσα από την ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας και του λόγου»

🟨«Οι αξιακές μετατοπίσεις του εκλογικού σώματος».

Οι εργασίες αναμένεται να συνδράμουν στον επιστημονικό διάλογο μέσα από τη παρουσίαση των μεθοδολογικών τάσεων και των προοπτικών για την εμπειρική πολιτική ανάλυση στην Ελλάδα.

Στρογγυλή τράπεζα

Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί μια στρογγυλή τράπεζα  υπό το τίτλο: «Η (οι) Πολιτική(οί) μετά τις Εκλογές του 2023-Παλαιά Ζητήματα και νέες Προκλήσεις» με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Εργασίες φοιτητών

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου από τα μέλη των ομάδων φοιτητών και των νέων ερευνητών θα παρουσιάζονται εκπονημένες εργασίες υπό τη μορφή πόστερ στο φουαγιέ του ΚΕΔΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες  

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις ομιλήτριες είναι διαθέσιμες στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://www.polsci.auth.gr/polsci_news/conference-elections-2023/

«Ανοιχτή» και

δωρεάν παρακολούθηση

H παρακολούθηση των εργασιών είναι «ανοιχτή» και δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους κι άπασες τις ενδιαφερόμενες.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

©Typologos.com 2023