Το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ για τα Βραβεία Μακρίδες Πούλιου

H συζήτηση για την ανανέωση

των βραβείων Μακρίδες Πούλιου

θα γίνει εντός του 2023

και των 100 χρόνων της Ένωσης

jpeg-optimizer- to-ds-tou-morfotikou-idrimatos-esiemth-gia-ta-vraveia-Makrides-Pouliou

H συζήτηση για την ανανέωση των βραβείων Μακρίδες Πούλιου θα γίνει εντός του 2023 και των 100 χρόνων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Φωτογραφία από Dmitriy από το Pixabay 

H συζήτηση για την ανανέωση των βραβείων Μακρίδες Πούλιου θα γίνει εντός του 2023 και των 100 χρόνων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Η θεσμική -ενωτική αντίληψη

του Μορφωτικού Ιδρύματος

 της ΕΣΗΕΜ-Θ

Τα παραπάνω διευκρινίζει το διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αφορμή  την ανακοίνωση της παράταξης «επανΈνωση» σχετικά με τα Βραβεία Μαρκίδες Πούλιου.

Επίσης, εκφράζει την αποδοκιμασία του, για την επιλογή να προκριθεί η παραταξιακή προσέγγιση στη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου  του Ιδρύματος έναντι της θεσμικής και της ενωτικής αντίληψης που διαχρονικά το χαρακτηρίζει. «Είναι απογοητευτικό και γίνεται για πρώτη φορά σε ένα όργανο διοίκησης, στο οποίο οι δημοσιογράφοι καλούνται να εκλέξουν πρόσωπα και όχι εκπροσώπους παρατάξεων», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Για το

βραβείο Μαρκίδες Πούλιου

Το βραβείο Μαρκίδες Πούλιου θεσπίστηκε το 2008 από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ για δημοσιογράφους που διακρίθηκαν για τη προσφορά τους στην ενημέρωση και στο πολιτισμό. Η τελευταία απονομή του βραβείου έγινε το 2020. Για συμβολικούς λόγους κι αντί των δημοσιογράφων είχαν βραβευτεί τότε γιατροί και νοσηλευτές, ως δείγμα αναγνώρισης από το δημοσιογραφικό κόσμο του έργου τους για την  αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση

για την αναθεώρηση

της απονομής του βραβείου

Το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος και να εξελιχθεί το σκεπτικό με το οποίο απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε και το παρόν διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και η συζήτηση περί του θέματος αυτού εκκρεμεί.

Η επεξήγηση

«Η επέτειος των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΜ-Θ και ο εορτασμός της στις 6 Ιανουαρίου 2023  έγιναν αφορμή να εξεταστεί η κατ’ εξαίρεση απονομή βραβείου Μαρκίδες Πούλιου με τα υπάρχοντα ως και τώρα κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν σταδιακά στο ΔΣ τέσσερις διαφορετικές προτάσεις. Καμία τους δε συγκέντρωνε ομόφωνη αποδοχή, και για το λόγο αυτό δεν ελήφθη καμία απόφαση. Είναι σαφές ότι η μη λήψη απόφασης δεν είναι σε καμία περίπτωση «εν κρυπτώ απόφαση», όπως αναληθώς σημειώνεται στη παραταξιακή ανακοίνωση», επεξηγεί το ΔΣ του του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ, το οποίο προσθέτει πως:

«Θα επιμείνει στη θεσμική λειτουργία, μακριά από παραταξιακές λογικές, και στην ενωτική δράση, που θα προκρίνει την ομοφωνία έναντι των πλειοψηφικών προσεγγίσεων, όπου αυτή είναι εφικτή. Αυτές είναι οι αρχές που προστατεύουν το πλούσιο και βραβευμένο έργο του Ιδρύματος, και το πνεύμα των 100 χρόνων της Ένωσης τις καθιστά ακόμη πιο επίκαιρες».

ipeg-optimizer- to-ds-tou-morfotikou-idrimatos-esiemth-gia-ta-vraveia-Makrides-Pouliou-dyo

Στο πλαίσιο του 2023 θα πραγματοποιήσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, μια σειρά δημοσίων διαλόγων για την ανταπόκριση της δημοσιογραφίας σε μεγάλα θέματα της εποχής, θ’ αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες, ενώ θα παρουσιάσει τον αφιερωματικό τόμο και το ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα της Ένωσης. Φωτογραφία από ROBERT SŁOMA από το Pixabay 

Οι πρωτοβουλίες

του Μορφωτικού Ιδρύματος

για τα 100χρονα

της ΕΣΗΕΜ-Θ

Παράλληλα, το ΔΣ του Μορφωτικού  Ιδρύματος  της ΕΣΗΕΜ-Θ δημοσιοποιεί ότι η  συζήτηση για την ανανέωση των Βραβείων Μαρκίδες Πούλιου θα γίνει μέσα σε αυτήν τη ξεχωριστή χρονιά κατά την οποία θα παρουσιάσει:

✅Τις καθιερωμένες δράσεις του (#PRESS_photostories, #PRESS_taratsa, εκδόσεις κ.ά.).

✅Τον αφιερωματικό τόμο για τα 100 χρόνια της Ένωσης.

✅Το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια της Ένωσης.

✅Στο πλαίσιο της ίδιας χρονιάς θα πραγματοποιήσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ και μια σειρά δημοσίων διαλόγων για την ανταπόκριση της δημοσιογραφίας σε μεγάλα θέματα της εποχής, ενώ θ’ αναπτύξει και νέες πρωτοβουλίες.

©Typologos.com 2023