Σούσι- Μια μορφή μαγειρικής τέχνης με πλούσια ιστορία και πολιτισμό

Γράφει ο Σεφ

jpeg-optimizer_sushi-mia morfi mageirikis-technis-me-plousia-istoria- kai-politismo

Το σούσι είναι ένα ιαπωνικό πιάτο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε όλη την υδρόγειο και για το οποίο γράφει ο Σεφ. Φωτογραφία από Pavel PavelPasha από το Pixabay 

Το σούσι είναι ένα ιαπωνικό πιάτο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε όλη την υδρόγειο. Ως γαστρονομική «πρόταση» αποτελεί  ένας συνδυασμός ξιδιού, ρυζιού, ωμών ή μαγειρεμένων θαλασσινών, λαχανικών και μερικές φορές φρούτων. Το σούσι σερβίρεται συχνά με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ τουρσί. Δεν είναι απλά ένα πολύ νόστιμο πιάτο, αλλά ουσιαστικά «αντανακλά» τη γαστρονομική παράδοση  του ιαπωνικού πολιτισμού και την ιστορία της Άπω Ανατολής.

Η προέλευση

του σούσι

Η προέλευση του σούσι «ανάγεται στα βάθη των αιώνων» στα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να ζυμώνουν ψάρια με ρύζι. Αυτή η μέθοδος διατήρησης των ψαριών μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία από τους Κινέζους εμπόρους κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα. Στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» εξελίχθηκε η τεχνική της μαγειρικής του συγκεκριμένου φαγητού και μετατράπηκε αρχικά σε μια λιχουδιά που την απολάμβανε μόνον η ανώτερη τάξη. Μόλις τον 19ο αιώνα έγινε ευρύτερα διαθέσιμο το σούσι στο «πλατύ» κοινό.

Οι πολλοί τύποι

του σούσι

Σήμερα μαγειρεύονται πολλοί τύποι σούσι, αλλά οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς  είναι το Νιγκίρι, το Μάκι  και το Σασίμι. Το σούσι Νιγκίρι αποτελείται από μια μικρή χειροποίητη μπάλα ρυζιού, η οποία ολοκληρώνεται με ένα κομμάτι ωμού ψαριού. Το σούσι Μάκι παρασκευάζεται μέσω του τυλίγματος ενός φύλλου φυκιών, που ονομάζεται νόρι με ρύζι και γέμιση , που  περιέχει ψάρι, διάφορα λαχανικά και μερικές φορές φρούτα. Το σούσι Σασίσι αποτελείται από  ωμό ψάρι σε λεπτές φέτες και το οποίο σερβίρεται χωρίς ρύζι.

jpeg-optimizer_sushi-mia morfi mageirikis-technis-me-plousia-istoria- kai-politismo-2

Το σούσι Σασίσι αποτελείται από  ωμό ψάρι σε λεπτές φέτες και το οποίο σερβίρεται χωρίς ρύζι.Φωτογραφία από Nile από το Pixabay 

Το σούσι

ως πολιτιστική έκφανση

Το σούσι δεν είναι  απλά  μια μορφή μαγειρικής τέχνης αλλά έχει  οριστεί ως ένα «σήμα κατατεθέν» της  πολιτιστικής έκφανσης της Ασίας . Στην Ιαπωνία  είναι ιδιαίτερα σεβαστοί οι σεφ σούσι, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς μάθησης επί χρόνια έχοντας ως στόχο τη τελειοποίηση της τέχνης τους. Η διαδικασία παρασκευής του σούσι περιλαμβάνει κάτι το περισσότερο από τη προετοιμασία των συστατικών, που έγκειται ακριβώς στη μαεστρία του σεφ να δώσει το διαφορετικό. Για τη τέλεια γαστρονομική απόδοση χρησιμοποιούνται επιπλέον διάφορες παραδοσιακές τεχνικές και εργαλεία (πχ. μπαμπού ή ξύλινα καλούπια).

 Η παρουσίαση του σούσι

 Η παρουσίαση του σούσι είναι ιδιαίτερα  σημαντική  ως «τελετουργία» για το γεύμα ή το δείπνο  στην ιαπωνική κουλτούρα. Το σούσι σερβίρεται συχνά μέσα σε όμορφα πιάτα ή ζωγραφισμένους δίσκους, που φέρουν γαρνιτούρες με βρώσιμα λουλούδια ή  διακοσμητικά λαχανικά. Τα χρώματα και οι υφές των συστατικών επιλέγονται προσεκτικά, ώστε να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα οπτικά ευχάριστη γαστρονομική «πρόταση».

Τα οφέλη

για την υγεία 

Εκτός από τη πολιτιστική σημασία, που φέρει το σούσι, το σούσι πολλά οφέλη για την υγεία. Το ρύζι στο σούσι παρέχει υδατάνθρακες και ενέργεια, ενώ το ψάρι παρέχει πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το γουασάμπι είναι ένα καρύκευμα που σερβίρεται συχνά με το σούσι. Ως καρύκευμα διαθέτει ιδιότητες κατά των βακτηρίων, που μπορούν να βοηθήσουν στη πρόληψη  της τροφικής δηλητηρίασης. Σημειώστε ότι το σούσι είναι  κι ένα καθ’ όλα νηστίσιμο φαγητό, που μπορείτε να το απολαύσετε το μεσημέρι ή το βράδι.

Ο σεβασμός

προς τη πολιτιστική παράδοση

Το σούσι έχει γίνει σήμερα ένα δημοφιλές πιάτο σ’ όλο το κόσμο, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να σεβόμαστε τη προέλευση, καθώς και τη  πολιτιστική σημασία, που φέρει.

Είτε το απολαμβάνετε μέσα σε ένα πολυτελές εστιατόριο είτε σε ένα τοπικό  μπαρ θα πρέπει να θυμάστε πως  το σούσι είναι μια μορφή μαγειρικής τέχνης, η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται και να αφήνει μια θεσπέσια γεύση σε όσους- όσες το γεύονται.

©Typologos.com 2023