Απολαυστικές γευστικές δημιουργίες στον 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Διοργανώθηκε

από την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας

και ΔΕΘ-HELEXPO

jpeg-optimizer_12os diethnis diagonismos mageirikis notiou Evropis

Κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός με γευστικότατες δημιουργίες αποτέλεσε ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece και την ΔΕΘ – Helexpo στις 17-20 Φεβρουαρίου 2023 στα πλαίσια της 31ης διεθνούς έκθεσης τροφίμων « Detrop» και της 8ης αντίστοιχης ποτών «Oenos» στο περίπτερο 16 στη Θεσσαλονίκη

Κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός με γευστικότατες δημιουργίες αποτέλεσε ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής ΕλλάδαςCulinary Professionals Greece και την ΔΕΘ – Helexpo στις 17-20 Φεβρουαρίου 2023 στα πλαίσια της 31ης διεθνούς έκθεσης τροφίμων « Detrop» και της 8ης αντίστοιχης ποτών «Oenos» στο περίπτερο 16 στη Θεσσαλονίκη.

Η ταυτότητα

του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, ενώ για το 2023 έγινε στη «νύμφη του Θερμαϊκού» με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs) και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.Διαγωνίστηκαν 400 μαθητές και επαγγελματίες σεφ απ’ όλο το κόσμο σε 27 κατηγορίες μαγειρικής, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελούνταν επώνυμους μαιτρ από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

 Τα βραβεία

του διαγωνισμού

Το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν υψηλό και απονεμήθηκαν συνολικά 250 μετάλλια!

Πιο συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν τα εξής είναι:

🏆Βραβείο «ΔΕΘ-Helexpo» ως κορυφαία σχολή στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο, σύμφωνα με το σύνολο των βραβείων που απέσπασε.

🏆Βραβείο «Boskos Food» ως κορυφαία σχολή της χρονιάς στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου «ΤΕΠΑΚ».

🏆Βραβείο «Provil» ως κορυφαίος μαθητής σεφ της χρονιάς, στον Aleksandrov Aleksandar από το Ινστιτούτο Μαγειρικής Τέχνης «CAI» της Βουλγαρίας.

🏆Βραβείο «Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ως κορυφαίος επαγγελματίας σεφ της χρονιάς, στον Μιλτιάδη Μιλτιάδους από το «Intercollege» της Κύπρου.

🏆Βραβείο «ΕΛΟΠΥ» ως κορυφαίος μαθητής σεφ στη κατηγορία «Fish from Greece», του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στον Ανδρέα Σικαλή από το «Intercollege» της Κύπρου.

🏆Βραβείο «ΕΛΟΠΥ» ως κορυφαίος επαγγελματίας σεφ στη κατηγορία «Fish from Greece», του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στο Δημήτρη Μελισσόπουλο από το «Eagles Villas».

🏆Βραβείο «Μοναχός Επιφάνειος» ως κορυφαία μαθήτρια σεφ χορτοφαγίας, στην Ευαγγελία Μαλαματά από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο.

🏆Βραβείο «Θεσσαλονίκη Πόλη της Γαστρονομίας» ως  κορυφαίος σεφ στη κατηγορία «Παραδοσιακό Ελληνικό Πιάτο», στον Ιωάννη Νούρη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο..

🏆Βραβείο «Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης»  ως κορυφαίος μαθητής  σεφ στη κατηγορία «Αρνί», στον ČoličLazar από τη σέρβικη σχολή «High School of Culinary Arts and Tourism with Dormitory».

🏆Βραβείο «Αφοί Γαλή» ως κορυφαία μαθήτρια ζαχαροπλαστικής της χρονιάς, στη Γεωργία Αναστασιάδου από το ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας.

Η Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο.

Κριτές ήταν οι:

 👨‍🍳Tony Chang.

👨‍🍳Georg Wallig.

 👨‍🍳Ray McCue.

 👨‍🍳Daniel Schade.

👨‍🍳Joachim Mueller.

 👨‍🍳Niclas Melin.

👨‍🍳Rohan Fernandopulle.

👨‍🍳Hossam Soliman.

👨‍🍳Νικόλας Κωνσταντίνου.

👨‍🍳Γεώργιος Κυπριανού.

👨‍🍳Emrah Köksal Sezgin.

👨‍🍳Panayiotis Hadjisymeou.

👨‍🍳Ηλίας Μασλάρης.

👨‍🍳Δήμος Καλαϊτζίδης.

👨‍🍳Δημήτρης Παμπόρης.

 👨‍🍳Νίκος Χριστοφόρου.

 👨‍🍳Θεόδωρος Γκαβέζος.

👨‍🍳Χρήστος Γκρέμος.

jpeg-optimizer_12os diethnis diagonismos mageirikis notiou Evropis-dyo

Στο 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διαγωνίστηκαν 400 μαθητές και επαγγελματίες σεφ απ’ όλο το κόσμο σε 27 κατηγορίες μαγειρικής, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελούνταν επώνυμους μαιτρ από την Ελλάδα ή το εξωτερικό

«Zero Food Waste»

 και αλληλέγγυα δράση

προς τους σεισμόπληκτους

Μία  από τις καινοτομίες της διοργάνωσης του 2023 ήταν το «Zero Food Waste» με το οποίο έγινε σωστή διαχείριση των τροφίμων κι επιδιώχθηκε το ελάχιστο ποσοστό αποβλήτων. Με πρωτοβουλία της επιτροπής των κριτών της διοργάνωσης συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί στη «World Chefs Without Borders» για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Τουρκίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε με παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες στόχευαν να προβάλουν τη «Μακεδονική Κουζίνα», να αναδείξουν την υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων και ποτών, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, καθώς και τις εξαγωγικές προοπτικές, που έχουν στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό από τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους διακεκριμένους σεφ της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας – Culinary Professionals Greece παρουσιάστηκαν μοναδικές συνταγές από τη Μακεδονική κουζίνα στο περίπτερο 15 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου προσέφεραν γευστικά πιάτα στους επισκέπτες.

Η γιορτή

των Επαγγελματιών  της Μαγειρικής

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης  διοργανώνεται ανά διετία. Συνιστά, δε, μία μεγάλη γιορτή των επαγγελματιών του κλάδου και αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, με βασικό μέλημα:

🔴Την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού των επαγγελματιών μαγειρικής.

🔴Την ανταλλαγή γνώσεων και νέων τεχνικών σε διεθνές ή στο τοπικό επίπεδο.

🔴Την εξέλιξή τους.

Μέσα από την ίδια διοργάνωση προβάλλεται η πλούσια ελληνική κουζίνα,  ενώ αναδεικνύονται τα τοπικά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν με αυτό το τρόπο στην αύξηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Συγχαρητήρια

προς τους συμμετέχοντες

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας συνεχάρη  όλους τους συμμετέχοντες, διότι κατάφεραν με τη δημιουργικότητά  τους και την αγάπη τους για τη μαγειρική τέχνη να εντυπωσιάσουν την απαιτητική κριτική επιτροπή, στην οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού προβάλλαν το ήθος και τις ικανότητες τους.

Οι υποστηρικτές

Ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή της κριτικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας είναι πιστοποιημένα ως επίσημοι κριτές από τη Worldchefs, της  ΔΕΘ-HELEXPO, των σχολών μαγειρικής που έλαβαν μέρος, των μελών της Ένωσης Επαγγελματικών Ελλάδας, καθώς και  πλήθος εταιριών ή επιχειρήσεων- υποστηρικτριών του θεσμού.

©Typologos.com 2023