Πώς να αποχαιρετίσετε το παλιό σας κινητό
Τα μοντέρνα smartphones είναι λίγο-πολύ αναγκαιότητα για την καθημερινότητά μας. Αλλά, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ο συνεχής κύκλος αγοράς και ανανέωσης των κινητών συσκευών είναι κακός για το περιβάλλον. Πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά εξορύσσονται από τη Γη για να κατασκευαστούν τα κινητά μας, όμως όταν οι συσκευές πάνε στα σκουπίδια, τα ίδια αυτά μέταλλα και υλικά απλώς κάθονται στις χωματερές για χρόνια και χρόνια.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κρατάμε το κινητό μας στην κατοχή μας όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, είτε επισκευάζοντάς το, είτε αγοράζοντας μεταχειρισμένα και ανακατασκευσμένα μοντέλα όταν έρχεται η ώρα της αναβάθμισης. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η επίπτωση στο περιβάλλον, αλλά αν επιμένεις να πάρεις ένα νεότερο μοντέλο κανείς δεν μπορεί να σου πει κάτι. Η τεχνολογία προχωράει γρήγορα και οι πλατφόρμες streaming, όπως το YouTube ή οι online πλατφόρμες όπως το PokerStars Casino έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από το κινητό σου, τουλάχιστον σε επίπεδο μνήμης RAM και επεξεργαστικής ισχύος.
Αν, λοιπόν, αποφάσισες να αλλάξεις το κινητό σου, τουλάχιστον σιγουρέψου ότι δεν θα καταλήξει ανεξέλεγκτα στη χωματερή. Αναλογίσου το ενδεχόμενο να ανακυκλώσεις τη συσκευή σου ή να την πουλήσεις, όταν θα είσαι έτοιμος για τη νέα. Όχι μόνο είναι μία καλή απόφαση για τον πλανήτη, αλλά και για την τσέπη σου. Οι ειδικοί στα ηλεκτρονικά απόβλητα σε βοηθούν με μία σειρά συμβουλών που ακολουθούν, ώστε να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση για εσένα και το περιβάλλον.
«Περίπου 57,4 εκατομμύρια κυβικοί τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων δημιουργήθηκαν μόνο το 2021» αναφέρει η Σαμάνθα Βέσεϊ, επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας Decluttr που ανακυκλώνει και μεταπουλά κινητά: «Όπως ένα κινητό μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει και με τα απόβλητα που δημιουργεί ή με τις βλαβερές εκπομπές άνθρακα. Κάτι που αποτυπώνεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν το κινητό καταλήξει σε χωματερή, πολλά επιβλαβή χημικά θα καταλήξουν στο χώμα, με τη σειρά τους στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια η θερμοκρασία σε αυτήν αυξάνεται».
Η αλήθεια είναι ότι τα κινητά μας έχουν μία αδυναμία: Δεν αντέχουν για πολύ καιρό. Οι εταιρείες πλέον κατασκευάζουν συσκευές που κρατούν τρία με τέσσερα χρόνια το πολύ, οπότε πρέπει εμείς να τις κάνουμε πιο ανθεκτικές στον χρόνο. Ένα κινητό διετίας πιθανότατα έχει άλλες χρήσεις μετά από τα δύο ή τα τρία χρόνια στην κατοχή μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάμερα για το λάπτοπ σου, για ένα είδος iPod προηγμένης τεχνολογίας για τη μουσική σου, για μία κορνίζα φωτογραφιών στο γραφείο σου ή ακόμη και για ένα απλοϊκό headset Εικονικής Πραγματικότητας (με το ανάλογο λογισμικό).
Ένας άλλος τρόπος είναι η επισκευή του. Μία σπασμένη οθόνη μπορεί να κοστίζει για να επισκευαστεί, αλλά λειτουργικά η συσκευή δεν έχει πρόβλημα. Αν αποφασίσεις να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον και με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα αλλάξεις οθόνη αντί για κινητό, τότε όλοι είναι κερδισμένοι. Ακόμη πιο φτηνή είναι η αντικατάσταση μίας ταλαιπωρημένης μπαταρίας ή μίας άλλης εξωτερικής φθοράς. Το τοπικό κατάστημα επισκευών κινητών θα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Αν τελικά το κινητό σου έχει πια φτάσει στο τέλος της ζωής του και θέλεις να το ξεφορτωθείς πάση θυσία, είναι σημαντικό να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσεις τα δεδομένα σου αν τυχόν πέσει σε κακόβουλα χέρια. Ανέβασε τις φωτογραφίες, τις επαφές, τους κωδικούς σύνδεσης και τις εφαρμογές σου σε έναν αποθηκευτικό χώρο cloud κι έπειτα προχώρησε σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.
Οι περισσότερες συσκευές μπορούν με έναν προσωπικό λογαριασμό Apple ή Google να επαναφέρουν τα πάντα στο επόμενο κινητό σου. Μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις την κάρτα SIM και τυχόν κάρτα μνήμης που ίσως έχεις τοποθετήσει στο κινητό. Τέλος, αν το μεταχειρισμένο iPhone ή Android κινητό σου είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, μπορείς να το πουλήσεις σε ιδιώτη ή σε κάποια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά. Εταιρείες όπως η Greenpanda σου καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στη συσκευή σου, ανάλογα με την ηλικία του μοντέλου και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Κι αν η πώληση είναι κάτι που σου φαίνεται βουνό, τότε περίμενε κάποια προσφορά απόσυρσης κινητού. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας πραγματοποιούν συχνά τέτοιες δράσεις και μπορείς να δώσεις το κινητό σου ώστε να κερδίσεις έκπτωση στο μοντέλο που θέλεις να αγοράσεις.
©Typologos.com 2022