Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρδιακή ανεπάρκεια;

Σχολείο Ασθενών

με Καρδιαγγειακές Παθήσεις

της Γ΄ Καρδιολογικής κλινικής

του ΑΠΘ

jpeg-optimizer_poia-einai-ta-ipopta-simptomata-gia-kardiaki-aneparkeia

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να προβούμε άμεσα σ’ ένα ιατρικό έλεγχο; Στο ερώτημα αυτό απαντούν οι υπεύθυνοι του Σχολείου  Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις της Γ΄ Καρδιολογικής κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να προβούμε άμεσα σ’ ένα ιατρικό έλεγχο; Στο ερώτημα αυτό απαντούν οι υπεύθυνοι του Σχολείου  Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις της Γ΄ Καρδιολογικής κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης για τη καρδιακή ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023) και βασιζόμενοι στις καταγραφές των καρδιολογικών ασθενών.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα, που θα πρέπει να μας υποψιάζουν για έλεγχο καρδιακής ανεπάρκειας, είναι:

⚫Η εύκολη κόπωση και το αίσθημα αδυναμίας.

⚫Η δύσπνοια, κυρίως κατά τη κόπωση και στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου δύσπνοια ακόμα και κατά την ηρεμία.

⚫Το οίδημα (πρήξιμο), κυρίως των κάτω άκρων.

⚫Οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

⚫Το αίσθημα ζάλης και κακουχίας.

Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται εξ αιτίας της αδυναμίας της καρδιάς να διατηρεί την ομαλή παροχή του αίματος προς τα διάφορα όργανα του σώματος.

Οι «πυλώνες» διάγνωσης

της καρδιακής ανεπάρκειας

Οι «πυλώνες» διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι αρχικά η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση.

Άλλες σημαντικές εξετάσεις με τις οποίες θα τεκμηριωθεί η διάγνωση είναι:

🔴Το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

🔴Η ακτινογραφία θώρακος.

🔴Το υπερηχογράφημα καρδιάς.

🔴Οι ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε δεύτερο χρόνο και σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση της αιτιολογίας καρδιακής ανεπάρκειας (π.χ. στεφανιογραφία, μαγνητική καρδιάς κλπ.).

Η καρδιακή ανεπάρκεια

ως απόρροια παθήσεων

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά απόρροια παθήσεων που προκαλούν βλάβες στη καρδιά, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, οι βαλβιδοπάθειες, συγγενείς και άλλες μυοκαρδιοπάθειες, η μυοκαρδίτιδα κ.α.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται από την αντιμετώπιση της πρωταρχικής αιτίας, τη βαρύτητα της νόσου και τη διαχείριση άλλων συν-νοσηροτήτων.

Οι θεραπευτικές επιλογές σήμερα είναι φαρμακευτικές και επεμβατικές, οι οποίες μειώνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα, καθώς  και βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών.

Η σημασία της

θεραπευτικής συμμόρφωσης

Από τους ασθενείς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του συγκεκριμένου σχολείου προέκυψε ότι οι ίδιοι έχουν ως προς τη θεραπευτική συμμόρφωση κεντρικό ρόλο, όταν κατανοήσουν τη θεραπευτική διαδικασία, την οποία καλούνται να υποστηρίξουν. Μάλιστα, φάνηκε πως ο συμμορφωμένος ασθενής είναι ο καλά ενημερωμένος ασθενής.

poia-einai-ta-ipopta-simptomata-gia-kardiaki-aneparkeia-2

Από τους ασθενείς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του συγκεκριμένου σχολείου προέκυψε ότι οι ίδιοι έχουν ως προς τη θεραπευτική συμμόρφωση κεντρικό ρόλο, όταν κατανοήσουν τη θεραπευτική διαδικασία, την οποία καλούνται να υποστηρίξουν. Μάλιστα, φάνηκε πως ο συμμορφωμένος ασθενής είναι ο καλά ενημερωμένος ασθενής.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Η ατομική φροντίδα

του ασθενούς

με καρδιακή ανεπάρκεια

Η ατομική φροντίδα του ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνει το καθημερινό έλεγχο:

1.Του βάρους: Η απότομη αύξησή του μπορεί να σημαίνει συσσώρευση υγρών και πιθανή επιδείνωση της νόσου.

2.Της αρτηριακής πίεσης.

3.Της καρδιακής συχνότητας, δηλαδή τους παλμούς.

4.Του αισθήματος δύσπνοιας.

Στην ατομική φροντίδα περιλαμβάνονται:

👨‍⚕️Η άσκηση που προτάθηκε από το θεράποντα γιατρό.

👨‍⚕️Η διατροφή χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, χωρίς κατάχρηση του αλκοόλ.

👨‍⚕️Η ζωή χωρίς το κάπνισμα.

«Σύμμαχος»

οι νέες τεχνολογίες

Για την ατομική φροντίδα μπορούν οι  ασθενείς να βρουν πολύτιμο «σύμμαχο» τις νέες τεχνολογίες που βοηθούν στην αυτοματοποιημένη μέτρηση διάφορων παραμέτρων, όπως είναι η καρδιακή συχνότητα, ο κορεσμός του οξυγόνου κ.λπ. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται μέσα από εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων και έξυπνων ρολογιών.

Η Γ΄καρδιολογική κλινική του ΑΠΘ διαθέτει δωρεάν για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια την εφαρμογή «ThessHF’» για κινητά τηλέφωνα.

Ο σημαντικός ρόλος

των φροντιστών

Από τα δρώμενα του σχολείου ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις προέκυψε ότι σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του ασθενή «παίζουν» οι φροντιστές του, οι οποίοι κατανοούν, υπενθυμίζουν και υποστηρίζουν τη συμμόρφωσή του.

Η καρδιακή ανεπάρκεια

ως πανδημία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θεραπευτικό «οπλοστάσιο» διαθέτει σήμερα καινοτόμα φάρμακα, ψηφιακές εφαρμογές κι  ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, αλλά η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας, καθώς  και οικονομικής απειλής για τα συστήματα υγείας.

Τα στοιχεία μελέτης, που δημοσιεύτηκαν  το 2017 στο περιοδικό «International Journal of Cardiology» καταδεικνύουν πως ο κάθε ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια κοστίζει 4.411 – 4.764 ευρώ το χρόνο στο υγειονομικό σύστημα. Υπόψη ότι από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν 200.000 Έλληνες.

Κατά συνέπεια, η καρδιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται ως πανδημία από τους ειδικούς λόγω των κλινικών επιπτώσεων τους  στην υγεία των ασθενών και του κόστους, που πλησιάζει το ένα δις ευρώ ετησίως

©Typologos.com 2023