Νέα επαγγέλματα θα έχουν αναδειχθεί το 2035

Το 2035- Tο 65%

 των σημερινών μαθητών Δημοτικού

θα κάνουν επαγγέλματα

που δεν υπάρχουν σήμερα

jpeg-optimizer_Prasina epaggelmata 1

«Το 2035 το 65% των παιδιών που πηγαίνουν σήμερα στο Δημοτικό θα κάνουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα». Φωτογραφία από την  ημερίδα με τίτλο: «Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος», που έγινε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Money Show» στη Θεσσαλονίκη

«Το 2035 το 65% των παιδιών που πηγαίνουν σήμερα στο Δημοτικό θα κάνουν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα», δημοσιοποίησε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Δημήτρης Κουσκουρίδης μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο: «Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος», που έγινε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Money Show» στη Θεσσαλονίκη.

Οι διοργανωτές

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος  της ΝΔ Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔιΠαΕ).

Ο διοργανωτής

της εκδήλωσης

Ο διοργανωτής της εκδήλωσης και γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαϊωάννου, καλωσόρισε τους περισσότερους από 400 παριστάμενους εκτιμώντας ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σ’ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον εργασίας, καθώς και επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Ο διοργανωτής

του Money Show

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και διοργανωτής του «Money Show»  Χρήστος Σαραντόπουλος «στάθηκε» στη δυναμική «επιστροφή» του θεσμού που το 2023 έγινε υπό το τίτλο: «Μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης»

Πράσινη μετάβαση

με νέες  δεξιότητες

νέες ειδικότητες

Για τους δείκτες τύπου ESG που «θα λαμβάνονται υπόψη για τη σύναψη νέων συνεργασιών, την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ικανοποίηση των πελατών» μίλησε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Συμεών Διαμαντίδης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη πράσινη μετάβαση και τα επαγγέλματα που συσχετίζονται με το περιβάλλον,τα οποία αφορούν τομείς όπως οι ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα, η κλιματική αλλαγή κ.α.

Ο αντιπεριφερειάρχης

Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης

«Η μετάβαση στα νέα δεδομένα δε θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξει άμεση απώλεια θέσεων εργασίας ενώ η δημιουργία νέων θέσεων θα γίνεται σταδιακά και δε θα είναι ίδια σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές», παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας λέγοντας ότι θα πρέπει να λάβουμε γρήγορα τα μέτρα μας.

Ο πρόεδρος

του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Μητράκας εστίασε στη πράσινη κουλτούρα, στην οποία «πρέπει να επενδύσουμε» , ενώ «στάθηκε» στο σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης με ειδικότητες που δεν υπάρχουν και προγράμματα επανακατάρτισης που θα «πρέπει να αναπτυχθούν»

Η αντιπρόεδρος

του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος

Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ,  Πέρρη Μεντζέλου εξήγησε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές εφαρμογές στο πεδίο των έξυπνων πόλεων.

Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη  της σύστασης επιμορφωτικών εκπαιδευτικών εργαλείων  προς σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας, που δημιουργήθηκε στο ΔιΠαΕ Σίνδου και το οποίο είναι «το μοναδικό στο είδος του».

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ

Η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος  της ΚΕΔΗΘ, Δήμητρα Ακριτίδου αναφέρθηκε στο 2023 ως ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων γεγονός που καταδεικνύει  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προοπτικές των νέων για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «πιο πράσινου και πιο ψηφιακού».

Ωστόσο, υπογράμμισε και το έλλειμμα που υφίσταται γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόκτηση, τόσο των πράσινων, όσο και των ψηφιακών επαγγελματικών δεξιοτήτων λέγοντας ότι το 1/3 των κατοίκων της Ευρώπης στερούνται ψηφιακού γραμματισμού.

4η Βιομηχανική επανάσταση

 βιωσιμότητα και νέες ευκαιρίες

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι νέες συνθήκες, συνήθειες, τα επαγγέλματα και οι δραστηριότητες μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα της αγοράς εργασίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της ημερίδας.

Ο πρόεδρος

ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

«Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι συλλογική και αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της Ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης

Ο πρόεδρος

του ΦΟΣΔΑ

«Το «κλειδί» για την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι η κυκλική οικονομία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ,  Μιχάλης Γεράνης.

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ

της ΕΑΑΑ ΑΕ

Την ανάγκη «να υπάρξουν καλύτερες αμοιβές και όροι εργασίας,  καθώς εργάτες διαλογής δε βρίσκονται σήμερα» επισήμανε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΕΑΑΑ ΑΕ, Δημήτρης Παπασωτηρίου, ο οποίος προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ρομποτικού κέντρου διαλογής στη Κεφαλονιά.

Για τα πράσινα και βιώσιμα κτίρια μίλησε η Head of Sustainability της Dimand AE, SandraBaer, σημειώνοντας πως η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο πράσινο κτίριο στην Ελλάδα με διεθνείς πιστοποιήσεις τύπου Leed.

Πράσινα μπάζα

Πράσινες τεχνολογίες

 και δεκάδες νέες θέσεις εργασίας

Τους τομείς που μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί σε ότι αφορά στην ανακύκλωση των μπάζων ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων  της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, Ηλίας Δημητριάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία προσανατολίζεται στη παραγωγή πράσινου σκυροδέματος.

Δημιουργία

θέσεων εργασίας

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας East West Greece, Αγάπη Ορφανίδου, η οποία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να «απορροφήσει» 10 νέους ή νέες σε θέσεις εργασίας. «Για κάθε 150 μωβ κάδους που τοποθετούνται, δημιουργούνται 3 με 4 άμεσες θέσεις εργασίας», ανέφερε η ίδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Movyonsee, Αθανάσιος Δημοκαράκος ενημέρωσε ότι η εταιρεία χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του Τορίνο και του Μιλάνο,  ώστε να υπάρξουν μηχανικοί με εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες αιχμής.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Cactus AE, Ανέστης Σταμάτης «εστίασε» στα πράσινα επαγγέλματα στις επιστήμες της πληροφορικής κι απηύθυνε μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα της εταιρείας, καθώς υπάρχουν 5 θέσεις εργασίας για άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.

jpeg-optimizer_Prasina epaggelmata 2

Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού θα φτάσει τα επόμενα χρόνια  «επάνω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας τεράστιο χώρο για τα πράσινα επαγγέλματα»

 Η βιωσιμότητα

 η πράσινη γεωργία

ο βιώσιμος τουρισμός

Στις πολλές θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα που προσφέρει ο τουρισμός, αναφέρθηκε ο  σύμβουλος αειφορίας και πολιτικός μηχανικός, Σωτήρης Μυλωνάς σημειώνοντας ότι το 81% των επισκεπτών θέλει να επισκεφτεί ένα βιώσιμο τουριστικό κατάλυμα. Εστίασε επίσης στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού που θα φτάσει τα επόμενα χρόνια  «επάνω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας τεράστιο χώρο για τα πράσινα επαγγέλματα».

Στο τομέα του τουρισμού «επικεντρώθηκε και ο σύμβουλος Επιχειρήσεων Geogastronomy-Tourism, Γιώργος Παλησίδης, ο οποίος μίλησε για τις  πιο πράσινες βιωματικές εμπειρίες του τουρισμού δίνοντας έμφαση στο προσωπικό ενός πράσινου εστιατορίου και τις πράσινες θέσεις εργασίας σ’ αυτό.

Τα επαγγέλματα που αφορούν στη πράσινη μετάβαση στην αγροτική οικονομία ανέλυσε ο γεωπόνος και πρόεδρος ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαφειάδης.

Τους 17 στόχους αειφορίας που καλύπτουν ισάριθμους διαφορετικούς τομείς (βιοηθική, ισοτιμία δύο φύλων, η σχέση μας με τα ζώα κ.α.) παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο χημικός με 27 ευρεσιτεχνίες και γενικός διευθυντής της Agrovision, Άγγελος Ζαμάνης έδωσε παραδείγματα  της αξιοποίησης των προϊόντων, των υποπροϊόντων, και των υπολειμμάτων οινοποιείων, τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία, ενώ τόνισε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν «πράσινα μυαλά». Ακόμη, παρατήρησε πως τα «κλασικά επαγγέλματα μπορούν να μετατραπούν σε πράσινα».

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

🔵Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

🔵Ο επίτιμος πρόξενος Φιλιππίνων και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων, Νίκος Μαργαρόπουλος.

🔵Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Πατσέας.

🔵Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ ΚΜ, Φώτης Κουβουκλιώτης.

Παραβρέθηκαν πρώην υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και φορέων της Θεσσαλονίκης,

©Typologos.com 2023