Μαραθώνιος Ιδεών για καινοτόμες ιδέες στο ψηφιακό σχεδιασμό προϊόντων
Πραγματοποιήθηκε
από το
Σύνδεσμο Επιχειρήσεων
Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος
(ΣΕΠΒΕ)
Μαραθώνιο ιδεών (local hackathon) με αντικείμενο την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για τον ψηφιακό σχεδιασμό στις 10-12 Νοεμβρίου 2023 και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (workshops) στις 3-5 Νοεμβρίου και στις 10-12 του ίδιου μηνός πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Ο μαραθώνιος ιδεών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο «Inno-Ecosystem».
Ο σκοπός
της νέας πρωτοβουλίας
του ΣΕΠΒΕ
Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας του ΣΕΠΒΕ ήταν:
🔴Η ενίσχυση της ικανότητας των νέων ταλέντων να μετατρέψουν μια πρωτότυπη ιδέα σε τελικό προϊόν μέσω μίας σειράς μαθημάτων.
🔴Η υλοποίηση πρακτικής άσκησης, ώστε τα νέα ταλέντα να αποκτήσουν «χειροπιαστές» πρακτικές εμπειρίες στις πτυχές του ψηφιακού σχεδιασμού προϊόντων (Digital Product Design).
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (διάρκειας 50 ωρών) έλαβε χώρα στις 3-5 Νοεμβρίου και στις 10-12 Νοεμβρίου του 2023 στις εγκαταστάσεις της θερμοκοιτίδας «OK!Thess», που εδρεύουν επί της οδού Κομοτηνής 2 στη Θεσσαλονίκη.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικά μαθήματα, να λάβουν εκπαιδευτικό υλικό και να καθοδηγηθούν από εμπειρογνώμονες (experts) του κλάδου του ψηφιακού σχεδιασμού προϊόντων (Digital Product Design).
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος παρακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι όλα τα στάδια της αρχικής έρευνας, της ανάλυσης, του σχεδιασμού και της μετατροπής μιας ιδέας σε προϊόν.
Επιπροσθέτως, έλαβαν γνώσεις για θέματα που αφορούν στους διάφορους τομείς των ψηφιακών λύσεων (digital solutions) με απώτερο στόχο την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων, των κινδύνων και των προκλήσεων του κάθε σταδίου.
Οι θεματικές ενότητες
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος αναλύθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:
🔴Η σκέψη ως προϊόν- Thinking as Product.
🔴Η ενσυναίσθηση με τους χρήστες των ψηφιακών προϊόντων- Empathizing with Digital Product’s users.
🔴Ο καθορισμός των στόχων του προϊόντος σας- Defining your product’s goals.
🔴Ιδέες για ψηφιακές λύσεις- Ideating for digital solutions.
🔴Η πρωτοτυποίηση-Prototyping.
🔴Δοκιμή και Αξιολόγηση- Testing and Evaluating.
🔴Σχεδιασμός της στρατηγικής για τη μετάβασή σας στην αγορά και στο μάρκετινγκ- Planning your Go-to-Market and Marketing strategy.
🔴Κυκλοφορία και λανσάρισμα- Releasing and Launching.
O Μαραθώνιος Ιδεών
Ο Μαραθώνιος Ιδεών (local hackathon) πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Νοεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλονίκη και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν άμεσες πρακτικές εμπειρίες (hands-on experience).
Χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικές ομάδες, ενώ είχαν στη διάθεσή τους συνολικά 48 ώρες προετοιμασίας και εργασίας για την ωρίμανση των ιδεών τους. Αυτό έγινε υπό την καθοδήγηση καταρτισμένου προσωπικού και εξειδικευμένων συμβούλων του κλάδου του ψηφιακού σχεδιασμού προϊόντων.
Η νικήτρια ομάδα
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 παρουσίασαν οι συμμετέχοντες τις τελικές προτάσεις ιδεών προς τους κριτές, οι οποίοι ακολούθησαν την ενδεδειγμένη μεθοδολογία και ανέδειξαν ως νικητήρια την 4μελή ομάδα με την ιδέα «Offer2Go».
Η νικητήρια ομάδα έλαβε το «εισιτήριο» για το επόμενο «βήμα», που είναι ο Υβριδικός Υπερεθνικός Μαραθώνιος Ιδεών (Transnational Hackathon), ο οποίος θα διεξαχθεί στις 19-21 Νοεμβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις της θερμοκοιτίδας «OK!Thess» επί της οδού Κομοτηνής 2, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Υβριδικός
Υπερεθνικός Μαραθώνιος Ιδεών
Ο Υβριδικός Υπερεθνικός Μαραθώνιος Ιδεών (Hybrid Transnational Hackathon) θα διαρκέσει 48 ώρες. Σε αυτόν θα διαγωνιστούν η ελληνική ομάδα και άλλα δύο γκρουπ από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που διακρίθηκαν σε αντίστοιχους μαραθώνιους ιδεών.
Για τη συγκεκριμένη δράση θα προετοιμαστούν καταλλήλως οι συμμετέχοντες, υπό τη συνεχή καθοδήγηση καταρτισμένου προσωπικού και μεντόρων, ενώ θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την καλύτερη ιδέα.
Το ευρωπαϊκό έργο
διασυνοριακής συνεργασίας
(Interreg)
Η πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ για την προώθηση της καινοτομίας είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό έργο διασυνοριακής συνεργασίας (Interreg) Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας με τίτλο:«Δημιουργία ενός καινοτόμου οικοσυστήματος για την υποστήριξη ευκαιριών απασχόλησης για νέα ταλέντα στον τομέα της πληροφορικής στη διασυνοριακή περιοχή (Creating an innovative ecosystem to support employment opportunities for IT young talents in the cross-border region)» και φέρει το ακρωνύμιο «Inno-Ecosystem».
Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους της Ελλάδας, καθώς και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
©Typologos.com 2023