Η αξία του ανθρώπινου προσώπου 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη 

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

jpeg-optimizer-H-axia-tou-anthropinou-prosopou

Για την αξία του ανθρώπινου προσώπου γράφει η δημοσιογράφος-συγγραφέας. Μαρία Σκαμπαρδώνη. Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay 

Ο Δυτικός πολιτισμός αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια μηχανή προσφοράς και με στάση διαρκούς αξιολόγησης. Ο άνθρωπος μεγαλώνει με τη πεποίθηση πως πρέπει να προσφέρει, να δίνει, να κατακτά όλο και μεγαλύτερα επίπεδα αυτοβελτίωσης και κοινωνικής ανέλιξης.

Κοινωνία και εμφάνιση

Η κοινωνία δίνει μεγάλη σημασία στην εμφάνιση, στα χρήματα, στις υψηλές επιδόσεις και κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με το πόσο αποδοτικοί είναι σ’  ένα εξωτερικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό γεννά σε πολλούς ανθρώπους αισθήματα μειονεξίας, ανασφάλειας κι αναξιότητας: Διότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να κρίνουν τον εαυτό τους και να τον αξιολογούν με βάση το πόσα προσφέρουν και πόσο ικανοί είναι σε διάφορους τομείς.

jpeg-optimizer-i-axia-tou-anthropinou-prosopou-dyo

Ο άνθρωπος αξίζει, επειδή είναι εικόνα και έκφραση του Θείου.Φωτογραφία από Nika Akin από το Pixabay 

Το μοναδικό δημιούργημα

του ανθρώπου

Δεν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως ένα πρόσωπο που είναι εικόνα Θεού, δε μαθαίνουν πως αξίζουν το ίδιο με κάθε άλλο άνθρωπο και πως σε αυτό δεν παίζει ρόλο η οποιαδήποτε κοινωνική διαφορά.

Η Χριστιανική Πίστη αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με τελείως διαφορετικό τρόπο. Δεν εξαρτά την αξία του προσώπου του από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και με βάση του τι προσφέρει. Για εκείνη, ο άνθρωπος είναι ένα μοναδικό δημιούργημα, το οποίο είναι πλασμένο κατ’ εικόνα Θεού και είναι δημιουργημένο για να έρθει σε επικοινωνία μ’ Εκείνον και να κατακτήσει την αιώνια ζωή. Για την Εκκλησία ο άνθρωπος δεν αξίζει, επειδή προσφέρει κάτι, αλλά επειδή είναι.

Η …λογική της προσφοράς

Με τη λογική της προσφοράς που προάγει η κοινωνία, ένας άνθρωπος σε κώμα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν αξίζει να ζει; Γιατί θα πρέπει να προσφέρει διαρκώς ένας άνθρωπος, δηλαδή; Γιατί θα πρέπει να αγωνίζεται όλη του τη ζωή να ικανοποιήσει τις προσδοκίες, τις υψηλές επιδόσεις και τα όνειρα άλλων;

Ο άνθρωπος

Ο άνθρωπος δε μαθαίνει, πως αξίζει επειδή είναι άνθρωπος, στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτό που παράγει και στο πόσο υψηλά έχει φτάσει σε ένα κοινωνικό- επαγγελματικό-προσωπικό επίπεδο. Όταν, όμως, κρίνεις τον εαυτό σου με αυτό τον τρόπο, σίγουρα θα απελπιστείς, διότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα έχει πετύχει κάτι περισσότερο.

Ο άνθρωπος αξίζει, επειδή είναι εικόνα και έκφραση του Θείου. Επειδή, ο Θεός τον αγάπησε τόσο κι επειδή κάθε μέρα τον περιμένει να Τον αναζητήσει και να σχηματίσει μία προσωπική σχέση μαζί Του.

©Typologos.com 2022