Τα «όχι» μας, «χτίζουν» την εμπειρία μας…

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

ta-ochi-ktizoun-tin-ebeiria-mas-dyo

Το να λέμε όχι σημαίνει πως σεβόμαστε τον εαυτό μας, και τα όριά του. Φωτογραφία από Ulrike Leone από το Pixabay 

Πριν λίγο καιρό, είπα όχι σε μία εργασία,  που μου προσφέρθηκε, στην οποία έκρινα πως δε θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Είχα ήδη βάλει προτεραιότητες στη ζωή μου – διάβαζα, ώστε να δώσω ξανά Πανελλήνιες και προσπαθούσα να συνέλθω μετά από μία ιδιαίτερα στενάχωρη εμπειρία, η οποία με είχε πληγώσει πολύ συναισθηματικά.

Η σωστότερη απόφαση

Σήμερα, λέω πως ήταν η σωστότερη απόφαση,  που πήρα ποτέ – ανεξαρτήτως της γνώμης των άλλων, έπραξα αυτό που η εσωτερική μου φωνή, μου είπε πως ήταν το καλύτερο για εμένα.

Το όχι

Άρχισα τότε να σκέφτομαι αυτό που είχε γράψει και ο σπουδαίος μας ποιητής, Καβάφης: πως έρχεται στη ζωή του κάθε ανθρώπου η στιγμή να πει το «όχι».

Εκείνη τη στιγμή, που είχα βιώσει κάτι παρόμοιο, άρχισα να αντιλαμβάνομαι τη σπουδαιότητα της φράσης αυτής,  όπως και της τεράστιας σημασίας που έχει για τη ζωή μας. Οι καριέρες, η επαγγελματική ζωή μας –και όχι μόνο – χτίζονται από τα όχι μας.

jpeg-optimizer-to-ochi--ktizoun-tin-empeiria-mas-one

Tα όχι κρύβουν μέσα τους, απεριόριστη δύναμη, σε μεταμορφώνουν σε ένα δυνατό πλάσμα με προσωπικότητα και πυγμή, που είναι ικανό να ζυγίζει τις καταστάσεις, καθώς  και να παίρνει αποφάσεις.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Τα όχι κρύβουν

απεριόριστη δύναμη

Πράγματι, τα όχι κρύβουν μέσα τους, απεριόριστη δύναμη, σε μεταμορφώνουν σε ένα δυνατό πλάσμα με προσωπικότητα και πυγμή, που είναι ικανό να ζυγίζει τις καταστάσεις, καθώς  και να παίρνει αποφάσεις.

Κάνουμε επιλογές

Το να λέμε όχι σημαίνει πως σεβόμαστε τον εαυτό μας, και τα όριά του: Δε μπορούμε να ασχολούμαστε με δέκα πράγματα ταυτόχρονα και να είμαστε εξίσου αποδοτικοί και στα δέκα. Γι’ αυτό, κάνουμε επιλογές.

Τα όχι φανερώνουν ακόμα τη δύναμη που έχουμε στο να μην επηρεαζόμαστε από τους άλλους. Δείχνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος υπολογίζει περισσότερο τη δική του ανάγκη από την επιλογή, που οι άλλοι προσπαθούν να τον πείσουν να πάρει.

Να πιστεύουμε στα όχι, έχουν περισσότερη δύναμη από όση πιστεύουμε.

©Typologos.com 2022