Γιατί ορισμένα άτομα εξακολουθούν να φορούν ρολόγια χειρός

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer-giati-orismena-atoma-eksakolouthoun-na-foroun-rologia-cheiros

Γιατί ορισμένα άτομα εξακολουθούν να φορούν ρολόγια χειρός; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει το άρθρο της ακαδημαϊκού, Δρος Αναστασίας Αρτεμίου.Φωτογραφία από ktphotography από το Pixabay 

Γνώρισα ένα γιατρό από την Ινδία που τον θαύμασα πολύ. Είχε πέντε μηχανικά ρολόγια που τα κούρδιζε κάθε πρωί. Φορούσε ένα όλη την ημέρα και το έβγαζε τη νύχτα πριν πάει για ύπνο. Είπε ότι αυτό το τελετουργικό ήταν μια λεπτή υπενθύμιση για να περάσει την ημέρα γόνιμα.

Οι άνθρωποι και ο χρόνος

Ο γιατρός έλεγε ότι κάθε ασθενής έχει μόνο μία πραγματική κατοχή, το χρόνο. Μερικοί άνθρωποι έχουν χρόνια κι άλλοι έχουν μόνο στιγμές. Όταν έκανε επισκέψεις στους θαλάμους του νοσοκομείου, έπαιρνε το σφυγμό των ασθενών αγγίζοντας τον καρπό τους, και κοιτάζοντας το ρολόι του στο άλλο χέρι του. Παραδεχόταν ότι το νοσοκομείο είχε συσκευές, που ήταν πολύ πιο ακριβείς, αλλά ένιωθε ότι οι ασθενείς του, εκτιμούσαν την ανθρώπινη αφή.

Συλλέγω ρολόγια

«Συλλέγω ρολόγια, όπως μερικοί άνθρωποι συλλέγουν νομίσματα ή γραμματόσημα. Δυστυχώς, μπορεί να είναι ένα ακριβό χόμπι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτιμούν τη πολυπλοκότητα ή τη ποικιλία των ρολογιών έχουν περισσότερα από ένα. Το καθένα έχει την ιστορία του, και το καθένα λέει περισσότερα από την ώρα».

jpeg-optimizer-giati-orismena-atoma-eksakolouthoun-na-foroun-rologia-cheiros-dyo

Μια στροφή του καρπού και βλέπετε την ώρα χωρίς την ανάγκη να ψάξετε το κινητό σας. Φωτογραφία από Kevin Phillips από το Pixabay 

Οι λόγοι προτίμησης

ενός ρολογιού χειρός 

Εάν αναρωτιέστε,γιατί μερικοί άνθρωποι φορούν ρολόι, όταν έχουν κινητό τηλέφωνο, οι λόγοι ποικίλλουν.

Ευκολία

Μια στροφή του καρπού και βλέπετε την ώρα χωρίς την ανάγκη να ψάξετε το κινητό σας.

Αξιοπιστία

Οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων πρέπει να φορτίζονται συνεχώς, ενώ τα κινητικά ή ηλιακά ρολόγια μπορούν να λειτουργούν για δεκαετίες. Τα ρολόγια χαλαζία λειτουργούν με μπαταρία που μπορεί να διαρκέσει για 2-7 χρόνια πριν χρειαστεί αλλαγή. Τα περισσότερα ρολόγια είναι ανθεκτικά στο νερό,  ενώ τα περισσότερα τηλέφωνα δεν είναι.

Κόστος

Ένα ρολόι ακριβείας μπορεί να αγοραστεί οπουδήποτε. Ανεξάρτητα από το πού αγοράζετε το ρολόι, δεν απαιτείται επιπλέον πρόγραμμα ή συνδρομή.

Στυλ

Για τους άνδρες, αυτό μπορεί να είναι το μοναδικό κόσμημα, που μπορούν να φορούν ως μορφή έκφρασης.

Κατάσταση

Στην αγορά ρολογιών υψηλού επιπέδου, ορισμένες μάρκες αναγνωρίζονται ως ακριβές, ενώ άλλες μάρκες δεν είναι γνωστές από το ευρύ κοινό ως δαπανηρές. Ο λάτρης του ρολογιού ξέρει ότι είναι ακριβό κι αυτό λέει κάτι για τον ιδιοκτήτη.

Πρακτικότητα

Στο τρέξιμο ή στην άσκηση, είναι πιο λογικό να φοράτε αθλητικό ρολόι από το να κουβαλάτε το κινητό τηλέφωνο μαζί σας.

Παρακολούθηση

Οι αίθουσες διδασκαλίας, που δεν επιτρέπουν τα κινητά τηλέφωνα, επιτρέπουν ρολόγια. Ένα ρολόι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο ειδικά για τις εξετάσεις.

Ελευθερία

Συχνά οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν κάτι, εάν απενεργοποιήσουν το τηλέφωνό τους ή το αφήσουν πίσω. Είναι-επίσης-μια ένδειξη ότι συνδέονται σε μια κακοφωνία ανούσιων συζητήσεων, ροών, κειμένων και μηνυμάτων, τα οποία μπορεί να σας «ζαλίζουν». Φορώντας ένα ρολόι βλέπετε την ώρα,  ενώ αποσυνδέεστε από το κόσμο του κυβερνοχώρου.

Χρησιμοποιήστε

κάθε δευτερόλεπτο

Για όσους χλευάζουν τα ρολόγια χειρός, κινδυνεύουν να γίνουν δέσμιοι της ηλεκτρονικής και μόνον επικοινωνίας. Ενώ προσπαθείτε να συμβαδίσετε με την τεχνολογία, μη ξεχνάτε ότι για όλους μας,  τελειώνει ο χρόνος. Χρησιμοποιήστε κάθε δευτερόλεπτο,  καθώς «κατεβαίνει»  η άμμος στη δική σας, κλεψύδρα.

©Typologos.com 2022