Έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. Άγνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας»

Μέχρι και

τις 31 Μαΐου 2024

στο

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ekthesi-me-titlo-thessalonikeon-synagoges

Οι ποικίλες όψεις της ζωής των Εβραίων «ξεπροβάλλουν» μέσα από την έκθεση με τίτλο: «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. Άγνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου  2024 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου και η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.Φωτογραφίες:©Πέτρος Παπακυριακού

Οι ποικίλες όψεις της ζωής των Εβραίων «ξεπροβάλλουν» μέσα από την έκθεση με τίτλο: «Θεσσαλονικέων Συναγωγές. Άγνωστες πτυχές της Τοπικής Ιστορίας», που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου  2024 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου και η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Καλωσόρισμα

και χαιρετισμοί

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε το καλωσόρισμα ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου, Ισαάκ Σαλτιέλ προς τους προσκεκλημένους.

Χαιρετισμό απηύθυναν:

🟤Εκ μέρους του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη, ο Γεώργιος Νταλιάρης.

🟤Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας.

🟤Ο εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεου,Αρχιμανδρίτης, Ευσέβιος Νακόπουλος.

ekthesi-me-titlo-thessalonikeon-synagoges-david-Saltiel-

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.Φωτογραφία: ©Πέτρος Παπακυριακού

Η ομιλία

του προέδρου

του Κεντρικού

Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

Κατόπιν, στο βήμα προσήλθε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,  Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαλτιέλ ανέφερε ότι «από τις 59 Συναγωγές και τα προσευχητάρια που λειτουργούσαν διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη προπολεμικά μόνον η Συναγωγή Μοναστηριωτών διασώζεται σήμερα, επειδή λειτουργούσε ως αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής».

Η προσέγγιση

άγνωστων όψεων

της καθημερινής ζωής

των Θεσσαλονικέων Εβραίων

Ακόμη, επισήμανε ότι όπως φανερώνεται από τον τίτλο διαφέρει η παρούσα έκθεση από τις προηγούμενες, καθώς η προσέγγιση της ιστορίας των Συναγωγών είναι ανθρωποκεντρική μιας και οι «μικρές» ϊστορίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης,  αφού  εξετάζει ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτές.

Επιπλέον,  σημείωσε πως αυτά τα γεγονότα λειτουργούν ως την αφετηρία για την προσέγγιση των άγνωστων όψεων της καθημερινής ζωής των Θεσσαλονικέων Εβραίων.

Ο κ. Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι οι δύο Συναγωγές που λειτουργούν σήμερα, εκτός από τις θρησκευτικές ανάγκες της κοινότητας, γίνονται τόποι κατανόησης και αποδοχής του «Άλλου» μιας και τις επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά μαθητές από σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα και σπουδαστές εκ του εξωτερικού.

Η επιστημονική υπεύθυνη

του

Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Για το περιεχόμενο της έκθεσης μίλησε  η επιστημονική υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ξένια Ελευθερίου, η οποία αναφέρθηκε στις τρείς μεγάλες Συναγωγές της πόλης ξεκινώντας από την Ταλμούδ Τορά Αγκαντόλ τον 16ο αιώνα, την Μπεθ Σαούλ τον 19ο αιώνα και κατέληξε  στην Μοναστηριωτών που λειτουργεί από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Η παρουσίαση

των κεντρικών Συναγωγών

της Θεσσαλονίκης

«Η παρουσίαση των κεντρικών Συναγωγών λειτούργησε ως αφετηρία για τη θεματική προσέγγιση των ποικίλων όψεων της ζωής των Εβραίων με στόχο την ανακάλυψη των άγνωστων πτυχών της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

Το τραυματικό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος και της ζωής των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης μεταπολεμικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παρούσας έκθεσης με άξονα εξέτασης πάντοτε γεγονότα που έλαβαν χώρα στις Συναγωγές της πόλης»,  είπε η Δρ. Ξένια Ελευθερίου.

Δύο ψηφιακές εφαρμογές

με χάρτες

της Θεσσαλονίκης

Η οργάνωση, η επιμέλεια και η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με επιστημονικό σύμβουλο τον Δρ. Ηλία Μεσσίνα, ο οποίος παρουσίασε «ζωντανά» δύο ψηφιακές εφαρμογές που σχεδίασε με δύο χάρτες της πόλης (πριν και μετά από το 1940).

Μέσα από τους χάρτες αυτούς είχε τη δυνατότητα το παριστάμενο κοινό να δει διαδραστικά την αποτύπωση της τεράστιας πολιτισμικής καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλονίκη εξαιτίας του Ολοκαυτώματος, σε ό,τι αφορά τις Συναγωγές της πόλης, μέσα από το πλήθος των ιστορικών πληροφοριών και φωτογραφιών εκ του προσωπικού αρχείου του Δρ. Ηλία Μεσσίνα.

Οι παριστάμενοι

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με τη παρουσία τους:

🟤Η γενική πρόξενος της Γερμανίας, Σίβυλλα Μπέντιγκ.

🟤Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζαν- Λουκ Λαβώ.

🟤Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

🟤Ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Παπαγεωργίου.

🟤Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης- Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Άγης Παπαδόπουλος.

🟤Ο  εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

🟤Οι διευθυντές άλλων μουσείων και οργανισμών.

🟤Πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 31 Μαΐου 2024 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορούν οι ενδιαφερόμενοι- ενδιαφερόμενες να απευθύνονται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (www.jmth.gr), που εδρεύει στην οδό Αγίου Μηνά 11.

Το ωράριο λειτουργίας

☑️Η έκθεση λειτουργεί τις ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή από τις  9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι.

☑️Την Τετάρτη είναι «ανοιχτή» η έκθεση για το κοινό από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι και στις ώρες 5 το απόγευμα έως και τις 8 το βράδυ.

☑️Την Κυριακή μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

©Typologos.com 2024