Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων- Φωτογραφική έκθεση

Εγκαίνια: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

jpeg-optimizer_exi-imeres-i-diadromi-ton-ellinon-evraion

Με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας «ζωντανεύει» η ιστορία και η τραυματική μνήμη της αναχώρησης των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου στη φωτογραφική έκθεση του Βασίλειου Τσιώλη με τίτλο: «Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων», που θα εγκαινιαστεί στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2023 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.Φωτογραφία από Peter Tóth από το Pixabay 

Με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας «ζωντανεύει» η ιστορία και η τραυματική μνήμη της αναχώρησης των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου στη φωτογραφική έκθεση του Βασίλειου Τσιώλη με τίτλο: «Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων», που θα εγκαινιαστεί στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2023 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία και η επέτειος

Η έκθεση αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την 80ή επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από το παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από:

⚫Την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

⚫Το Δήμο Θεσσαλονίκης.

⚫Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

⚫Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

⚫Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Στόχος της έκθεσης

Στόχος της έκθεσης είναι να προσεγγιστεί η τραυματική μνήμη της αναχώρησης των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα του θανάτου μέσω του φωτογραφικού βλέμματος.

Το κορυφαίο συγκρουσιακό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος παρουσιάζεται μέσω της σύγχρονης φωτογραφικής αποτύπωσης των μαρτυρικών ιστορικών τόπων. Η γενοκτονία αναπαρίσταται καλλιτεχνικά και αισθητικά μέσω της τέχνης, για να αποδοθεί συμβολικά το έγκλημα που διαπράχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Η ζώσα «Προφορική Ιστορία»

Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπο τον επισκέπτη ή αντιμέτωπη την επισκέπτρια με τη «Προφορική Ιστορία», καθώς αξιοποιούνται οι προσωπικές αναφορές και οι γραπτές μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

jpeg-optimizer_auschwitz-4803494_640

Το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης «Έξι μέρες. Η διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων», είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Θεσσαλονικεύς Εβραίος, Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο, ο οποίος βίωσε προσωπικά τα δραματικά γεγονότα ως έγκλειστος των ναζιστικών στρατοπέδων του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Μελκ, του Μαουτχάουζεν και του Έμπενζεε.Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay 

Το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης

Το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Θεσσαλονικεύς Εβραίος, Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο, ο οποίος βίωσε προσωπικά τα δραματικά γεγονότα ως έγκλειστος των ναζιστικών στρατοπέδων:

⚫Tου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

⚫Tου Μελκ.

⚫Tου Μαουτχάουζεν.

⚫Tου Έμπενζεε.

Η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Με σύμμαχο τη τεχνολογία λαμβάνει ο επισκέπτης ή και η επισκέπτρια περισσότερες πληροφορίες πέρα από τις εικόνες που βλέπει.

 Οι φωτογραφίες αποκτούν φωνή, μουσική και «ζωντανεύουν» μπροστά σε όλους- όλες , συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

Η ταυτότητα της έκθεσης

Φωτογραφία: Βασίλειος Τσιώλης.

Επαυξημένη Πραγματικότητα: Θεόδωρος Ράντος.

Επιμέλεια της έκθεσης:  Ξένια Ελευθερίου και Λούση Ναχμία.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

©Typologos.com 2023