Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη -Ημέρα Μνήμης – Ολοκαύτωμα
Εκδήλωση
για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας
Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο
Ομιλία- συναυλία
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μια εκδήλωση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, επιμνημόσυνη δέηση-ομιλία- κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και μια ομιλία- συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που γίνουν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στη πόλη.
Το ιστορικό πλαίσιο
Το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945 από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.
Οι αποφάσεις
από όργανα της Ευρώπης
Τον Οκτώβριο του 2002 από τους υπουργούς Παιδείας των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκρίθηκε ένα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται μια μέρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, που θα τηρείται σε όλα τα σχολεία των χωρών τους.
Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεσμεύτηκαν να τηρούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, λαμβάνοντας μια σχετική απόφαση στο τέλος ενός συνεδρίου για τον Αντισημιτισμό, που έγινε τον Απρίλιο του 2004 στο Βερολίνο.
Η απόφαση
της Βουλής των Ελλήνων
Με την υπ’ αριθμόν 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Κάθε 27 Ιανουαρίου τιμά η Ελλάδα, λοιπόν, τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που «έπεσαν» (μαζί με εκατομμύρια άλλους ομοθρήσκους τους) θύματα του ναζιστικού ρατσισμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η απόφαση του ΟΗΕ
Τον Νοέμβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της εξηκοστής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ορίσουν την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Προέτρεψαν τις χώρες-μέλη του οργανισμού να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα μεταφέρουν τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στις επερχόμενες γενεές.
Το πρόγραμμα
των εκδηλώσεων μνήμης
στη Θεσσαλονίκη
Η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα τιμηθεί στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα εξής δρώμενα:
Εκδήλωση
για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος
Στις 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος: Οι προοπτικές της τοπικής οικονομίας» στο πολύ-συνέδριο «Money Show» στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
⚫Ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.
⚫Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννης Σάββας.
Ομιλητές θα είναι:
⚫Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
⚫Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
⚫Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης.
⚫Ο διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς.
⚫Ο διευθύνων Σύμβουλος του «Tor Hotel Group», Κωνσταντίνος Τορνιβούκας.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Επιμνημόσυνη δέηση- Ομιλία
Κατάθεση Στεφάνων
Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος
των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν χώρα επιμνημόσυνη δέηση – ομιλία- κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας (συμβολή της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Εκεί στις 11.45 το πρωί της ίδιας ημέρας θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και τους Ψαλμούς του Δαυίδ θα ερμηνεύσει η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
⚫Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
⚫Ο πρέσβης του Ισραήλ, Ν. Κatz.
⚫Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δ. Σαλτιέλ.
⚫Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας.
⚫Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Π. Πατουλίδου.
⚫Τη κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γ. Τζιτζικώστας.
Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Ομιλία και συναυλία
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», Μαρκ Μαζάουερ και θα ακολουθήσει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (συμβολή της οδού 25ης Μαρτίου και της παραλίας.
Η ομιλία
Ο γνωστός ιστορικός θα αναπτύξει το θέμα:«80 χρόνια μετά: Ενθυμούμενοι τη Θεσσαλονίκη το 1943» (‘Eighty Years On: Remembering Thessaloniki in 1943’).
Η ομιλία του κ. Μαζάουερ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και η απευθείας εκπομπή θα είναι διαθέσιμη μέσω του εξής ηλεκτρονικού συνδέσμου:
Η συναυλία
Θα ακολουθήσει η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Γιοάβ Τάλμι με την υψίφωνο, Μαριάντζελα Χατζησταματίου, την Κατερίνα Γίμα στην άρπα και σολίστ τον Στάθη Καραπάνο.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ακουστούν τα εξής έργα:
⚫Prayer (‘Tefillah’), του Τζβι Αβνί (1927). για έγχορδα.
⚫Nocturne (‘Halil’), του Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990), για ορχήστρα δωματίου και σόλο φλάουτο.
⚫‘Almas tyernas y puras’, ένα τραγούδι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σε στίχους αγνώστου και μουσική από την άρια ‘Ombra mai fu’ της όπερας «Ξέρξης» του Γκέοργκ Φ. Χέντελ (1685-1759).
⚫Η Συμφωνία αριθμός 3 σε φα μείζονα, έργο 90 του Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897).
©Typologos.com 2023