Δορυφορική απεικόνιση των πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στην Ελλάδα και δη στην Αλεξανδρούπολη

Από τον

Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

SA)

Wildfires_continue_to_rage_in_Greece

Αυτή η εικόνα, που «τράβηξε» ο δορυφόρος «Copernicus Sentinel-2» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δείχνει τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά, που μαίνεται κοντά στην Αλεξανδρούπολη στη περιοχή του Έβρου στη βορειοανατολική Ελλάδα ( κοντά στα σύνορα με την Τουρκία).©Φωτογραφία του ESA και η οποία περιέχει τροποποιημένα δεδομένα του Sentinel του Copernicus (2023), που υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.

Αυτή η εικόνα, που «τράβηξε» ο δορυφόρος «Copernicus Sentinel-2» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δείχνει τη συνεχιζόμενη πυρκαγιά, που μαίνεται κοντά στην Αλεξανδρούπολη στη περιοχή του Έβρου στη βορειοανατολική Ελλάδα ( κοντά στα σύνορα με την Τουρκία).

Πυρκαγιές έχουν «σαρώσει»

 την Ελλάδα

«Μετά από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το νησί της Ρόδου τον Ιούλιο του 2023 φαίνεται πως περισσότερες πυρκαγιές έχουν «σαρώσει»  την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, καθώς η νότια Ευρώπη «πνίγεται»  κάτω από ένα κύμα καύσωνα, που επικρατεί  στα τέλη του καλοκαιριού.

Οι ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες έχουν οδηγήσει δεκάδες πυρκαγιές να ξεσπάσουν σε όλη την Ελλάδα, με την πιο σοβαρή να εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα της και να «καταπατά» το βορειοανατολικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των υπευθύνων του ESA.

Τι δείχνει

η δορυφορική εικόνα

Αυτή η δορυφορική εικόνα αποτελεί  ένα μείγμα μεταξύ ενός φυσικού χρώματος και ενός σύνθετου υπέρυθρου βραχέος κύματος, ώστε  να τονίσει το μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο είχε μήκος 70 χιλιόμετρων, όταν τραβήχτηκε αυτή η εικόνα στις 23 Αυγούστου 2023. Η πυρκαγιά παρήγαγε ένα σύννεφο καπνού που εκτεινόταν 1600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά προς την Τυνησία. Η καμένη περιοχή  φαίνεται με σκούρο καφέ  χρώμα στην εικόνα.

Η αποστολή

«Copernicus Sentinel-2»

Η αποστολή του ESA «Copernicus Sentinel-2»  βασίζεται σε έναν αστερισμό δύο πανομοιότυπων δορυφόρων.  Ο καθένας  από αυτούς  φέρει μια καινοτόμα  πολύ-φασματική απεικόνιση υψηλής ανάλυσης ευρείας ζώνης με 13 φασματικές ζώνες για τη παρακολούθηση των αλλαγών στη γη και στη βλάστησή της.

Ενεργοποίηση της

Υπηρεσίας Χαρτογράφησης

Εκτάκτων Αναγκών

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Χαρτογράφησης Εκτάκτων Αναγκών «Copernicus» στη Βόρεια Αττική, στη Ροδόπη, στην Εύβοια, στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Ανατολική Μακεδονία.

Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί διάφορες δορυφορικές παρατηρήσεις, ώστε να βοηθήσει τις αρχές πολιτικής προστασίας και σε περιπτώσεις καταστροφών τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα, ώστε να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Συχνότερες-εντονότερες

οι δασικές πυρκαγιές

Η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή της χρήσης της γης προβλέπεται να καταστήσουν συχνότερες και εντονότερες τις δασικές πυρκαγιές.

Υπό το φως των καταστροφικών πυρκαγιών «άνοιξε ξανά» πάλι ο ESA το «Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών», ο οποίος παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση των πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα σε όλο το κόσμο.

©Typologos.com 2023