Χρ. Ολζιέρσκυ- Γ. Φωτιάδου: «Διδασκαλία = Ανθρωπιά»

Συνέντευξη των καθηγητριών ξένων γλωσσών

των φροντιστηρίων

«Oλζιέρσκυ- LanguageLand»

Χρύσας Ολζιέρσκυ

και Γωγώς Φωτιάδου στον «Τ»

jpeg-optimizer-chrysa-olziersky-gofo-fotiadou-didaskalia-anthropia-eksi

Οι καθηγήτριες ξένων γλωσσών και διευθύνουσες των φροντιστηρίων «Oλζιέρσκυ- LanguageLand» Χρύσα Ολζιέρσκυ και Γωγώ Φωτιάδου τονίζουν πως η διδασκαλία ισούται με την ανθρωπιά. Φωτογραφία:©Νίκος Μόσχοβος-Τυπολόγος 2022

Με μεθοδικότητα-προσήλωση και επάνω απ’ όλα με ανθρωπιά βρίσκονται σε επαφή με τα παιδιά οι καθηγήτριες ξένων γλωσσών και διευθύνουσες των φροντιστηρίων «Oλζιέρσκυ- LanguageLand» (ΣυκιέςΝεάπολη) Χρύσα Ολζιέρσκυ και Γωγώ Φωτιάδου, με τις οποίες μιλήσαμε για την εκπαίδευση, τις ξένες γλώσσες και τους στόχους, που θέτουν, όταν εισέρχονται στην αίθουσα διδασκαλίας.

Η κουβέντα μας, με τις δυο καθηγήτριες ξένων γλωσσών «εκτυλίχθηκε» ως εξής:

1.

Τι σημαίνει για εσάς η διδασκαλία;

Γωγώ Φωτιάδου:«Διδασκαλία σημαίνει ότι γνωρίζω κάτι και προσπαθώ να το μεταδώσω ως θέμα, ώστε να  μη  γίνεται κουραστικό.Σημαίνει ότι για τα παιδιά βρίσκουμε τρόπους δημιουργικότητας. Διδασκαλία σημαίνει να δημιουργείς ερεθίσματα».

Χρύσα Ολζιέρσκυ:«Διδασκαλία για εμένα σημαίνει ο καθηγητής να αφουγκράζεται με ποιο τρόπο μπορεί το παιδί ν’ αποκτήσει τη γνώση.

Ο δάσκαλος είναι πάντοτε παιδαγωγός και θα πρέπει να έχει επίγνωση ότι διαμορφώνει συνεχώς το χαρακτήρα του παιδιού».

2.

Πως ανταποκριθήκατε τις πρώτες ημέρες ως καθηγήτριες (π.χ. στο άνοιγμα του φροντιστηρίου στη Νεάπολη ή όταν καθίσατε  για πρώτη φορά στην έδρα στις Συκιές);

Γωγώ Φωτιάδου:«Είχαμε μεγάλη ανυπομονησία να «ανοίξουμε» στη Νεάπολη και να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές.

Ήμασταν ανυπόμονες,επειδή δουλέψαμε αρκετά και θέλαμε να δούμε,αν αυτή η δουλειά ανταποκρινόταν πραγματικά  στα παιδιά».

 Χρύσα Ολζιέρσκυ:«Όταν ανέλαβα στις Συκιές ήθελα να εφαρμόσω πολλές νέες ιδέες και στην πορεία μέσα από την πράξη είδα πως πολλές από αυτές τις είχε ήδη εφαρμόσει η μητέρα μου».

3.

Πως βλέπετε  τη διδακτική πορεία σας και την επαφή με τα ίδια τα παιδιά;

Γωγώ Φωτιάδου:«Πολλά παιδιά είναι διστακτικά στην αρχή, γιατί έχουν μάθει να είναι τυποποιημένο το μάθημα.Έχουν πολλές επιφυλάξεις.Με τη διδασκαλία αρχίζουν να βλέπουν διαφορετικά τη ξένη γλώσσα.Για εμένα είναι κέρδος, όταν ένα παιδί έρχεται με πάρα πολλές επιφυλάξεις και φτάνει να την κατανοήσει και τελικά να τη μάθει».

Χρύσα Ολζιέρσκυ:« Για εμένα το πιο σημαντικό είναι να έρθει στο τέλος το ίδιο το παιδί και να σου πει «σε ευχαριστώ» για τη δουλειά που έχεις κάνει. Επίσης, πρέπει το παιδί να καταλαβαίνει ότι επάνω απ’ όλα είσαι δίπλα του ως άνθρωπος».

jpeg-optimizer-chrysa-olziersky-gofo-fotiadou-didaskalia-anthropia-tessera

Κεντρικός στόχος των φροντιστηρίων «Ολζιέρσκυ-Ξένες Γλώσσες»  είναι η σωστή εκμάθηση της ξένης γλώσσας κι όχι η απόκτηση ενός πιστοποιητικού.Φωτογραφία:©Νίκος Μόσχοβος-Τυπολόγος 2022

4.

Πως ζείτε την προσπάθεια των παιδιών στις εξετάσεις;

Γωγώ Φωτιάδου:«Πολλές φορές έχουμε παραπάνω άγχος απ’ ότι τα παιδιά.

Προσπαθείς να αποσυμφορήσεις από το άγχος το παιδί, που πάει να πάρει το πιστοποιητικό».

Χρύσα Ολζιέρσκυ:«Σε γενικές γραμμές τα παιδιά, όπως όλοι μας, φοβόμαστε για την αποτυχία. Στις τάξεις, όμως,κατά κανόνα παρουσιάζουμε πράγματα και θέματα, τα οποία είναι πολύ δύσκολα και πιο απαιτητικά από τις τελικές εξετάσεις.Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε πάντοτε παρά πολύ καλά αποτελέσματα».

5.

Ποιοι είναι οι στόχοι των φροντιστηρίων «Oλζλιέρσκυ- LanguageLand»;

Γωγώ Φωτιάδου:«Κεντρικός στόχος των φροντιστηρίων «Ολζιέρσκυ-Ξένες Γλώσσες» είναι η σωστή εκμάθηση της ξένης γλώσσας κι όχι η απόκτηση ενός πιστοποιητικού».

Χρύσα Ολζιέρσκυ:«Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα παιδιά,πως δεν είμαστε μόνο για να τους παρέχουμε γνώση, αλλά και για να τους δώσουμε αξίες.Είναι σημαντικό να νιώθουν πως είσαι δίπλα τους, τη κάθε στιγμή. Έτσι, απλά και ανθρώπινα».

6.

Τι σας λένε οι Γονείς;

Γωγώ Φωτιάδου- Χρύσα Ολζιέρσκυ:«Οι γονείς έρχονται και γράφουν ξανά τα παιδιά.

Βλέπουν πως τα παιδιά «ανοίγονται». Βλέπουν ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται για το μάθημα».

©Typologos.com 2022