Δύο λογοτεχνικά έργα της βραβευμένης συγγραφέως Ιωάννας Παρβουλέσκου παρουσιάστηκαν στη 19η ΔΕΒΘ

Με πρωτοβουλία

της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας

υπό την υποστήριξη του

Ρουμανικού Πολιτιστικού Κέντρου

και  του EUPL Creative Europe

Δυο λογοτεχνικά αριστουργήματα της καθηγήτριας πανεπιστημίου και συγγραφέως, Ιωάννας Παρβουλέσκου- Ioana Pârvulescu (ήτοι το μυθιστόρημα: «Η ζωή ξεκινάει τη Παρασκευή/ Viața Începe Vineri» και τη βραβευμένη Ευρωπαϊκή ιστορία: «Η Φωνή/ Ο Voce» εκδόσεις «Βακχικόν, σε μετάφραση της Άντζελας  Μπράτσου)παρουσιάστηκαν στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023  στο σταντ (138 Α)  της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας (UER)  στο περίπτερο 13 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της  19ης Διεθνούς  Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).

Διοργανωτές

υποστηρικτές

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, ενώ έγινε υπό την υποστήριξη του Ρουμανικού Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς  και του ΕUPL- Creative Europe.

Parvoulescu-parousiasi-dio

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Μόσχοβος, Ioana Pârvulescu, Tudor Dinu,Mioara Pitut

Χαιρετισμός

Συντονισμός

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η σύμβουλος του πολιτικού τμήματος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, Mioara-Florina Pituț , η οποία ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας  για την όλη πρωτοβουλία, τη συγγραφέα, Ιωάννα Παρβουλέσκου (Ioana Pârvulescu)  και τους ομιλητές.

Το όλο δρώμενο παρουσίασε και συντόνισε ο έγκριτος καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, Tudor Dinu.

Ο ομιλητής

Τα δύο έργα παρουσίασε συνοπτικά ο δημοσιογράφος- συγγραφέας  και εκδότης, Νίκος Μόσχοβος.

Για το μυθιστόρημα «Η Ζωή Ξεκινάει τη Παρασκευή» είπε ο ομιλητής ότι μας διηγείται πάρα πολλά πράγματα και «αναπνέει» τις θύμισες του παρελθόντος, θυμίζοντάς μας τη πρώτη χειραφέτηση των γυναικών και τη πορεία, που διένυσε η δημοσιογραφία για να φθάσει σ’ αυτό που είναι σήμερα.

Χαρακτήρισε, δε, «διαμάντι» της Ευρωπαϊκής ιστορίας την ιστορία «Η Φωνή», λέγοντας ότι μας κάνει να σκεφτούμε επάνω στη ρήση της ίδιας της Ιωάννας Παρβουλέσκου για την ιστορία, η οποία είναι ότι:

«Η ιστορία είναι ο κακός αντίπαλος που κερδίζει όλους τους πολέμους. Η παρηγοριά του ανθρώπου είναι ότι κερδίζει ακόμα μερικές μικρές μάχες».

Η ομιλία

της συγγραφέως

Ιωάννας Παρβουλέσκου

Από τη πλευρά της, η  καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας, Ιωάννα Παρβουλέσκου μίλησε πρώτα για το μυθιστόρημα «Η Ζωή Ξεκινάει τη Παρασκευή»  επισημαίνοντας πως είναι ένα έργο, που «κινείται» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.  Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η υπόθεση εξελίσσεται στην εποχή ανάμεσα στους δύο παγκοσμίους πολέμους, οπότε οι άνθρωποι πίστευαν πως όλα είναι κατορθωτά.

Για την ιστορία «Η φωνή» ανέφερε  η κ. Παρβουλέσκου ότι προσπάθησε μέσα σε ένα κείμενο 2.000 λέξεων να αναδείξει το μέγεθος μιας σπουδαίας ιστορικής πραγματικότητας, όπως είναι η Monica Lovinescu.

Το μέλλον και

η «Προφητεία»

Ωστόσο, η συγγραφέας δε «στάθηκε» μόνο στα δύο αυτά έργα της, αλλά μίλησε και για άλλα λογοτεχνικά δημιουργήματά της. Χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια πως της ζήτησαν  οι φοιτητές της, να γράψει ένα βιβλίο, που πραγματεύεται το μέλλον κι έτσι έγραψε το έργο «Το μέλλον αρχίζει τη Δευτέρα».

Ταυτόχρονα, έκανε για το μυθιστόρημα  «Prevestirea» («Η Προφητεία»), που δημοσιεύτηκε το 2020 και βασίζεται στη βιβλική ιστορία του Ιωνά, αλλά φτάνει μέχρι και  τις ημέρες μας. Είναι μια ιστορία που «λέγεται» από πολλά στόματα και είναι «γεμάτη» από περιπέτειες, συμπεριλαμβανομένης της περιπέτειας της γνώσης, του προβλήματος της πίστης και του Θεού.

©Typologos.com 2023