48ώρη πανελλαδική απεργία των καλλιτεχνών

48ώρη απεργία κήρυξε η

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στη προκήρυξη 48ης απεργίας για την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και Πέμπτη 2 του ίδιου μηνός «προχώρησε» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απαιτώντας την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Φωτογραφία-πηγή: Facebook

Στη προκήρυξη 48ης απεργίας για την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 και Πέμπτη 2 του ίδιου μηνός «προχώρησε» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απαιτώντας την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις

και συγκεντρώσεις

σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, η ΠΟΘΑ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής των ανθρώπων της Τέχνης κι όχι μόνο  στη καλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας,  που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της  Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023 στη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Την ίδια ώρα και ημέρα θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετοχή φορέων

στην απεργία

των καλλιτεχνών

Μεταξύ άλλων, στην 48ώρη απεργία συμμετέχουν:

✅Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

✅Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ (ΠΟΚΠ-ΟΤΑ).

✅Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Υποστηρικτές

Την υποστηρίζουν:

Η ΑΔΕΔΥ με τρίωρη στάση εργασίας, που θα γίνει από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

🟤Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με 3ωρες στάσεις εργασίας, που θα γίνουν από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου και της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

🟤Ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

jpeg-optimizer_kinitopoiseis-kallitechon 2

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος διεκδικεί την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος  85/2022, την ίδρυση της  δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Φωτογραφία-Πηγή:Facebook

Ο καλλιτεχνικός κόσμος

της χώρας

«στο πόδι»

Τα καλλιτεχνικά σωματεία, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, oι σκηνοθέτες και οι μαθητές- μαθήτριες και καθηγητές και οι καθηγήτριες των μουσικών σχολείων ανά την Ελλάδα πραγματοποιούν εδώ και πολλές εβδομάδες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και «προχώρησαν» σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος. που εξισώνει τα πτυχία τους με τα απολυτήρια λυκείου και τους υποβαθμίζει επαγγελματικά, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποί τους.

Η «σκληρή» πραγματικότητα

για τη πλειοψηφία

των καλλιτεχνών

Ο κλάδος των καλλιτεχνών επηρεάστηκε αρνητικά από τη  κρίση της πανδημίας.

Επαγγελματίες αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς δουλειά και έχασαν μεροκάματα λόγω του «εγκλεισμού» στο σπίτι και των λοκντάουν στα θέατρα, στα χώρους εστίασης, στις μουσικές σκηνές ή σε όλες τις εγκαταστάσεις, όπου παράγεται- αναπτύσσεται η πολιτιστική δημιουργία.

Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών βιώνει ακόμα τις επιπτώσεις εκ της πανδημίας στους κλάδους τους, ενώ αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

 Η διεκδίκηση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος διεκδικεί την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος  85/2022, την ίδρυση της  δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

©Typologos.com 2023