3000 σύνεδροι και 82 εταιρείες στο PHARMA point 2023

Το διοργάνωσε ο

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Θεσσαλονίκης

3000 sinedroi kai 32 etaireies sto Pharna Point 2023

Συνολικά 3.000 σύνεδροι και 82 εταιρείες συμμετείχαν στο πολύ-συνέδριο  PHARMA point 2023, το οποίο διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη διοργάνωση συμπλήρωσε φέτος 23 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς στη φαρμακευτική αγορά

Συνολικά 3.000 σύνεδροι και 82 εταιρείες συμμετείχαν στο πολύ-συνέδριο  PHARMA point 2023, το οποίο διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη διοργάνωση συμπλήρωσε φέτος 23 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς στη φαρμακευτική αγορά.

Αιγίδες

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΣΦ).

Το επίκεντρο των εργασιών

Στο επίκεντρο των εργασιών «βρέθηκε» για ακόμα μία φορά η ανταλλαγή των απόψεων σχετικά με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οι οποίες έδωσαν έμφαση στη χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό φαρμακείο.

Ποιοι-ποιες

έδωσαν το «παρών»

Το «παρών» έδωσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, εκπρόσωποι της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, στελέχη των  φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων της φαρμακευτικής αγοράς, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές των σχολών φαρμακευτικής.

32 ομιλητές

Στις εργασίες έλαβαν μέρος 32 ομιλητές, ενώ διεξήχθησαν δύο στρογγυλά τραπέζια με τα εξής θέματα:

🩺«Φαρμακευτική επιστήμη και ελληνικό φαρμακείο: Χθες, σήμερα, αύριο».

🩺«Σύγχρονη λειτουργία φαρμακείων και καινοτόμες υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας».

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας

Κατά τη διάρκεια της  επίσημης  τελετής  έναρξης του συνεδρίου μίλησε  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στη δημόσια υγεία, γεγονός που φάνηκε στη περίοδο της πανδημίας.

Ακόμη, είπε ότι η στήριξη των φαρμακοποιών και της φαρμακοβιομηχανίας γενικότερα είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος για το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι η διακίνηση των φαρμάκων πρέπει να είναι απρόσκοπτη, καθώς είναι ανεπίτρεπτο κάποιος πολίτης να αναζητά ένα φάρμακο, να πηγαίνει σε ένα φαρμακείο και να μη το βρίσκει. Ο ίδιος εκτίμησε πως το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικότερα και πρόσθεσε πως αυτό «γεννά» αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

 Στο συνέδριο μίλησε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξήρε το ρόλο των φαρμακοποιών, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι ο κλάδος θα πρέπει να υποστηριχτεί δυναμικά από τη πολιτεία, ιδιαίτερα στο «κομμάτι» που αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων.

Το επίσημο καλωσόρισμα

του προέδρου του ΦΣΘ

Το επίσημο καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων.

 «Ως φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης αιτηθήκαμε εδώ και χρόνια την απαγόρευση των εξαγωγών αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια,  την υιοθέτησε ο ΠΦΣ και τελευταία το υπουργείο,  ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο αποδίδει και πρέπει να συνεχιστεί. Εννοείται ότι εμείς, ως σύλλογος, συντασσόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι και την οριστική επίλυση του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Ευγενίδης.

Οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης

της ΝΔ

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Δήμητρης Κούβελας, οι οποίοι «στάθηκαν» στον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην κοινωνία, στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, καθώς και στην απασχόληση.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

του ΚΚΕ

Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα από όλους, ώστε να μη  λείπει κανένα φάρμακο από καμία οικογένεια επισήμανε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ

Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις για το περιορισμό των εξαγωγών των φαρμάκων σίγουρα «κινούνται σε θετική τροχιά», ενώ επισήμανε  ότι το μέτρο αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα τόσο του ΠΦΣ, όσο και του ΦΣΘ. «Ευτυχώς εισακούστηκαν από τη νυν, αλλά και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας και τα αποτελέσματα φαίνονται από τη διαθεσιμότητα στα ράφια των φαρμακείων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

3000 sinedroi kai 32 etaireies sto Pharna Point 2023 dio

Πόλο έλξης του κοινού αποτέλεσε και η παράλληλη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του PHARMA point 2023 στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση συμμετείχαν φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και γενικότερα οι  επιχειρήσεις που απευθύνονται στα φαρμακεία

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ

Από τη πλευρά της, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), Δέσποινα Μακριδάκη μίλησε για το καθημερινό αγώνα, που δίνουν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να υπηρετήσουν τη καλή λειτουργία των νοσοκομείων σχετικά με το φάρμακο.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΦΣ

Ακόμη, ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΦΣ, Δημήτρης Βαγιωνάς απηύθυνε προσωπική έκκληση προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να στηρίξει ακόμη περισσότερο το φαρμακευτικό κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αυτό κρίνεται από όλους αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του

Οδοντιατρικού Συλλόγου

Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Κούγιας αναφέρθηκε στη διαχρονική αγαστή συνεργασία, που έχει ο φορέας με τον ΦΣΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ

Στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος  προλόγισε μέσω βίντεο, το οποίο «γυρίστηκε» με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων της ΠΕΦ. Ο κ.Τρύφων τόνισε πως το 10% των φαρμακοβιομηχανιών της Ευρώπης λειτουργούν κι αναπτύσσονται συνεχώς στην Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα τα 45 από τα 450 εργοστάσια των φαρμακοβιομηχανιών που λειτουργούν στην Ευρώπη. Αυτά τα εργοστάσια συμβάλλουν με ποσό ύψους 2,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος

του ΣΦΕΕ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ- γενικός διευθυντής της ΒΙΑΝ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας επισήμανε στην ομιλία του ότι είναι αδιανόητο ο κλάδος του φαρμάκου να παραμένει εντός των μνημονιακών υποχρεώσεων παρατηρώντας πως ίσως είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΜΕΔ

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ), Κυριάκος Καζάκος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αγαστή συνεργασία, η οποία υφίσταται μεταξύ της εταιρείας και του ΦΣΘ.

Οι βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης του PHARMA point 2023 απονεμήθηκε τιμητική διάκριση προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και διευθύνοντα σύμβουλο της ELPEN , Θεόδωρο Τρύφων  από τον πρόεδρο του ΦΣΘ , Διονύσιο Ευγενίδη.

Επίσης, βραβεύτηκαν οι δύο φοιτητές  που εισήχθησαν το 2023  από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Παράλληλα. τιμήθηκαν οι συνταξιούχοι φαρμακοποιοί του ΦΣΘ για το 2022, ενώ από τον ΦΣΘ απονεμήθηκαν υποτροφίες σε παιδιά φαρμακοποιών που εισήχθησαν στα  ΑΕΙ.

Η παράλληλη έκθεση

Πόλο έλξης του κοινού αποτέλεσε και η παράλληλη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του PHARMA point 2023 στη Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση συμμετείχαν φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και γενικότερα οι  επιχειρήσεις που απευθύνονται στα φαρμακεία.

©Typologos.com 2023