1η Ανάλυση 4ου Ομίλου Μουντιάλ 2022

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος- συγγραφέας

jpeg-optimizer-1i-analysi-4ou-omilou-mundial-2022

Δύο φαβορί (Γαλλία, Δανία) και ισάριθμα αουτσάιντερ (Αυστραλία- Τυνησία) συμπεριλαμβάνει ο 4ος όμιλος του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Γράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος. Φωτογραφία από 188361 από το Pixabay 

Δύο φαβορί (Γαλλία, Δανία) και ισάριθμα αουτσάιντερ (Αυστραλία- Τυνησία) συμπεριλαμβάνει ο 4ος όμιλος του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Πρόκειται για ένα γκρουπ, που φαίνεται «βατό» για τα δυο Ευρωπαϊκά αγωνιστικά σύνολα, αλλά σε ένα Μουντιάλ δεν είναι ποτέ εύκολος ένας αγώνας, γιατί όλες οι ομάδες επιθυμούν τη μικρή ή τη μεγαλύτερη διάκριση για τη χώρα τους.

Η καλύτερη ευκαιρία

για κάθε ποδοσφαιριστή

Χώρια το γεγονός ότι «μετράει» διπλά πάντοτε η συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ για κάθε ποδοσφαιριστή, αφού αποτελεί τη καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτόν να επιτύχει μια καλύτερη μεταγραφή ή για να ανεβάσει την αξία, που έχει στο «χρηματιστήριο» των σπορ, εφόσον «πιάσει» μια καλή αγωνιστική απόδοση. Άρα, όλοι θα δώσουν το καλύτερο εαυτό τους.

Η Γαλλία

Η «τωρινή» παγκόσμια πρωταθλήτρια

Από αυτή την άποψη είναι δύσκολοι όλοι οι αγώνες και πόσο μάλλον, αν φέρεις το όνομα της Γαλλίας και έχεις «στεφθεί» παγκόσμια πρωταθλήτρια στην προηγούμενη διοργάνωση (2018) και θέλεις να υπερασπιστείς τον τίτλο σου. Οι πάντες θα θέλουν τώρα να τη κερδίσουν ή να αποσπάσουν ένα καλό αποτέλεσμα απ’ αυτήν. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε πως έχει τη πιο δύσκολη αποστολή απ’ όλες τις συμμετέχουσες σε αυτό το τουρνουά.

Τεχνικός διευθυντής και προπονητής παραμένει ο Ντιντιέ Nτεσάμπ, ο οποίος γνωρίζει καλά το πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας αυτού του τουρνουά για τη Γαλλία, αν και είναι η πρώτη  ευρωπαϊκή εθνική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που κέρδισε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της FIFA και της Συνομοσπονδίας.

Το μεγάλο πρόβλημα

 της υπεροπτικής συμπεριφοράς

Το μεγάλο πρόβλημα, που έχει να αντιμετωπίσει ο Ντεσάμπ ως προπονητής δε βρίσκεται κυρίως στον αγωνιστικό τομέα, αλλά έγκειται στην υπεροπτική συμπεριφορά, την οποία δείχνουν κάποιοι ποδοσφαιριστές της  ομάδας. Παραδείγματος χάριν, ο Κιλιάν Μπαμπέ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2022 έβαλε ως όρο για να παραμείνει στην ομάδα του, τη Παρί Σεν Ζερμέν στο να έχει λόγο στο ποιος θα μείνει σ΄ αυτήν και ποιος θα φύγει ή και η «κόντρα», που είχε πρόσφατα ο ίδιος με τον επιθετικό Ολιβιέ Ζιρού.

Κι ένα ερωτηματικό

Όταν έχεις τέτοια δείγματα συμπεριφοράς, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στα αποδυτήρια, τότε αυτό κάποτε θα το βρεις «μπροστά» σου, όσο και καλός ομοσπονδιακός προπονητής και να είσαι.

Πέρα και από την εκδήλωση μίας τυχόν υπεροπτικής συμπεριφοράς στα αποδυτήρια ή σε ότι αφορά στα αγωνιστικά θέματα και με βάση τα τελευταία αγωνιστικά αποτελέσματα προκύπτει το εξής ερώτημα:

Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο της φυσικής κατάσταση των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Γαλλίας;

Η διαίσθηση

Αν «στραβώσει το κλίμα», λοιπόν,  με μια ισοπαλία ή ήττα το πρώτο ματς με την Αυστραλία την Τρίτη  22 Νοεμβρίου 2022, τότε  θα είναι διπλά πιο δύσκολος ο δεύτερος αγώνας για τη Γαλλία  με τη Δανία, που έχει μια πιο δομημένη ομάδα. Η Γαλλία «φαντάζει» ως το απόλυτο «φαβορί» στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν στο «καναβάτσο» οι προγενέστερες παγκόσμιες πρωταθλήτριες στην αμέσως επόμενη διοργάνωση του Μουντιάλ Η ομάδα της Γαλλίας διαθέτει πληρότητα σε όλες τις θέσεις.Θα έχει, όμως,την ίδια εκρηκτικότητα μαζί με τη διάρκεια και σε αυτό το τουρνουά;

Το πρόγραμμα αγώνων και τηλεοπτικών μεταδόσεων του 4ου Ομίλου του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Πίνακας: ©Τυπολόγος 2022- Νίκος Μόσχοβος

Η  Αυστραλία 

«Ποτέ μη πεις ποτέ»

«Φουριόζα», εντούτοις, έρχεται η Αυστραλία στο Δ’ όμιλο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, αφού συναντά ξανά τις γνώριμες της, Γαλλία και Δανία, με τις οποίες είχε αγωνιστεί πάλι στη προηγούμενη διοργάνωση του 2018.

Να θυμίσουμε πως τότε η Αυστραλία είχε χάσει μόλις με 2-1 με αυτογκόλ από τη Γαλλία και είχε έρθει ισόπαλη 1-1 με τη Δανία.  Συγχρόνως, «λέει πολλά»  και το γεγονός πως αυτή τη φορά η Αυστραλία απέκλεισε έστω και στα πέναλτι (5-4) το Περού (σ.σ. ήταν μαζί στο ίδιο όμιλο του Μουντιάλ του 2018) στο πρώτο διηπειρωτικό μπαράζ και με το αποτέλεσμα αυτό κατάφερε να συμμετάσχει για 5η συνεχόμενη φορά στη κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου.

Δημιούργημα

του Γκράχαμ Άρνολντ

Η τωρινή εθνική ομάδα ανδρών ποδοσφαίρου  της  Αυστραλίας αποτελεί το δημιούργημα του γηγενή προπονητή, Γκράχαμ Άρνολντ, ο οποίος από τις 16 Ιουλίου 2018 έχει καταφέρει ένα απίστευτο ποσοστό νικών, ήτοι 61,29%!

Η έμπνευση του ίδιου να βάλει τον τερματοφύλακα, Άντριου Ρεντμέιν στο 120’ του αγώνα με το Περού δείχνει το πόσο καλά ως τεχνικός διευθυντής γνωρίζει τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του, αφού ο συγκεκριμένος γκολκίπερ απέκρουσε τα δύο από τα πέναλτι των Περουβιανών κι έδωσε την πρόκριση για την Αυστραλία στο Μουντιάλ!

Στοχεύει στη μεγάλη έκπληξη

Τα «καγκουρό» δεν είναι πλέον άπειρα, αφού διαθέτουν και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους. Οι Αυστραλοί ποδοσφαιριστές είναι μαχητές, ξέρουν καλά σε ποιο αγωνιστικό επίπεδο βρίσκονται κι επάνω απ’ όλα είναι «προσγειωμένοι» ως προς τους στόχους τους.

Εκτιμούμε πως αυτή η Αυστραλία ίσως αποτελέσει τη μεγαλύτερη θετική έκπληξη του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Η Δανία- Με όνειρα μεγάλα

Με όνειρα μεγάλα κατέρχεται  και η Δανία στον 4ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Πρόκειται για μία εθνική ομάδα «ώριμη» και «μεστή», που της αρέσει να αγωνίζεται επιθετικά, ενώ πάντοτε «απλώνεται» με συρτές πάσες.

Στις καλύτερες ημέρες μπορεί η Δανία να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα φυσικής κατάστασης και όλοι οι παίκτες γνωρίζουν άριστα την τεχνική της μπάλας. Προπονητής είναι ο Κάσπερ Γιούλμαν, ο οποίος θέλει να παίζει τεχνικά και γρήγορα η ομάδα του.

Γνωρίζονται με τη Γαλλία

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά το αγωνιστικό στυλ της Γαλλίας, με την οποία αναμετριέται συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Δανία σε διάφορα επίσημα ματς. Οι Δανοί έχουν κερδίσει ξανά τους Γάλλους κι έχουν «όλα τα φόντα» να το ξανακάνουν (σ.σ. αναφερόμαστε στην πρόσφατη νίκη τους με 2-0, που επιτεύχθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022).

Σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας ανδρών ποδοσφαίρου της Δανίας αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να θητεύουν στα αγγλικά γήπεδα.

Πάει για τη πρωτιά στον 4ο Όμιλο

Αυτή η Δανία δεν υποτιμά ποτέ κανένα αντίπαλο και θέλει να επιτύχει κάτι το καλό σε αυτό το Μουντιάλ, με πρώτο στόχο να πλασαριστεί τουλάχιστον στην τελική τετράδα. Αν βρεθεί το Νοέμβριο του 2022 σε τοπ φόρμα η Δανία, τότε να μην αποκλείετε την πιθανότητα το να τερματίσει πρώτη στον 4ο Όμιλο και να «αφήσει» τη Γαλλία να ψάχνεται για τη πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο άγνωστος «Χ»

O μεγάλος άγνωστος «Χ» σε αυτό τον όμιλο παραμένει η Τυνησία, η οποία έχει «χτίσει» μία αγωνιστική παράδοση στα Μουντιάλ και σήμερα θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη ομάδα της Αφρικής ξεπερνώντας ακόμα και την Αίγυπτο.

Η συγκεκριμένη ομάδα αγωνίζεται με ένα στυλ ανάπτυξης ,που προσομοιάζει στο γαλλικό σύστημα, αναπτυσσόμενη με συρτές πάσες, αλλά τα πάντα γι’ αυτήν θα κριθούν από τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών της.

Προπονητής είναι ο 50χρονος Τζαλέλ Καντρί, ο οποίος δουλεύει συστηματικά για να «χτίσει» μια πολύ αξιόμαχη ομάδα.

Εύλογα ερωτήματα

Το δυναμικό «παλμαρέ» της Τυνησίας αποτελείται από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και σε ευρωπαϊκούς συλλόγους Το τελευταίο καιρό, η Τυνησία έχει δώσει κυρίως αγώνες με αφρικανικές ομάδες. Δεν έχει δώσει ούτε ένα φιλικό αγώνα με εθνική ομάδα από την Ευρώπη και αυτό προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη πραγματική αγωνιστική κατάσταση της Τυνησίας. Πάντως, εντός του 2022 κατέκτησε το Κύπελλο Κιρίν νικώντας τη Χιλή με 2-0 και την Ιαπωνία με 3-0.  Πρόσφατα, 27 Σεπτεμβρίου 2022 «γνώρισε την πανωλεθρία» από τη Βραζιλία από την οποία έχασε με 5-1! Εύλογα, αναρωτιόμαστε, για το αν θα μπορέσει η Τυνησία να παρουσιάσει ένα θετικό αγωνιστικό πρόσωπο στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Με λίγα λόγια

Ο  4ος Όμιλος του Μουντιάλ 2022 αποτελεί μια «παρτίδα» κυρίως για τρεις,ήτοι τη Γαλλία, την  Αυστραλία και τη Δανία.

Ένα μικρό προβάδισμα στον όμιλο αυτό φαίνεται πως έχουν οι δύο Ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν «αστειεύονται» και τα «καγκουρό»,τα οποία θα «κυνηγήσουν» την υπέρβαση, καθώς και την μεγάλη έκπληξη.

Η Τυνησία αποτελεί την άγνωστη παράμετρο στον 4ο όμιλο, στον οποίο θα πρέπει να «υπερβάλει εαυτόν», ώστε να επιτύχει μια καλή εμφάνιση στο Μουντιάλ.

©Typologos.com 2022