Υποχωρεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Μεγάλα προβλήματα στα νοικοκυριά

από τους λογαριασμούς

της  ενέργειας

και της ακρίβειας

Δείχνει το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ

jpeg-optimizer-ypochorei-i-katanalotiki-ebistosini-3

Ο 1 στους 2 καταναλωτές της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν ότι έχουν περιορίσει ακόμα και τις δαπάνες βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα!Φωτογραφία από Josep Monter Martinez από το Pixabay 

Η έντονη απαισιοδοξία των νοικοκυριών, η καθίζηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η δυσκολία της αποπληρωμής των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας ή της θέρμανσης «αποτυπώνεται»  στα στοιχεία της έρευνας οικονομικής συγκυρίας («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ») για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που πραγματοποίησε το Εμπορικό  και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Συνολικά 1.500 συμμετέχοντες

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών σε 1.500 ερωτώμενους  (800 επιχειρήσεις και 700 καταναλωτές), ενώ  καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία –μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).

Έντονη απαισιοδοξία

από τους καταναλωτές

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι  οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να διακατέχονται από έντονη απαισιοδοξία λόγω του μίγματος μεγάλης ανασφάλειας, που δημιουργεί ο συνδυασμός του κύματος ακρίβειας σε προϊόντα και ενέργεια, αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στις -47 μονάδες

ο δείκτης

καταναλωτικής εμπιστοσύνης

στο νομό Θεσσαλονίκης

Έτσι, ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στις -47 μονάδες και βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τονπερασμένο Μάρτιο (2022). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει στην Ελλάδα στο επίπεδο που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2020 με την έναρξη της πανδημίας(-45 έναντι -47 σήμερα).

Βρίσκεται, δε,  πολύ μακριά από το -2  του Σεπτεμβρίου του  2019 , που είναι το καλύτερο σημείο του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την έναρξη των μετρήσεων του βαρόμετρου του  ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009!

Το 30% επιβιώνει

με τις αποταμιεύσεις ή δανειζόμενο

Αναλυτικότερα, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επιβιώνουν εις βάρος των αποταμιεύσεών τους ή δανειζόμενοι (στο ίδιο επίπεδο με τον περασμένο Μάρτιο 2022)!

Επίσης, το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι έχουν σήμερα τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν πολύ ή λίγο μειώθηκε περαιτέρω στο 15% έναντι του 18% του περασμένου εξαμήνου και του 27% τον Σεπτέμβριο του 2021!

Οι καταναλωτές αναμένουν

μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Μάλιστα, οι καταναλωτές  αναφέρουν πως αναμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τιμών για το επόμενο διάστημα, ενώ το 40%  απαντούν ότι οι αυξήσεις σε προϊόντα και ενέργεια «ήρθαν για να μείνουν και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα».

Ωστόσο, το ποσοστό των νοικοκυριών με αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών του  ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης μειώθηκε από το 25% τον Μάρτιο του 2022 στο 15% και 19% τον Οκτώβριο, αντίστοιχα. Εντούτοις,  το 65% και 59%  των καταναλωτών αντίστοιχα, γράφουν αντίστοιχα ότι αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολία στην αποπληρωμή τους.

Περιορισμός των δαπανών

από τους καταναλωτές

Ακόμη, οι 7 στους 10  καταναλωτές  γράφουν  ότι έχουν περιορίσει δαπάνες για ψυχαγωγία και ταξίδια, ενώ οι  2 στους 3 επισημαίνουν πως έχουν περιορίσει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση.

Ταυτόχρονα, ο 1 στους 2 καταναλωτές  υπογραμμίζουν ότι έχουν περιορίσει ακόμα και τις δαπάνες βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα!

Το θέμα της θέρμανσης

Στην έρευνα καταγράφονται ειδικά για το θέμα της θέρμανσης και τα εξής:

🔴Σχεδόν 2 στα 3 νοικοκυριά χρησιμοποιούν κυρίως φυσικό αέριο για τη θέρμανση της κατοικίας.

🔴Το 15%  των νοικοκυριών χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για θέρμανση.

 🔴Το 9% χρησιμοποιούν συσκευές ρεύματος (κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα, θερμοσυσσωρευτές κτλ.).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ανωτέρω στοιχεία  καταδεικνύουν  τη βαρύτητα, που έχουν  οι τιμές  του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα (2022).

Υποχώρηση

της οικονομικής κατάστασης

των νοικοκυριών

Από τη συγκεκριμένη έρευνα καταγράφεται η υποχώρηση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και  η εγκατάσταση ενός έντονα αρνητικού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών. Τα σημάδια της κατάστασης αυτής αποτυπώνονται και στην αρνητική πρόθεση της πραγματοποίησης σημαντικών αγορών για  το επόμενο διάστημα, καθώς και  αποταμίευσης.

Τι αναφέρουν οι καταναλωτές

του νομού Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, οι καταναλωτές του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

1.

Πολύ αρνητική αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών για το διάστημα που προηγήθηκε και βαθιά απαισιοδοξία για την περαιτέρω εξέλιξή της, καθώς σταθεροποιείται σε πολύ υψηλό επίπεδο το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους (ανέρχεται στο 64% τον Οκτώβριο του 2022).

2.

Μειώνεται ελαφρά από το 80% στο 73% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ή αρκετά κατά το προηγούμενο 12μηνο.

Συνάμα,σταθεροποιείται σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο δωδεκάμηνο (70% έναντι του 71% τον περασμένο Μάρτιο 2022).

3.

Η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πλέον αισθητές από το σύνολο σχεδόν των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν «Λίγο» (4%),  «Αρκετά»  (37%) ή «Πολύ» (57%) κατά το τελευταίο 12μηνο.

Αθροιστικά, το 98% των καταναλωτών έχουν διαπιστώσει αύξηση των τιμών.

Επιπλέον, το 82% των καταναλωτών του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο θα αυξηθούν οι τιμές καταναλωτή με μικρότερο (13%), παρόμοιο (34%) ή μεγαλύτερο (35%) ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

4.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές και σε σχέση με την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς η ευρεία πλειοψηφία πιστεύει πως τα επίπεδα της ανεργίας θα αυξηθούν «πολύ» ή «λίγο» (56% συγκριτικά με 61% τον Μάρτιο του 2022).

5.

Καθίζηση σε αρνητικό έδαφος παρουσιάζει και ο δείκτης αξιολόγησης της συγκυρίας για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών, αφού σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 μόλις το 7% των καταναλωτών θεωρούν τη συγκυρία ως κατάλληλη για σημαντικές αγορές, όπως είναι τα έπιπλα, οι  ηλεκτρικές- ηλεκτρονικές συσκευές κτλ. Εικόνα αντίστοιχης καθίζησης καταγράφεται και στο δείκτη πρόθεσης για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον.

6.

Στάσιμη σε χαμηλό επίπεδο παραμένει και η πρόθεση για αποταμίευση (15%  τον Οκτώβριο  σε σχέση με 14% τον Μάρτιο 2022), ενώ σταθεροποιείται σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό όσων  αναφέρουν ότι «τρώνε από τα έτοιμα» αναλώνοντας τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται όλο και περισσότερο (30% από 31%).

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως αυξάνεται ελαφρά στο 54% το ποσοστό όσων αναφέρουν  ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (50% το αντίστοιχο ποσοστό για τον Μάρτιο 2022) και μειώνεται περαιτέρω στο 15% το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν χρήματα (18% τον περασμένο Μάρτιο 2022).

7.

Σταθερά χαμηλή παραμένει  η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης, αφού μόλις 4% των καταναλωτών γράφουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά οχήματος (έναντι 5% τον Μάρτιο 2022).

8.

Σχεδόν αμετάβλητη, όμως, διατηρείται η πρόθεση αγοράς ή ανέγερσης σπιτιού για το επόμενο 12μηνο (στο 3% σταθερά) και αντίστοιχα η πρόθεση της ανακαίνισης ή της επισκευής-βελτίωσης του οικήματος για το επόμενο 12μηνο (στο 10% έναντι 12% τον Μάρτιο 2022).

jpeg-optimizer-ypochorei-i-katanalotiki-ebistosini

Η εξέλιξη των τιμών καταναλωτή κατά το τελευταίο 12μηνο

65% των νοικοκυριών δυσκολεύεται

να πληρώσει το λογαριασμό

της ηλεκτρικής ενέργειας

Δυσβάσταχτοι χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος από το 15% των νοικοκυριών του νομού Θεσσαλονίκης και αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να τους πληρώσουν, ενώ το 65% τους θεωρούν υψηλούς και σημειώνουν  ότι τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίστοιχη είναι  και η εικόνα με τους λογαριασμούς της θέρμανσης με το 19% να  επισημαίνουν ότι οι λογαριασμοί αυτοί είναι δυσβάσταχτοι και δεν είναι σε θέση να τους εξοφλήσουν. Σημειωτέον ότι το 59% τους θεωρούν υψηλούς και συμπληρώνουν πως δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν.

Ταυτόχρονα, μόλις το 19% και το 15% των νοικοκυριών αναφέρουν αντίστοιχα πως οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δε δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους.

Τι εκτιμούν οι ερευνητές

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι παρά την πολύ αρνητική  εικόνα υπάρχει μια μικρή βελτίωση σε σχέση με τις αντίστοιχες απαντήσεις, οι οποίες είχαν  δοθεί τον Μάρτιο του 2022. Ακόμη, συμπεραίνουν πως αυτό οφείλεται στην επιδότηση μέρους του κόστους ενέργειας από την πολιτεία.

Περισσότερα από τα 1 στα 2 νοικοκυριά του νομού Θεσσαλονίκης, όμως, γνωστοποιούν ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο κτίριο της κατοικίας τους. Στον αντίποδα βρίσκονται:

✅Το 27% των νοικοκυριών, που έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση των φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (led).

✅Το 20% των νοικοκυριών, που έχουν εγκαταστήσει νέα κουφώματα με διπλά ή τριπλά τζάμια.

✅Το 16% των νοικοκυριών,που έχουν υλοποιήσει κάποιας μορφής θερμομόνωση (στέγης,όψεων κτλ.).

✅Το 14% των νοικοκυριών, που έχουν εγκαταστήσει τα νέα συστήματα ψύξης και θέρμανσης χαμηλής κατανάλωσης ή χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

✅Το 14% των νοικοκυριών, που έχουν εγκαταστήσει στοιχεία ηλιακής προστασίας (τέντες, περσίδες, πάνελ ηλιακής προστασίας κτλ.).

✅Το 5%, που  κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αιολικής ενέργειας κτλ.).

🔴Συνάμα, 2 στα 3 νοικοκυριά του νομού Θεσσαλονίκης γνωστοποιούν ότι θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

🔴Το 15%  των νοικοκυριών γράφουν πως χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

🔴Το 9%  των νοικοκυριών απαντούν ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος για να ζεσταθούν.

🔴Το 7% των νοικοκυριών υπογραμμίζουν ότι καίνε καυσόξυλα για θέρμανση.

Μόνιμη θεωρεί την ακρίβεια

 το 40% των καταναλωτών

Μόνιμες, όμως, θεωρούν τις αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και ενέργεια οι 4 στους 10 καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης (40%).

Το  29% των καταναλωτών θεωρούν ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα από το 2024 και μετά. Μόλις το 14% των καταναλωτών διαβλέπουν την επαναφορά των τιμών σε επίπεδα προ των αυξήσεων κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Μέτρα αντιμετώπισης

της ακρίβειας

Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης έχουν λάβει μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και ενέργεια. Αυτά είναι:

Ο περιορισμός των άλλων δαπανών, δηλαδή την ψυχαγωγία και τα ταξίδια(69%).

Ο περιορισμός των δαπανών ένδυσης και υπόδησης (64%).

Ο περιορισμός των αγορών βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα (50%),

Ο περιορισμός της χρήσης του Ι.Χ. (36%).

Η αναβολή των σημαντικών αγορών, όπως είναι αυτές της κατοικίας ή του αυτοκινήτου (30%).

Η μείωση αποθεματικών των καταθέσεων (22%).

Το 9% των καταναλωτών απαντούν πως αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε δανεισμό.

Μόλις 1 στα 7 νοικοκυριά περίπου (15%) δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε προϊόντα και ενέργεια. Η γενική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον Μάρτιο 2022.

jpeg-optimizer-ypochorei-i-katanalotiki-ebistosini-2

Σε σχέση με τα πιο επιθυμητά μέτρα στήριξης προκρίνουν το 41% των καταναλωτών του νομού  Θεσσαλονίκης τη  μείωση των φόρων κατανάλωσης (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κτλ.)

Τα πιο επιθυμητά μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τα πιο επιθυμητά μέτρα στήριξης προκρίνουν το 41% των καταναλωτών του νομού  Θεσσαλονίκης τη  μείωση των φόρων κατανάλωσης (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κτλ.).

 Ακολουθούν σε απόσταση:

🟢Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών θέρμανσης (18%).

🟢Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος (15%).

🟢Η μείωση του φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών (15%) .

🟢Η επιδότηση των καυσίμων κίνησης επιλέγεται μόνο από το 2% των καταναλωτών.

Αλλαγές

στην καταναλωτική συμπεριφορά

λόγω της ακρίβειας

🟤Οι 7 στους 10 καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι αγοράζουν πλέον κυρίως προϊόντα σε προσφορά (2 σε 1, δωρεάν επιπλέον ποσότητα, ειδικές εκπτώσεις κτλ.).

🟤Το 44% των καταναλωτών γράφουν πως αγοράζουν πλέον μικρότερες ποσότητες προϊόντων.

 🟤Το 42%  των καταναλωτών αποκαλύπτουν ότι επιλέγουν τα καταστήματα ή τα super market με τις χαμηλότερες τιμές.

 🟤Το 35% των καταναλωτών σημειώνουν ότι αγοράζουν προϊόντα από διαφορετικά καταστήματα ή super market για να πετύχουν τη μικρότερη δυνατή δαπάνη.

Τέλος, το 31% των καταναλωτών υπογραμμίζουν ότι αγοράζουν πλέον κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

©Typologos.com 2022