Τo νέο «κεφάλαιο» των σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας

«Άνοιξε» η συνάντηση

του πρωθυπουργού

Κυριάκου Μητσοτάκη

με τον πρωθυπουργό της Ινδίας

Ναρέντρα Μόντι

Kyiakos Mitsotakis- Narendra Modi

Το νέο «κεφάλαιο» των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας «άνοιξε» η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στο Νέο Δελχί, όπου αμφότεροι συζήτησαν για το στόχο του διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι  και το 2030. Φωτογραφία-Πηγή: Facebook

Το νέο «κεφάλαιο» των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας «άνοιξε» η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 στο Νέο Δελχί, όπου αμφότεροι συζήτησαν για το στόχο του διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι  και το 2030.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη πιο συστηματοποιημένη επαφή και τη διασύνδεση ανάμεσα στις  ελληνικές, καθώς και στις ινδικές επιχειρήσεις.

Συμφωνία

για τη μετανάστευση

στα «σκαριά»

Χαρακτηριστικό ότι από το 2023 έχουν υπογράψει οι δύο χώρες μνημόνια κατανόησης σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η γεωργία και η άμυνα. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό,  αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα και μια πολύ σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση και τη κινητικότητα.

Αυτή η συμφωνία θα αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών, όπως είναι η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν, καθώς και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Για την υποψηφιότητα

της Ινδίας

στο Συμβούλιο Ασφαλείας

του ΟΗΕ

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε ότι «η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη περίοδο 2028-2029 και θα υποστηρίξει-συμμετάσχει στον ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και στη παγκόσμια ισχύ».

Η συνάντηση

των δύο ανδρών

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μόντι συζήτησαν για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα «ακολουθώντας το βηματισμό»  της κοινής δήλωσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, που πραγματοποίησε ο Ινδός πρωθυπουργός το περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες

για τις ινδικές εταιρείες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την ενίσχυση της συνεργασίας, σε τομείς, όπως είναι:

🔵Η υψηλή τεχνολογία.

🔵Η ψηφιοποίηση.

🔵Οι νεοφυείς  επιχειρήσεις.

🔵Οι υποδομές και τα κέντρα τύπου logistics. Για το τομέα αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υφίστανται μεγάλες ευκαιρίες για τις ινδικές εταιρείες, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Για την άμυνα

την εκπαίδευση και το πολιτισμό

Οι δύο  άνδρες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τη συνεργασία στην άμυνα, στην εκπαίδευση και στο πολιτισμό, ενώ «στάθηκαν» ιδιαίτερα στη προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

Επίσης, συζήτησαν για τις πιθανότητες των  συνεργειών στη «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για τη κινητικότητα μέσα το επόμενο διάστημα.

Για τη Μέση Ανατολή

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για τα ζητήματα διεθνούς- περιφερειακού ενδιαφέροντος, δίνοντας έμφαση στη κατάσταση στη Γάζα και στις τελευταίες εξελίξεις, που σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση

με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και  με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Τζάγκντιπ Ντάνκαρ, με τον οποίο συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, για τις  κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

©Typologos.com 2024