Το 95% των πολιτών θέλουν νέες υπηρεσίες στα φαρμακεία

Το 95% των πολιτών επιθυμούν

 να προστεθούν νέες υπηρεσίες υγείας

στα φαρμακεία

jpeg-optimizer-Farmakeio-ypiresies-polites

Το 95% των πολιτών της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι επιθυμούν να προστεθούν νέες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία.Φωτογραφία από 724edu από το Pixabay 

Το 95% των πολιτών της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι επιθυμούν να προστεθούν νέες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα φαρμακεία.

Αυτό κατέδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο: «Η άποψη που έχουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις υπηρεσίες υγείας στο χώρο του φαρμακείου» και την οποία διενήργησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος  Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε εκδήλωση, που έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού.

Τι ζητούν

οι Θεσσαλονικείς

Μεταξύ άλλων, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ζητούν τη διενέργεια όλων των εμβολίων και να λειτουργία υπηρεσίας μέριμνας για τους ψυχικά νοσούντες από τα φαρμακεία.

Εμπιστοσύνη

των Θεσσαλονικέων

στους φαρμακοποιούς

Την ίδια στιγμή 9 στους 10  Θεσσαλονικείς τονίζουν ότι ο φαρμακοποιός είναι ο κατ’ εξοχήν επιστήμονας που ασχολείται με τα φάρμακα και παρέχει σωστές πληροφορίες στον ασθενή για τη λήψη τους.Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό που αγγίζει το 97%, πιστεύει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το ελληνικό φαρμακείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οι οποίες είναι προς όφελος του πολίτη.

Πως έγινε η έρευνα

Στην έρευνα απάντησαν συνολικά 153 επισκέπτες της εκδήλωσης της 25ης Σεπτεμβρίου 2022, οπότε συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από τη φαρμακοποιό και μέλος του ΦΣΘ Εύη Κορωνίδου. Η διανομή των ερωτηματολογίων έγινε από εθελοντές φαρμακοποιούς. Στόχος ήταν η καταγραφή της αποδοχής των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία από τους πολίτες.

Οι υπηρεσίες

με τη μεγαλύτερη αποδοχή

Τα αποτελέσματα της έρευνας πως οι υπηρεσίες που έτυχαν μεγαλύτερης αποδοχής είναι:

🔵Η διαχείριση των μικροτραυματισμών στο φαρμακείο.

🔵Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία.

🔵Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

🔵Η παροχή συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα στοιχεία της έρευνας

Πιο συγκεκριμένα:

✅Το 58% των ερωτηθέντων συμφωνούν απόλυτα με τη διαχείριση των μικροτραυματισμών στο φαρμακείο.

✅Το  32% των πολιτών δηλώνουν ότι θα επέλεγαν το φαρμακείο ως πρώτο κέντρο φροντίδας γι’ ένα τραύμα.

✅Το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα με τη παροχή της υπηρεσίας διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή.

✅Το 57% των συμμετεχόντων δηλώνουν πως προτιμούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο και εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους.

✅Το 80%  των πολιτών εξέφρασαν την επιθυμία  να λειτουργήσει το φαρμακείο και ως κέντρο διακοπής καπνίσματος με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς να αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου υγείας στη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

jpeg-optimizer-Farmakeio-ypiresies-polites-dyo

Το 58% των ερωτηθέντων συμφωνούν απόλυτα με τη διαχείριση των μικροτραυματισμών στο φαρμακείο.Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

Οι νέες υπηρεσίες

για τα φαρμακεία

που προτείνουν οι πολίτες

Ακόμη, οι πολίτες προτείνουν και την ένταξη νέων παρεχόμενων υπηρεσιών στα φαρμακεία, όπως είναι:

🔷Η επιστροφή της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

🔷Η δημιουργία ειδικού χώρου μέσα στο φαρμακείο, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα συνεδρίας και προσωπικής επικοινωνίας με τον φαρμακοποιό.

🔷Η επέκταση της διενέργειας των εμβολιασμών.

🔷Η ενημέρωση για τα θέματα της υγείας μέσω της αποστολής μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας τύπου  SMS και  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

🔷Η μέτρηση της γλυκόζης του αίματος με ταυτόχρονη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιδιαβητικής αγωγής.

🔷Η μέριμνα για τους ψυχικά νοσούντες.

🔷Η συμβουλευτική στήριξη σε θέματα που αφορούν στα παιδιά.

🔷Η ενημέρωση για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων

και οι προτάσεις τους

Όσον αφορά στις ηλικίες των συμμετεχόντων στην έρευνα:

Όσοι-όσες  ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 45 ετών ήταν πιο ένθερμοι υποστηρικτές της εισαγωγής νέων υπηρεσιών στα φαρμακεία, με ιδιαίτερη προτίμηση στη παροχή υπηρεσίας για τη χρήση εισπνεόμενων συσκευών.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ηλικίας άνω των 45 ετών ήταν υπέρ των πιο παραδοσιακών υπηρεσιών, όπως είναι η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, η αντιμετώπιση μικροτραυματισμών, καθώς και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Δήλωση προέδρου ΦΣΘ

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν μία ξεκάθαρα θετική απάντηση ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών υγείας στα κοινοτικά φαρμακεία από τους Θεσσαλονικείς. Επιπλέον,  αποδεικνύουν και την εκτίμηση που τρέφουν οι συμπολίτες μας προς το φαρμακείο της γειτονιάς», αναφέρει ο  πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

©Typologos.com 2022