Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Προέβη σε δηλώσεις

από το Ζάππειο Μέγαρο

jpeg-optimizer_paraitisi-tsipra

Tην παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνοντας σε δηλώσεις την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 από το Ζάππειο Μέγαρο.Φωτογραφία: ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Tην παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνοντας σε δηλώσεις την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 από το Ζάππειο Μέγαρο.

Απέναντι στην ιστορία

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία. Απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά, και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν.

Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μη τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Το «κλείσιμο»

 ενός μεγάλου

ιστορικού κύκλου

Ακόμη, υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε τη βραδιά των εκλογών πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει ένα μεγάλο ιστορικό κύκλο, που πρέπει να τον αποτιμήσει με περηφάνια. Και να «ανοίξει» συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό.

Τότε, είχε μιλήσει για την ανάγκη των δύσκολων και των γενναίων αποφάσεων που αφορούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας:

Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από τα επάνω μέχρι και τα κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες, που μας κόστισαν ακριβά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Η ανάγκη

της εφεύρεσης

του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας «στάθηκε» στην «ανάγκη να εφευρεθεί ο νέος  ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και «ανοιχτά» μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί.

Μια αποτίμηση

και μια αυτοκριτική

«Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, που καλούνται να υπηρετήσουν ένα νέο όραμα, αφορούν προφανώς και μένα. Πρώτον μάλιστα, εμένα, που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, «γεμάτο» παγίδες, αλλά συναρπαστικό. Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο «κορμός» της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα.

Το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για τη πατρίδα και την Ευρώπη. Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με τη κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Και είχα τη τύχη και τη τιμή, για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και στους συντρόφους μου, να είμαι ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κάθε ημέρα

 ήταν μια ημέρα μάχης

Μάλιστα, χαρακτήρισε πως αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία, για την οποία η κάθε ημέρα ήταν μια ημέρα μάχης.

«Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών, που θεωρούσε τη πατρίδα μας άξια τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή.

Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική ημέρα για μένα, περήφανος για όσα πετύχαμε. Για την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους. Για την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας. Για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε. Και βέβαια για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δε μπορεί κανείς να μας το πάρει», περιέγραψε ο ίδιος.

Τα τραύματα

και η φθορά

«Αυτό το δύσκολο ταξίδι, όμως, είχε και συμβιβασμούς. Είχε και δύσκολες αποφάσεις. Είχε και τραύματα. Είχε και φθορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ήταν ένα ταξίδι που άφησε «αποτύπωμα» στην ιστορία. Οι εμπειρίες του, οι επιτυχίες, τα λάθη του, οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας, αλλά κι εκείνες που χάσαμε, αποτελούν αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ήρθε η ώρα να «ανοίξουμε» ένα νέο κύκλο.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις τη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Άμεση αναδιοργάνωση

και χωρίς χρονοτριβή

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ημέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε, είναι άμεση προτεραιότητα.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο στο κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η δήλωση παραίτησης

«Αυτή τη πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να τη προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου.

Το «νέο κύμα» στη κοινωνία, στη τέχνη, στη πολιτική, περνάει είτε με συγκρούσεις.

Το πιο συνηθισμένο.

Είτε επειδή κάποιοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης κατανοούν την αναγκαιότητά του. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα «νέο κύμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να «περάσει». Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς.

Αποφάσισα, λοιπό,  να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες, φυσικά, δε θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι -όμως- παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Η προσωπική πρόκληση

Ακόμη, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και παραδέχθηκε πως αυτή η απόφαση έχει και για τον ίδιο κι ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για το καθένα.

«Έχει -όμως- και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στη  πολιτική, ιδίως στη πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω ότι η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από τη καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας. Να σας αισθάνομαι δίπλα μου. Το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προς όλες τις Ελληνίδες

και όλους

τους Έλληνες

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, λέγοντας ότι:

«Μπορεί κάποιοι να χαίρεστε με την απόφασή μου και μπορεί κάποιοι άλλοι να λυπάστε. Αλλά,  τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανένα μας. Ό, τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.

Ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και στην ελευθερία, που είναι συνώνυμο της Ελλάδας, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τη πατρίδα, η ενότητα, το εμείς επάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες

Η προοδευτική παράταξη του τόπου, όπως πάντα στην ιστορία, θα είναι οδηγός σε αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια. Και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, που θα την εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη, μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί η απόφασή μου. Αυτό το σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

©Typologos.com 2023