Στάσεις εργασίας από ΟΑΣΘ-φαρμακεία της Θεσσαλονίκης για τραγωδία στα Τέμπη

Απαντήσεις

και «να χυθεί άπλετο φως»

ζητά και η ΓΣΕΕ

jpeg-optimizer_stasi-ergasias-oasth-tempi

Στάσεις εργασίας  για τη Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης(5ωρη)  και ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Θεσσαλονίκης (3ωρη) για τη τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης 28  Φεβρουαρίου  στο σιδηροδρομικό δίκτυο στα Τέμπη. Φωτογραφία: Αρχείο «Τυπολόγου»

Στάσεις εργασίας  για τη Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 κήρυξαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος Θεσσαλονίκης (5ωρη-3ωρη, αντίστοιχα) για τη τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης 28  Φεβρουαρίου στο σιδηροδρομικό δίκτυο στα Τέμπη και για την οποία η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δημοσιοποίησε πως ζητά απαντήσεις, καθώς και να «χυθεί άπλετο φως».

Η στάση των εργαζομένων

στον ΟΑΣΘ

Από τη πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ ανακοινώθηκε ότι επί 5ωρο δε θα «κινηθούν» τα αστικά λεωφορεία τη Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, αφού θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τη τραγωδία των Τεμπών.

«Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  για τις 8 Μαρτίου 2023 με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα», δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ με ανακοίνωσή του.

ΦΣΘ: Στάση εργασίας στα φαρμακεία

σε ένδειξη πένθους

για τη τραγωδία στα Τέμπη

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ανακοίνωσε πως σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αποφάσισε ομόφωνα τη κήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη 8 Μαρτίου από τις 11.30 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι.

«Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών κι ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία. Το κοινό, κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΦΣΘ.

jpeg-optimizer_stasi-ergasias-fsth-tempi

Tο διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ανακοίνωσε πως σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη αποφάσισε ομόφωνα τη κήρυξη στάσης εργασίας για την Τετάρτη 8 Μαρτίου από τις 11.30 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι.Φωτογραφία από moakets από το Pixabay 

ΓΣΕΕ: «Θέλουμε απαντήσεις

στα γιατί»

Για τη τραγωδία στα Τέμπη εξέδωσε ανακοίνωση και η ΓΣΕΕ με την οποία απαντήσεις στα «γιατί» και στο «πως δε θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες».

Επιπλέον, θυμίζει ότι για τις 8 Μαρτίου 2023 έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις μια σειρά εργατικών κέντρων και σωματείων.

«Μεθαύριο 9 Μάρτη είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δε βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι «καλοθελητές» κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται για να «χυθεί άπλετο φως» στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ γνωστοποίησε πως στις εργασίες του 38ου συνεδρίου θα αποτελέσει κεντρικό θέμα η εκπόνηση ενός πλαισίου θέσεων για τη «διερεύνηση και τη απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μη θρηνήσουμε ξανά ζωές».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

ΓΣΕΕ: «Αδιανόητο

να παρουσιαστούν

επαναλήψεις φαινομένων

του παρελθόντος»

«Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που «οδηγούν» στη λήθη και η κοινωνία να έχει τη πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Τα συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις τους θα πρέπει να υπηρετούν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική, μακριά από εντάξεις στις κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις.

Θέλουμε απαντήσεις στα γιατί.

Θέλουμε απαντήσεις στο πως δε θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

©Typologos.com 2023