«Ρασκόλνικωφ»  Μία θεατρική παράσταση κατά της βίας

Από φοιτητές-φοιτήτριες

του Τμήματος Θεάτρου

του ΑΠΘ

στο Βαφοπούλειο

Πνευματικό Κέντρο

Raskolnikof new

Στην ευαισθητοποίηση των νέων ενάντια στα φαινόμενα βίας στοχεύει η θεατρική παράσταση με τίτλο «Ρασκόλνικωφ», που «ανεβάζει» η ομάδα φοιτητών-φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  στις 8 το βράδυ της Τρίτης 17 και Τετάρτης 18 Μαΐου 2023 στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Στην ευαισθητοποίηση των νέων ενάντια στα φαινόμενα βίας στοχεύει η θεατρική παράσταση με τίτλο «Ρασκόλνικωφ», που «ανεβάζει» η ομάδα φοιτητών-φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  στις 8 το βράδυ της Τρίτης 17 και Τετάρτης 18 Μαΐου 2023 στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα ακολουθήσει

συζήτηση με θέμα τη βία

Η παρουσίαση του όλου δρώμενου αποτελεί το αποτέλεσμα, που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στην ομάδα φοιτητών-φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Μετά από τη παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη βία, τα ανθρώπινα ένστικτα και τους λόγους που τη προκαλούν.

Λίγα λόγια

για τη παράσταση

Ο Ρασκόλνικωφ είναι ο «γεμάτος» από  ενοχές, τύψεις και πόνος άνθρωπος.

«Αντικατοπτρίζει»  κυρίως τους νέους αυτού του κόσμου που η βία και το έγκλημα τους κυνηγάνε και τυραννούν άτομα, τα οποία «βγάζουν» τώρα  τη πραγματική δύναμή τους από μέσα τους και ναι, καταφέρνουν να ακουστούν και να πούνε όσα κανένα άλλο θύμα, δεν είπε.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική «επανάσταση», που θα «δώσει φωνή» σε όλους τους διαφορετικούς, περιθωριοποιημένους αδίκως, αλλά και χαμένους- από  το «τυφλό» μίσος- ανθρώπους.

jpeg-optimizer_Raskolnikof new 2

H θεατρική παράσταση με τίτλο «Ρασκόλνικωφ» είναι μία καλλιτεχνική «επανάσταση», πο θα «δώσει φωνή» σε όλους τους διαφορετικούς, περιθωριοποιημένους αδίκως, αλλά και χαμένους- από  το «τυφλό» μίσος- ανθρώπους.Φωτογραφία από kalhh από το Pixabay 

Τα μονόπρακτα

Τα μονόπρακτα που απαρτίζουν το έργο Ρασκόλνικωφ, γράφτηκαν από το φοιτητή και αρθρογράφο, Γιώργο Τριανταφύλλου.

Το έργο πήρε «σάρκα και οστά» χάρις στη πολύτιμη συνεργασία του συγγραφέα με το σκηνοθέτη του έργου, Γιώργο Καζάκο, ο οποίος σπουδάζει κι αυτός στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ.

 Το έργο παρουσιάζεται στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης σε συν-διοργάνωση με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ιστορίες τριών ηρώων

Το έργο αποτελείται από τις ιστορίες τριών ηρώων, που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη.

🔴Είναι η Αγγελική, μια γυναίκα-θύμα της πατριαρχίας, που βιώνει τη ζωή της ως κάτι το κατώτερο λόγω του φύλου της.

🔴Είναι ο Άλκης, ο οποίος ήρθε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου οι «φανατιστές» σταμάτησαν τα όνειρά του και το νήμα της ζωής του.

🔴Είναι η Ελευθερία, μια μαθήτρια με δυο ζωές:

🎭Μια ζωή που τη κάνει «περίεργη» η ταυτότητά της και η οποία ακούει διαρκώς υποδείξεις.

🎭Και μια ζωή, που η ταυτότητά της τη στέλνει στην απομόνωση και στο περιθώριο, μακριά, για να ξεφύγει από τη κακία του κόσμου και τη φοβία του στο διαφορετικό.

 Συντελεστές

Το κείμενο έγραψε και τη παραγωγή του θεατρικού έργου πραγματοποίησε ο Γιώργος Τριανταφύλλου.

Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία υλοποίησε ο Γιώργος Καζάκος.

Επί τη σκηνής πρωταγωνιστούν οι φοιτήτριες- φοιτητές:

✅Βασιλική Σασλή.

✅Άγγελος Ξάνθης.

✅Ευαγγελία Μπότση.

✅Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου.

✅Σοφία Παπάζογλου.

Τη μουσική επιμελήθηκε η Ευαγγελία Μπότση.

Την αφίσα σχεδίασε η Άννα Βουλτσίδου.

Το σκηνοθέτη βοήθησε η Σοφία Σωπίδου.

©Typologos.com 2023