Οι νέοι σεφ θα πρέπει να επιδίδονται με ζήλο στην αναδόμηση της Ελληνικής κουζίνας

Ετήσιο Συμπόσιο

για τα 30 χρόνια

της Ένωσης Επαγγελματιών

Μαγειρικής Ελλάδας

Oi neoi chef tha prepei na epididontai me zilo stin anadomisi tis ellinikis kouzinas

Οι νέοι σεφ θα πρέπει να επιδίδονται με ζήλο στην αναδόμηση της ελληνικής κουζίνας, με άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα και να βελτιώνουν τη τεχνική τους. Τάδε έφη ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (ΕΕΜΕ) – Culinary Professionals Greece, Ζήσης Κεραμέας, ο οποίος μίλησε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαρτίου 2024 στο ετήσιο συμπόσιο για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Οι νέοι σεφ θα πρέπει να επιδίδονται με ζήλο στην αναδόμηση της ελληνικής κουζίνας, με άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα και να βελτιώνουν τη τεχνική τους. Τάδε έφη ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (ΕΕΜΕ) – Culinary Professionals Greece, Ζήσης Κεραμέας, ο οποίος μίλησε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαρτίου 2024 στο ετήσιο συμπόσιο για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα προς τους νέους σεφ  

Ο δάσκαλος της Σχολής  Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ελλάδος, ιδρυτής και «νονός» της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς», Ζήσης Κεραμέας πραγματοποίησε τη κεντρική ομιλία του συμποσίου μέσω της οποίας κάλεσε τους νέους σεφ «να επιδίδονται με ζήλο στην αναδόμηση της ελληνικής κουζίνας, με άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα και να βελτιώνουν τη τεχνική τους».

Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι «απερίσκεπτοι συνάδελφοι», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος,«ισοπεδώνουν την εξαιρετική ελληνική κουζίνα, με τη χρήση της αποδόμησης».

Ο πρόεδρος

της Ένωσης Επαγγελματιών

Μαγειρικής Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας και Executive Chef, Δημήτρης Κυριακόπουλος, επισήμανε ότι η ένωση είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη και συνεχίζει να στοχεύει στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας σε όλο το κόσμο, καθώς και στην εξέλιξη της.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος

της ΕΕΜΕ

 Στο  ετήσιο συμπόσιο μίλησε και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΕΜΕ και Εxecutive Chef, Χρήστος Γκότσης, ο οποίος ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του φορέα, οι οποίοι «με το θετικό συναίσθημα που βγάζετε απέναντι μας, είστε μαζί μας σε κάθε δράση».

 Η επισήμανση

του Περιφερειακού διευθυντή

Νοτίου Ευρώπης

της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον Χρήστο Γκότση, διότι μας εκπροσωπεί στο συμβούλιο της οργάνωσης «Αρχιμάγειρες Χωρίς Σύνορα», που «απλώνει τα χέρια» σε όσους έχουν ανάγκη σε όλο το κόσμο», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Νοτίου Ευρώπης, Γιώργος Δαμιανού, ο οποίος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην ΕΕΜΕ εκ μέρους του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Η αντιπεριφερειάρχης

της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης

«Είστε το αλατοπίπερο της Ελλάδας», είπε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε στις πρωτιές της Ένωσης. Ακόμη, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξακολουθεί να είναι συνοδοιπόρος στις προσπάθειες και στις δράσεις της ΕΕΜΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας

Ο αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας, Μπάνε Πρέλεβιτς εξήγησε ότι η Μακεδονική Κουζίνα είναι ο συνδετικός κρίκος της αγροτικής ανάπτυξης με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η πιστοποίηση ποιότητας

και ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στη διεθνή διάκριση,  την οποία πέτυχε η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. Μάλιστα, ο κ. Γάκης τόνισε ότι οι πολίτες και επαγγελματίες δεν είναι γνώστες αυτής της κατάκτησης.

Για το λόγο αυτό εξήγγειλε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και δημοσιοποίησε πως θα οργανωθεί δημόσιος διάλογος για το σχεδιασμό της κατάκτησης των βραβείων «Michelin».

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, στα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης είναι και η πιστοποίηση ποιότητας γαστρονομίας του δικτύου UNESCO, για τους επαγγελματίες. Αυτή η πιστοποίηση κατόπιν όρων και προϋποθέσεων θα ανανεώνεται κάθε έτος.

Ο χαιρετισμός

του γενικού γραμματέα

της ΠΟΞ

Χαιρετισμό στο ετήσιο συμπόσιο απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας,  ο οποίος μίλησε για την άψογη συνεργασία με την ΕΕΜΕ

Ο τομεάρχης τουρισμού

του ΠΑΣΟΚ

Στο ετήσιο συμπόσιο απηύθυνε χαιρετισμό και ο τομεάρχης τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Χατζημανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της απόκτησης μίας στέγης για την Ένωση Επαγγελματικών Μαγειρικής Ελλάδας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις της ΕΕΜΕ

Παρουσιάστρια του συμποσίου ήταν η ραδιοφωνική παραγωγός, Δήμητρα Καβαλάρη, η οποία περιέγραψε τις δράσεις και τις συμμετοχές της ΕΕΜΕ σε διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται:

🔵Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης.

🔵Η προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας στη ΔΕΘ.

🔵Η συμμετοχή στον 4ο Διαγωνισμό Πίτας στην Αλεξανδρούπολη.

🔵Η συμμετοχή στο 6ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο.

🔵Η συμμετοχή στο 4ο Παγκόσμιο Σιιτικό Φόρουμ (World Shiology Forum) στην Κίνα.

🔵Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων στο 1ο δημοτικό σχολείο Αριδαίας.

🔵Η συμμετοχή στο «Master Cass fish from Greece» στην Αμερική, όπου παρουσίασε συνταγές με βάση το ψάρι.

🔵Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024 στη Στουτγάρδη.

Πρεσβευτές της ΕΕΜΕ

σε όλο το κόσμο

Συγχαρητήρια προς την ΕΕΜΕ για τα 30 χρόνια δράσης και για τη σημαντική παρουσία και δραστηριότητά της στο χώρο της γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο έδωσαν αναγνωρισμένοι σεφ από όλο το κόσμο ή πρεσβευτές της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, όπως είναι:

🧑‍🍳Ο πρόεδρος της Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs), Thomas A. Gugler.

🧑‍🍳O πρόεδρος της «World Chefs Without Borders», Wilment Leong.

🧑‍🍳Άλλοι καταξιωμένοι σεφ, πρόεδροι ενώσεων αρχιμαγείρων και διεθνείς κριτές.

Oi-neoi-chef-tha-prepei-na-epididontai-me-zilo-stin-anadomisi-tis-ellinikis-kouzinas

Οι καλεσμένοι και οι καλεσμένες  είχαν την ευκαιρία να γευτούν το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας με το οποίο η επίσημη ομάδα της Ένωσης(Culinary Team Greece) διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024, στη Στουτγάρδη. Το μενού ετοίμασε ο Executive Chef του ξενοδοχείου «The Met Hotel», Δημήτρης Τσανανάς με την ομάδα του

Το γεύμα

 Οι καλεσμένοι και οι καλεσμένες  είχαν την ευκαιρία να γευτούν το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας με το οποίο η επίσημη ομάδα της Ένωσης (Culinary Team Greece) διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024, στη Στουτγάρδη. Το μενού ετοίμασε ο Executive Chef του ξενοδοχείου «The Met Hotel», Δημήτρης Τσανανάς με την ομάδα του.

Πιο συγκεκριμένα, το μενού αποτελούνταν:

🍽️Στο starter: Μπάρα ξηρών καρπών, κρέμα πράσου, ζελέ σέλερυ, ψητό κολοκυθάκι, σαλάτα: ζεστή σοκολάτα καγιανάς, μπρόκολο, ρεβίθια, σιτάρι, vinaigrette μαύρης τρούφας και cracker αμάρανθου.

🍽️Στο κυρίως πιάτο: Λαβράκι ατμού, πούδρα ελιάς, λεμονάτο αρακά, πουρέ κουνουπίδι και αυγολέμονο μάραθου.

🍽️Στο επιδόρπιο: Μους σοκολάτας γάλακτος, compote κεράσι, σοκολατένιο biscuit, feuillantine και ζελέ κεράσι.

Σε όλους τους χορηγούς και στους καλεσμένους δόθηκε ως αναμνηστικό ένας κεραμικός σκούφος που δημιουργήθηκε στο Ντουμπάι, ειδικά για τα 30 χρόνια της Ένωσης.

©Typologos.com 2024