Oι 4 αστροναύτες που θα «ταξιδέψουν» με την αποστολή “Artemis II” προς τη Σελήνη!

Ανάμεσά τους βρίσκονται

η πρώτη γυναίκα

ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος

και ο πρώτος Καναδός!

Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος

jsc2023e016432_alt4- Crew Artemis II

Το πλήρωμα της αποστολής Artemis II της NASA (από αριστερά προς τα δεξιά): οι αστροναύτες της NASA Χριστίνα Χάμοκ Κοχ, Ριντ Γουάιζμαν (καθιστός), Βίκτορ Γκλόβερ και ο αστροναύτης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας Τζέρεμι Χάνσεν. Φωτογραφία- Credit: NASA

Η πρώτη γυναίκα, ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος και ο πρώτος Καναδός, που συμμετέχουν σε πτήση προς τη Σελήνη, συγκαταλέγονται στο τετραμελές πλήρωμα της αποστολής «Artemis II», το οποίο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 η NASA και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA)!

Με στόχο τη δημιουργία

της μακροπρόθεσμης

ανθρώπινης παρουσίας

στη Σελήνη!

Τα  ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που έγινε στο Πεδίο Έλινγκτον κοντά στο Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» της NASA στο Χιούστον. Είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή, που θα «εκτελέσει» η NASA στο πλαίσιο της δημιουργίας της μακροπρόθεσμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη για επιστήμη και εξερεύνηση μέσω των αποστολών «Artemis».

Δήλωση του συντονιστή

της NASA

– E pluribus unum!

«Το πλήρωμα της αποστολής «Artemis II» αντιπροσωπεύει χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα για να μας φέρουν στα αστέρια. Αυτό είναι το πλήρωμά τους, αυτό είναι το πλήρωμά μας, αυτό είναι το πλήρωμα της ανθρωπότητας», δήλωσε ο συντονιστής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

 «Οι αστροναύτες της NASA,Ριντ Γουάιζμαν(Reid Wiseman), Βίκτορ Γκλόβερ (Victor Glover) και Χριστίνα Χάμοκ Κοχ (Christina Hammock Koch) και ο αστροναύτης της CSA,Τζέρεμι Χάνσεν(Jeremy Hansen) έχουν «γράψει» ο καθένας τη δική του ιστορία, αλλά όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν τη πίστη μας:

« E pluribus unum»  (μετάφραση: «Από πολλούς, ένα» ή « Ένας από τους πολλούς» ή «Το ένα αποτελείται από όλα τα πράγματα, και τα πάντα βγαίνουν από το ένα- Ηράκλειτος»).

Μαζί, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή εξερεύνησης για μια νέα γενιά αστροναυτών και ονειροπόλων – τη Γενιά της Άρτεμης», τόνισε ο κ. Νέλσον .

Οι αναθέσεις του πληρώματος

Οι αναθέσεις του πληρώματος είναι οι εξής:

🔵Διοικητής της αποστολής είναι ο Ριντ Γουάιζμαν.

🔵Πιλότος της αποστολής είναι ο Βίκτορ Γκλόβερ.

🔵Πρώτη ειδική της αποστολής είναι η Χριστίνα Χάμοκ  Κοχ.

🔵Δεύτερος ειδικός της αποστολής είναι ο Τζέρεμι Χάνσεν.

Δεκαήμερη δοκιμή

Μετά από μια 10ήμερη δοκιμή θα εκτοξευθεί η πτήση «Artemis II»  με τον ισχυρό πύραυλο του διαστημικού συστήματος εκτόξευσης της NASA για να αποδείξει τη λειτουργία των συστημάτων  υποστήριξης ζωής του διαστημικού σκάφους «Orion» και να επικυρώσει τις δυνατότητες και τις τεχνικές που απαιτούνται για τη ζωή, καθώς και για την εργασία των ανθρώπων στο βαθύ διάστημα.

 Δήλωση του

αρμόδιου Καναδού υπουργού

«Επιστρέφουμε στη Σελήνη και ο Καναδάς βρίσκεται στο κέντρο αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού»,δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για τη Καναδική Διαστημική Υπηρεσία,Φρανσουά-Φιλίπ Σχαμπάνιε.

 «Χάρις στη μακροχρόνια συνεργασία μας με τη NASA, ένας Καναδός αστροναύτης θα πετάξει σε αυτή την ιστορική αποστολή. Εκ μέρους όλων των Καναδών, θέλω να συγχαρώ τον Τζέρεμι που ήταν στη πρώτη γραμμή μιας από τις πιο φιλόδοξες ανθρώπινες προσπάθειες που έγιναν ποτέ. Η συμμετοχή του Καναδά στο πρόγραμμα «Artemis» δεν είναι μόνον ένα καθοριστικό κεφάλαιο της ιστορίας μας στο διάστημα, αλλά και μια απόδειξη της φιλίας και της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών μας», τόνισε ο κ. Σχαμπάνιε.

Σχετικά με την αποστολή

Η πτήση θα βασιστεί στην επιτυχημένη αποστολή «Artemis I» που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022, με στόχο να δημιουργήσει τη βάση για τη πρώτη γυναίκα και το πρώτο έγχρωμο άνθρωπο στη Σελήνη μέσω του προγράμματος «Artemis». Με αυτό το τρόπο θα «ανοίξει» το δρόμο για το μέλλον για τις μακροχρόνιες αποστολές ανθρώπινης εξερεύνησης στη Σελήνη και τελικά στον Άρη. Αυτή είναι η προσέγγιση  της εξερεύνησης της Σελήνης και του  Άρη από πλευράς της NASA.

Δήλωση της διευθύντριας

του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνσον»

«Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 50 χρόνια, αυτά τα άτομα -το πλήρωμα της αποστολής «Artemis II» – θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πετάξουν κοντά στη Σελήνη. Ανάμεσα στο πλήρωμα είναι η πρώτη γυναίκα, η πρώτος έγχρωμος άνθρωπος και ο πρώτος Καναδός σε μια σεληνιακή αποστολή. Οι τέσσερις αυτοί αστροναύτες αντιπροσωπεύουν το καλύτερο της ανθρωπότητας, καθώς εξερευνούν προς όφελος όλων», δήλωσε η διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνσον» της NASA στο Χιούστον,Vanessa Wyche.«Αυτή η αποστολή «ανοίγει» το δρόμο για την επέκταση της ανθρώπινης εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα και παρουσιάζει τις νέες ευκαιρίες για τις επιστημονικές ανακαλύψεις, εμπορικές, βιομηχανικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες, καθώς  και τη Γενιά Άρτεμις», τόνισε η κ.Wyche.

moon-7845194_640

Ως οργανισμός θα συνεργαστεί η NASA  με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να δημιουργήσει τη πρώτη μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη. Κατόπιν, θα χρησιμοποιήσει τα όσα μαθαίνουν οι αστροναύτες επάνω και γύρω από τη Σελήνη για να κάνει το επόμενο γιγάντιο άλμα, που δεν είναι άλλο από την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον Άρη!Φωτογραφία από Janusz Walczak από το Pixabay 

Γνωρίστε τους αστροναύτες

της αποστολής Artemis II 

Ριντ Γουάιζμαν- Reid Wiseman

Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Ριντ Γουάιζμαν στο διάστημα, o οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως μηχανικός πτήσης στη αποστολή 41 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Μάιος-Νοέμβριος 2014).Έχει, δε, καταγράψει περισσότερες από 165 ημέρες στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 13 ωρών ως κύριος διαστημικός «περιπατητής»  κατά τη διάρκεια δύο ταξιδιών εκτός του τροχιακού συμπλέγματος.  Πριν από την αποστολή του, υπηρέτησε ο Ριντ Γουάιζμαν από το Δεκέμβριο του 2020 έως και το Νοέμβριο του 2022 ως επικεφαλής του Γραφείου Αστροναυτών.

Βίκτορ Γκλόβερ -Victor Glover

Η αποστολή «Artemis II»  θα είναι η δεύτερη διαστημική πτήση του Γκλόβερ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως πιλότος στο πρώτο πλήρωμα της «SpaceX»   της NASA, το οποίο προσγειώθηκε στις 2 Μαΐου 2021, μετά από 168 ημέρες στο διάστημα.Ως μηχανικός πτήσης συμμετείχε στην αποστολή «64»  στο Διεθνή  Διαστημικό σταθμό, όπου συνέβαλε σε επιστημονικές έρευνες, τεχνολογικές επιδείξεις και συμμετείχε σε τέσσερις διαστημικούς περιπάτους. Ο Βίκτορ Τζ. Γκλόβερ ο νεότερος  επιλέχθηκε ως αστροναύτης το 2013 ενώ υπηρετούσε ως νομοθέτης στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών!

 Χριστίνα Χάμοκ  Κοχ –

Christina Hammock Koch

Η κ. Κοχ θα πραγματοποιήσει επίσης τη δεύτερη πτήση της στο διάστημα με την αποστολή «Artemis II».Υπηρέτησε ως μηχανικός πτήσης στις αποστολές «59», «60» και «61» στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό. Η κ. Κοχ κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη διαστημική πτήση από γυναίκα με συνολικά 328 ημέρες στο διάστημα, ενώ συμμετείχε στους πρώτους διαστημικούς περιπάτους αποκλειστικά για γυναίκες!

Τζέρεμι Χάνσεν-Jeremy Hansen

Εκπροσωπώντας τον Καναδά, ο Τζέρεμι Χάνσεν πραγματοποιεί τη πρώτη του πτήση στο διάστημα. Είναι Συνταγματάρχης των  Καναδικών  Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφως. Ακόμη,  είναι κάτοχος Πτυχίου  στη διαστημική επιστήμη από το Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο του Καναδά στο Κίνγκστον του Οντάριο, και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη φυσική το 2000 από το ίδιο ίδρυμα,  με ερευνητικό επίκεντρο στη Δορυφορική Παρακολούθηση Ευρύ Πεδίου Όρασης.

Ήταν ένας από τους δύο νεοσυλλέκτους, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τη CSA το Μάιο του 2009 μέσω της τρίτης Καναδικής εκστρατείας πρόσληψης αστροναυτών και υπηρέτησε ως υπεύθυνος επικοινωνίας με τους αστροναύτες στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών της NASA στο Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον».

Το 2017, έγινε ο πρώτος Καναδός στον οποίο ανατέθηκε η ηγεσία μιας κατηγορίας αστροναυτών της NASA. Σήμερα, ηγείται της εκπαίδευσης των υποψηφίων αστροναυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

 Δήλωση του Διευθυντή Πτήσεων

της ΝASA

«Δε θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος που αυτοί οι γενναίοι τέσσερις θα ξεκινήσουν τα ταξίδια μας στη Σελήνη και πέρα από αυτή», δήλωσε ο Διευθυντής Πτητικών Λειτουργιών του Διαστημικού Κέντρο «Τζόνσον» της NASA, Νορμ Νάιτ.

«Αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι ένα σώμα αστροναυτών:Eνας συνδυασμός εξαιρετικά ικανών και ολοκληρωμένων ατόμων με τις δεξιότητες και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δοκιμή ως ομάδα. Η αποστολή «Artemis II»  θα είναι προκλητική και θα δοκιμάσουμε τα όριά μας καθώς προετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε τους μελλοντικούς αστροναύτες στη Σελήνη.

Με τον Ριντ, τον Βίκτορ, την Χριστίνα και τον Τζέρεμι στα χειριστήρια, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που έρχεται μπροστά μας»,τόνισε ο κ. Νάιτ.

Ο στόχος

των αποστολών «Artemis»

Μέσω των αποστολών «Artemis» θα χρησιμοποιήσει η NASA  διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες για να εξερευνήσει περισσότερο από ποτέ την επιφάνεια της Σελήνης.

Ως οργανισμός θα συνεργαστεί η NASA με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους για να δημιουργήσει τη πρώτη μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη. Κατόπιν, θα χρησιμοποιήσει τα όσα μαθαίνουν οι αστροναύτες επάνω και γύρω από τη Σελήνη για να κάνει το επόμενο γιγάντιο άλμα,που δεν είναι άλλο από την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον Άρη!

 ©Typologos.com 2023