Ο πιο ισχυρός τύπος γνώσης

Γράφει η Δρ. Αναστασία Αρτεμίου

Ακαδημαϊκός

jpeg-optimizer-o-pio-ischiros-typos-gnosis

Για το πιο ισχυρό τύπο γνώσης γράφει η ακαδημαϊκός, Δρ. Αναστασία Αρτεμίου. Φωτογραφία από Madusanka Dahanayaka από το Pixabay 

Έχετε παρατηρήσει πόσο εύκολα χάνουμε όλη την αυτογνωσία μας, όταν βρεθούμε ανάμεσα σε ένα πλήθος; Ακολουθώντας τους άλλους χωρίς σκέψη και χωρίς αντίσταση είναι η ανθρώπινη νοοτροπία μας ως «πρόβατα».

Σκεφτείτε

Σκεφτείτε πως ολόκληροι πληθυσμοί ακολουθούν μερικούς ανθρώπους, για το καλύτερο ή για το χειρότερο. Ο Χίτλερ, για παράδειγμα, δεν αγαπήθηκε απ’  όλους τους Γερμανούς, αλλά κατάφερε να χειριστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αρκετό για να τους οδηγήσει σε μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή.

«Δε φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών των οποίων ηγείται ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων με επικεφαλής ένα λιοντάρι» – Μέγας Αλέξανδρος

Η έκθεση

και ο χειρισμός

Σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ιδεολογίες μέσω πλατφόρμων κοινωνικών μέσων. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στην ανθρώπινη αδυναμία μας, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλό μας,  με αυτό που θέλουμε να δούμε για να χειριστούν τις συμπεριφορές μας και να μας «κρατήσουν» αφοσιωμένους.

«Αν αφαιρεθεί η ελευθερία του λόγου, τότε χαζοί και σιωπηλοί μπορεί να οδηγηθούμε,  όπως τα πρόβατα στη σφαγή» -Τζωρτζ Ουάσιγκτον

Η πιο ισχυρή γνώση

Είμαστε η πιο αποσπασμένη και χειραγωγημένη γενιά στην ιστορία. Το να γνωρίζεις ποιος είσαι είναι η πιο ισχυρή γνώση που μπορείς να έχεις στο σημερινό κόσμο. Ο κόσμος μας,  είναι άρρωστος. Παύουν να υπάρχουν ηθικοί φραγμοί. Το προσωπικό συμφέρον επικρατεί. Ως αποτέλεσμα, η συμπεριφορά μας,  είναι πλέον μια εγωκεντρική, υλιστική αγριότητα. Αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει τις αποφάσεις μας και «οδηγεί»  την οικονομία μας.

jpeg-optimizer-o-pio-ischiros-typos-gnosis-dyo

Η πραγματική εκπαίδευση, όχι η κατήχηση, «οδηγεί» τους ανθρώπους να κατέχουν τις ιδέες τους.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Η πραγματική εκπαίδευση

Υφιστάμεθα τώρα τις συνέπειες των αδύναμων κοινωνικών συμπεριφορών μας, αντιμετωπίζοντας τεράστια ανθρωπιστικά, οικολογικά κι οικονομικά προβλήματα.

Η πραγματική εκπαίδευση, όχι η κατήχηση, «οδηγεί» τους ανθρώπους να κατέχουν τις ιδέες τους. Ο κόσμος μας χρειάζεται ηγέτες με σαφές όραμα και κατανόηση του κόσμου για να καθοδηγήσουν τους άλλους, που έχουν ανάγκη.

©Τypologos.com 2022