Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία

Υπογράφηκε η νέα

Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

στο ξενοδοχειακό κλάδο

jpeg-optimizer-Nea-syllogiki-simvasi-ergasias-sta-ksenodocheia

Τη νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, συνυπέγραψαν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 οι πρόεδροι της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος  και της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γεώργιος Χότζογλου

Τη νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, συνυπέγραψαν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 οι πρόεδροι της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος  και της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γεώργιος Χότζογλου.

Τι προβλέπει

η ΕΚΣΣΕ

Η συμφωνία έχει διετή διάρκεια (1-1-2023 έως και  31-12-2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% σχετικά με το πρώτο έτος (2023) και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το δεύτερο έτος (2024).

Μεταξύ άλλων, επιλύει τα μισθολογικά ζητήματα των ειδικοτήτων και της λειτουργίας των ξενοδοχείων, ενώ δίνει έμφαση στις μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας και δυναμικότητας, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτερα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, καθώς  και του πληθωρισμού.

Nea-syllogiki-simvasi-ergasias-sta-ksenodocheia-dyo

Η συμφωνία έχει διετή διάρκεια (1-1-2023 έως και  31-12-2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% σχετικά με το πρώτο έτος (2023) και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το δεύτερο έτος (2024) στο ξενοδοχειακό κλάδο

Ικανοποίηση στη ΠΟΞ

για τη συμφωνία

Με σχετική ανακοίνωση εκφράζει η ΠΟΞ την ικανοποίησή της για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης και της σταθερής επιλογής του δρόμου της συνεννόησης, της συνεργασίας, καθώς  και της εργασιακής ειρήνης στο ξενοδοχειακό  κλάδο.

Στόχος της ΠΟΞ είναι ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής της οικονομικής ανάκαμψης της  Ελλάδας και σε περιόδους κρίσεων, να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου στήριξης  των νοικοκυριών, καθώς και επιχειρήσεων.

Δήλωση προέδρου

της ΠΟΞ

«Την ώρα που στη βουλή συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός,  έχοντας μπροστά μας μια χρονιά αβεβαιότητας και μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, οι ξενοδόχοι δίνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης κι ελπίδας.

Σήμερα, είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό. Μετά από πολύ κόπο, μεγάλες θυσίες και τεράστια προσπάθεια καταφέραμε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να φτάσουμε ξανά εκεί που κόπηκε το νήμα το 2012, εξαιτίας των μνημονίων. Με τις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν όχι απλά καλύπτουμε τον τρέχοντα πληθωρισμό, αλλά αποκαθιστούμε πλέον τις μισθολογικές σχέσεις στα προ μνημονίων επίπεδα», δήλωσε ο  πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

«Οι Έλληνες ξενοδόχοι, παρά τις πελώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών μας,  ανταποδίδουμε με ευθύνη στη κοινωνία, πιστεύοντας ακράδαντα πως ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση.

Μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο «τραβάμε την κόκκινη γραμμή» που μας χωρίζει οριστικά από το παρελθόν της κρίσης  και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε τη προσφορά μας στην οικονομία και στη κοινωνία, με δίκαιο μέρισμα από τη τουριστική ανάπτυξη σε όλους και πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους, με τους οποίους δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

©Typologos.com 2022