Οι προκλήσεις για τον Ελληνικό τουρισμό

Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων

– Μελών της ΠΟΞ

στη Θεσσαλονίκη (Philoxenia 2022) 

jpeg-optimizer-Symvoulio_Proedron_POX

Την επισήμανση πως οι δυσκολίες δε πέρασαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά οι προκλήσεις για τον Ελληνικό τουρισμό έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της έκθεσης «Philoxenia 2022», στη Θεσσαλονίκη

Την επισήμανση πως οι δυσκολίες δε πέρασαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά οι προκλήσεις για τον Ελληνικό τουρισμό έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της έκθεσης «Philoxenia 2022», στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη συνεισφορά

του Ελληνικού Τουρισμού

στην οικονομία

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ελληνικού τουρισμού στην οικονομία και στη κοινωνία.«Με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα τουριστικά έσοδα που έφτασαν πράγματι στο επίπεδο του 2019,  σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Οι προκλήσεις του 2022 και του 2023

Αναφερόμενος ο κ. Τάσιος στις προκλήσεις του 2022 και του 2023 για τον Ελληνικό τουρισμό «εστίασε» στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και ορεινού – ημιορεινού όγκου λέγοντας ότι πέρασαν το πρώτο τετράμηνο του 2022 με πολύ χαμηλές πληρότητες και τώρα  αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση του λειτουργικού κόστους, το οποίο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με ένα τριήμερο την 28η Οκτωβρίου και με δυο βδομάδες τα Χριστούγεννα.

Η αντιμετώπιση

του ενεργειακού κόστους

Σχετικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους «επικεντρώθηκε» η ομιλία του προέδρου της ΠΟΞ στα εξής:

✅Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», το οποίο  παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ εκ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.

✅Στη δυνατότητα  της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σ’ ένα σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Το θέμα αυτό εξετάζεται από τη κυβέρνηση.

✅Στη θέσπιση μιας ειδικής μέριμνας για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών και για αυτά που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές και τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Μεταξύ άλλων, η δράση αυτή θα περιλαμβάνει:

  • Την οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά.
  • Τις δαπάνες για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, τις επεμβάσεις θερμομόνωσης και της εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η επισήμανση

του προέδρου της ΠΟΞ

«Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δε σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου.Οι δυσκολίες δε πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του 2022 να μας κάνει αισιόδοξους και για το 2023, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά, όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου -όμως-  οι αβεβαιότητες παραμένουν.Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δε μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο κι όταν ο χειμώνας «δείχνει τα δόντια του» στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους», επισήμανε ο κ. Τάσιος.

Η ανάγκη για ρύθμιση

των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Ακόμη, ο κ. Τάσιος σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για μια παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, για το οποίο παρέθεσε τα εξής στοιχεία της μελέτης της εταιρείας Grant Thornton, που παρουσίασε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο:

🏨Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό,  15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δε μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.

🏨Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο της μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά, δημιουργώντας οξυμένα προβλήματα στέγασης.

🏨Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν  σημαντικές απώλειες  σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους. Το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2022, η εκτίμηση για τις απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατομμύρια Ευρώ. Καταγράφεται ήδη ο διπλασιασμός των καθαρών απωλειών δημόσιων εσόδων κατά το χρονικό διάστημα 2019-2022.

🏨Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στερούν τη δημιουργία πρόσθετων 39.000  θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

jpeg-optimizer-Symvoulio_Proedron_POX1

Στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα. που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός τουρισμός

Συζήτηση με μέλη

της κυβέρνησης

Μετά από την πραγματοποίηση του συμβουλίου των Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ ακολούθησε συζήτηση με:

🔷Τον υπουργό Τουρισμού,Βασίλη Κικίλια.

🔷Τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.

🔷Τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη.

🔷Την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

🔷Τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

🔷Τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Οι χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

✅Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

✅Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

✅Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου.

Παριστάμενοι

Στο συμβούλιο των Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ παρέστησαν:

🔵Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

🔵Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

🔵Η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

🔵Η αντιπεριφερειάρχης  της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

🔵Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

🔵Η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.

🔵Η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

©Typologos.com 2022