Η βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος ανθεκτικότητας και ο υπέρ-διπλασιασμός του ΦΠΑ είναι τα τρία βασικά ζητήματα ανταγωνιστικότητας για τα Ελληνικά ξενοδοχεία

Τι είπε ο πρόεδρος

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Γιάννης Χατζής 

στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο

της ΠΟΞ στο Καρπενήσι

Giannis-Chatzis-karpenisi-2024

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής είπε πως ο Έλληνας ξενοδόχος συνδράμει άνω των 10 δις ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους με βάση τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)

Η βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος ανθεκτικότητας και ο υπέρ-διπλασιασμός του ΦΠΑ είναι τα τρία βασικά ζητήματα ανταγωνιστικότητας για τα Ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ διαχρονική είναι και η απουσία στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας έως και των 3 αστέρων και οι οποίες σε αριθμό δυναμικότητας ξεπερνάνε τα 200. 000 δωμάτια.

Το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο

της ΠΟΞ

στο Καρπενήσι

Τα παραπάνω στοιχεία και οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις προκύπτουν από την ομιλία, που  περιέγραψε  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων(ΠΟΞ) , Γιάννης Χατζής μιλώντας  στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ με τίτλο: «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας», που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στο Καρπενήσι.

Η συμβολή

του Έλληνα ξενοδόχου  

στην Ελληνική Οικονομία

Ο κ. Χατζής είπε πως ο Έλληνας ξενοδόχος συνδράμει άνω των 10 δις ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους με βάση τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ως ένα από τα βασικότερα εμπόδια στη ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος επισήμανε ο κ. Χατζής και τη διαχρονική απουσία στήριξης των ξενοδοχείων κατηγορίας έως και 3 αστέρων, τα οποία σε αριθμό δυναμικότητας ξεπερνούν τα 200.000 δωμάτια.

Οι πρωτοβουλίες

της ΠΟΞ

Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της ΠΟΞ για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ανέφερε ο κ. Χατζής ότι:

🔴Μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας προδημοσιεύτηκε πρόσφατα  και το πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονομώ»,το οποίο «πράγματι κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

🔴Σε συνεργασία με τη «Deloitte» προετοιμάζεται μια σειρά από δωρεάν συμβουλευτικών εργαστηρίων (Consulting), τα οποία θα βοηθήσουν στη προετοιμασία των μελών της ΠΟΞ,  που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

🔴Μέσα από μια στρατηγική συμφωνία που ολοκληρώνεται με την Εθνική Τράπεζα, γίνεται και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ειδικό προϊόν χρηματοδότησης κεφαλαιακών δαπανών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να «αντλήσουν»  ρευστότητα και από το τραπεζικό σύστημα.

Τα τρία

βασικά θέματα

ανταγωνιστικότητας

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε πως μια ακόμα σοβαρή αδυναμία, που εντοπίζεται από την Ομοσπονδία είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πολιτεία  προσεγγίζει διαχρονικά το ξενοδοχειακό κλάδο σε βασικά θέματα ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά , ανέφερε ο ίδιος τα εξής:

1.

Τη  βραχυχρόνια μίσθωση, που έχει αφεθεί επάνω από 10 χρόνια να ανταγωνίζεται αθέμιτα το ξενοδοχειακό  κλάδο. « Έχουμε «φτάσει στο σημείο» να έχουμε 1.000.000 κλίνες σε τέτοιακαταλύματα, τα οποία λειτουργούνχωρίς ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας. Αναμένουμε το υπουργείο τουρισμού να «βάλει φρένο» στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της εν λόγω δραστηριότητας», σημείωσε ο κ. Χατζής.

2.

Το τέλος ανθεκτικότητας, που θεσμοθετήθηκε εις βάρος των ξενοδόχων χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. «Το τέλος αυτό αποβαίνει στη προσπάθεια  ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς είναι ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερο στις  περιόδους και στις περιφέρειες χαμηλής ζήτησης. Η Στερεά Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα στο οποίο αυτή αδικία είναι ακόμα πιο αισθητή», ανέφερε ο κ. Χατζής.

3.

Ο ΦΠΑ στη  διαμονή που έχει υπερδιπλασιαστεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια και η μείωση του οποίου είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. «Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιβαρύνει τους πελάτες μας με ένα ποσοστό,το οποίο είναι υψηλότερο από όλους τους διεθνείς ανταγωνιστές μας, περιέγραψε ο κ. Χατζής.

Giannis-Chatzis-karpenisi-2024 2

Για το τέλος ανθεκτικότητας δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής ότι ετοιμάζεται ήδη μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με σκοπό τη μείωση του και τη μεταφορά του χαμένου δημοσιονομικού χώρου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η εκπόνηση

σχετικής πρότασης

της ΠΟΞ

Για το τέλος ανθεκτικότητας δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ ότι ετοιμάζεται ήδη μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με σκοπό τη μείωση του και τη μεταφορά του χαμένου δημοσιονομικού χώρου στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε ότι αφορά στο ΦΠΑ κοινοποίησε ο κ. Χατζής ότι με τον αρμόδιο υφυπουργό συζητήθηκε η αναγκαιότητα βελτίωσης του σχετικού πλαισίου και ήδη αναζητούνται παραγωγικοί τρόποι περί της τεκμηρίωσης του πολλαπλασιαστικού οφέλους που θα είχε μεσοπρόθεσμα η μείωσή του.

Συνέργειες

για τη λύση

των προβλημάτων

«Οι προκλήσεις αυξάνονται. Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μεγαλώνουν. Δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε μόνοι μας. Η εποχή μας απαιτεί και επιβάλλει συνέργειες. Πρέπει, λοιπόν, να καταστήσουμε τους ανθρώπους της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, αλλά και τους συμπολίτες μας κοινωνούς των ειδικών θεμάτων του τουρισμού μας.

Και είμαι βέβαιος πως θα διαπιστώσουνε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας. Είμαι πεπεισμένος πως αν συνεργαστούμε θα μπορέσουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και να τις εφαρμόσουμε προς όφελος όλων. Γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα σήμερα είναι υπόθεση όλων μας», παρατήρησε ο κ. Χατζής.

©Typologos.com 2024