Η μόδα κι η ομορφιά  ως πολιτιστική έκφραση

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

woman- Η μόδα κι η ομορφιά ως πολιτιστική έκφραση

woman- Η μόδα κι η ομορφιά ως πολιτιστική έκφραση.Φωτογραφία από Victoria_rt από το Pixabay 

Η  μόδα και η ομορφιά συνιστούν σήμερα μια παγκόσμια πολιτιστική έκφραση. Το γιατί χρειάζεται η μόδα στη ζωή του ανθρώπου συνοψίζει και η ρήση: «Χρειάζεται να συνυπάρχουν 500 μικρές λεπτομέρειες για να δημιουργείς στους άλλους καλή εντύπωση», την οποία έλεγε ο μεγάλος Άγγλος ηθοποιός  Cary Grant (1904-1986) αναφερόμενος στη καλαισθησία και στο γούστο, που ορίζουν τον καλό ή τη καλή fashion designer.

Η κυριαρχία του «φαίνεσθαι

Δυστυχώς ή κακώς σήμερα στη κοινωνία «κυβερνά» το «φαίνεσθαι» κι οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουν από την εξωτερική κι όχι από την εσωτερική εμφάνιση. Δεν είναι λίγες οι φορές  κατά τις οποίες ένα  υπέροχο κοστούμι ή ένα φαντεζί φόρεμα «έπαιξε» ρόλο για έναν άνδρα ή μια γυναίκα μαζί με τις απαιτούμενες δεξιότητες για να κλείσει μια συμφωνία ή να πάρει μια θέση εργασίας.

Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά 

Ο επιμελής σχεδιασμός των 500 μικρών λεπτομερειών είναι αυτός, που θα κάνει τον ή την fashion designer να ξεχωρίζει, ώστε να θέλουν πολλοί άνθρωποι (γυναίκες ή άνδρες) να φορέσουν τις δημιουργίες του/τις. Εξάλλου, ο καλός σχεδιασμός ορίζει και την περίσταση, για την οποία έχει δημιουργηθεί όλο το ενδυματολογικό σύνολο.

Μια καλή ενδυματολογική πρόταση θα βοηθήσει τον άνδρα ή τη γυναίκα να υποδυθεί το  ρόλο ή να προβάλει το image, που θέλει, προς το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται  γενικώς πως όλοι οι άνθρωποι είναι «ηθοποιοί» στη μεγάλη σκηνή της ζωής, όταν «φορούν τα καλά τους».

 Οι 500 μικρές λεπτομέρειες, λοιπόν, «παίζουν ρόλο», γιατί ένα φόρεμα αντανακλά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα κι έκαστο κοστούμι αναδεικνύει τον άνδρα στην κατάλληλη στιγμή. Φωτογραφία από Ahmad Ardity από το Pixabay

Η μόδα και οι τέχνες 

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο σύνθετη είναι η εργασία του θεατρικού ή του κινηματογραφικού ενδυματολόγου, αφού με την ανάληψη του εκάστου -μεταξύ άλλων-θα πρέπει να βασιστεί:

🟤Στο ύφος του έργου.

🟤Στις σκηνοθετικές οδηγίες.

🟤Στο χρωματισμό και στη όλη χωροθέτηση των σκηνικών.

🟤Στη προσωπικότητα και στο σωματότυπο του ή της κάθε ηθοποιού  συν το χαρακτήρα, τον οποίο θα ενσαρκώσει αυτός ή αυτή.

Το ίδιο συμβαίνει και με το μακιγιάζ ή τη κόμμωση σε ότι αφορά στην απόδοση ενός καλλιτεχνικού έργου.

Η εξύμνηση της εξωτερικής εμφάνισης 

Με απλά λόγια, όμως, θα χαρακτήριζα το στυλ, τη μόδα και γενικότερα τον τομέα της ομορφιάς ως την εξύμνηση της εξωτερικής εμφάνισης του οποιοδήποτε ανθρώπινου σώματος. Είναι μια παράμετρος, που υποστηρίζει ψυχολογικά τον κάθε άνθρωπο, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ή την κατάλληλη διάθεση στη δέουσα στιγμή.

Οι 500 μικρές λεπτομέρειες 

Οι 500 μικρές λεπτομέρειες, λοιπόν, «παίζουν ρόλο», γιατί ένα φόρεμα αντανακλά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα και το έκαστο κοστούμι αναδεικνύει τον άνδρα στην κατάλληλη στιγμή.

Εν κατακλείδι, αναζητείστε σε κάθε ενδυματολογική  δημιουργία όλες  εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες, που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, γιατί το πραγματικό «στυλ είναι το ντύσιμο των σκέψεων» (Philip Stanhope Chesterfield, 1694-1773. Άγγλος πολιτικός & συγγραφέας)…

©Typologos.com 2022