Η Ελληνική Βικιπαίδεια κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας

Ένα συνεργατικό εγχείρημα 

γνώσης και πληροφοριών 

jpeg-optimizer-Elliniki-Wikipedia-20-chronia

Τα 20 χρόνια ιστορίας κλείνει το Δεκέμβριο του 2022 η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια» στα Ελληνικά. Φωτογραφία: © 2022 Wikimedia Community User Group Greece.Επιτρέπεται η αναδημοσίευσή της

Τα 20 χρόνια ιστορίας κλείνει το Δεκέμβριο του 2022 η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια» στα Ελληνικά.

Γράφεται συνεργατικά

κι αποκλειστικά από εθελοντές

Η Ελληνική Βικιπαίδεια ιδρύθηκε το 2002 και είναι μια εγκυκλοπαίδεια που γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές. Σήμερα, παρέχει προς όλους ποικίλες πληροφορίες που βρίσκονται στα περισσότερα από 215.000 διαμορφωμένα λήμματα με άνω των 9.800.000 επεξεργασιών και 41.000.000 θεάσεις σελίδων το μήνα

Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας συνείσφεραν στη σύνταξη των λημμάτων αρκετοί εκ των άνω των 378.000 εγγεγραμμένων εθελοντών,αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Διαθέσιμο περιεχόμενο

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο, δηλαδή με  τα όσα ορίζει η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή.

Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και είναι μέρος του πολύγλωσσου εγχειρήματος Wikipedia, το οποίο μόνο στα αγγλικά διαθέτει σήμερα επάνω από 6,5 εκατομμύρια λήμματα.

Τα άλλα εγχειρήματα

του ιδρύματος Wikimedia

Στα 20 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 215.000 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί και άλλα εγχειρήματα του ιδρύματος Wikimedia στα ελληνικά:

✅Το Βικιλεξικό με 810.000 λήμματα.

✅Η Βικιθήκη με 15.300 πρωτογενή κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, Βυζαντινούς ύμνους και νεότερους λογοτέχνες, νόμους, διοικητικά και δημόσια έγγραφα).

jpeg-optimizer-ta-egcheirimata-tou-wikimedia

Λογότυπα με όλα τα εγχειρήματα του ιδρύματος Wikimedia. Φωτογραφία: Από authors of the different logos & Guillaume Paumier – Logos from Category: High-resolution official Wikimedia logos, assembled by myself, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3427577

Τεράστια ποικιλία θεμάτων

Η Βικιπαίδεια  μαζί με τα ξενόγλωσσα εγχειρήματα,  που είναι η Wikipedia σε όλες τις γλώσσες, προσφέρουν απλόχερα μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, εικονογραφημένα με έργα από την κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Wikimedia Commons με 88.853.242 ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα αρχεία πολυμέσων.

«Η κοινότητα των χρηστών της Βικιπαίδειας και των άλλων ελληνόγλωσσων εγχειρημάτων Wikimedia, γιορτάζει τα 20 χρόνια της Βικιπαίδειας και καλεί οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει στο έργο μας, να συμμετάσχει χωρίς να διστάζει»,ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του παγκόσμιου συνεταιριστικού εγχειρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ελληνική Βικιπαίδεια, λήμμα στη Βικιπαίδεια για την Ελληνική Βικιπαίδεια (από το οποίο παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη).

🔷Βικιπαίδεια, λήμμα για τη Βικιπαίδεια (Wikipedia) γενικότερα.

🔷Βικιπαίδεια: Επικοινωνία και info-el@wikimedia.org.

🔷Βοήθεια: Εισαγωγή στη Βικιπαίδεια.

©Typologos.com 2022