Η αναιμία επηρεάζει 571 εκατομμύρια γυναίκες και 269 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως

Πρώτο ολοκληρωμένο πλαίσιο

του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

για τη μείωση της αναιμίας

neo-plaisio-tou-poi-gia-tin-anaimia

Η αναιμία επηρεάζει 571 εκατομμύρια γυναίκες και 269 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.Φωτογραφία από 200 Degrees από το Pixabay 

Η αναιμία επηρεάζει 571 εκατομμύρια γυναίκες και 269 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 ότι «εγκαινιάζει» το πρώτο του ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη μείωση της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης του αίματος, που αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας ανά την υφήλιο.

Κάλεσμα του ΠΟΥ

προς όλες τις χώρες

Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ κάλεσαν όλες τις χώρες να επιταχύνουν τη δράση για τη μείωση κατά 50% του επιπολασμού της αναιμίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έως και  το 2025. Ο λόγος είναι ότι η πρόοδος σχετικά με τη μείωση της αναιμίας «προχωρά αργά» και η ανθρωπότητα δε βρίσκεται σήμερα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου.

Τα στατιστικά στοιχεία

Στατιστικά στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι:

🔴Η αναιμία επηρεάζει το 40% των παιδιών ηλικίας μεταξύ των 6 μηνών και των 5 ετών.

🔴Το 37% των εγκύων γυναικών.

🔴Το 30% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών.

Οι επιπτώσεις

της αναιμίας

Ως παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι τώρα πιο διαδεδομένη η αναιμία στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αναιμία αυξάνει το κίνδυνο των λοιμώξεων και του θανάτου και μειώνει τη γνωστική απόδοση. Επίσης, προκαλεί υπερβολική κόπωση, κακά αποτελέσματα εγκυμοσύνης, απώλεια κερδών και κακή ανάπτυξη. Συνάμα, η αναιμία είναι ένας ισχυρός δείκτης για τη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Περίπλοκη κατάσταση

με πολλές αιτίες 

«Οι περισσότερες εργασίες για την αντιμετώπιση της αναιμίας έχουν επικεντρωθεί στη πρόληψη και στη θεραπεία της έλλειψης του σιδήρου στο αίμα. Ωστόσο, η αναιμία είναι μια περίπλοκη κατάσταση με πολλαπλές αιτίες -συμπεριλαμβανομένων των άλλων διατροφικών ελλείψεων, λοιμώξεων, φλεγμονών, γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων και κληρονομικών διαταραχών των ερυθρών αιμοσφαιρίων», λέει ο διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα.

Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποτελεσματική πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας.

neo-plaisio-tou-poi-gia-tin-anaimia-2

«H αναιμία είναι μια περίπλοκη κατάσταση με πολλαπλές αιτίες -συμπεριλαμβανομένων των άλλων διατροφικών ελλείψεων, λοιμώξεων, φλεγμονών, γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων και κληρονομικών διαταραχών των ερυθρών αιμοσφαιρίων», λέει ο διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Φραντσέσκο Μπράνκα.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay 

Το νέο πλαίσιο

του ΠΟΥ

Το νέο πλαίσιο του ΠΟΥ καθορίζει τρόπους αντιμετώπισης των άμεσων αιτιών, των παραγόντων κινδύνου και των ευρέων κοινωνικών ανισοτήτων,  που αποτελούν τους θεμελιώδεις παράγοντες για την αναιμία. Περιγράφει την αναγκαστικά ολοκληρωμένη προσέγγιση που συγκεντρώνει πολλούς τομείς και φορείς, ενώ  καθορίζει τους βασικούς τομείς δράσης για τη βελτίωση της κάλυψης και της αποδοχής των παρεμβάσεων.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο για την αναιμία αναγνωρίζει ότι η υγεία παραμένει ο κυρίαρχος τομέας για την υλοποίηση πολλών εκ των παρεμβάσεων, που συστήνει ο ΠΟΥ.

Το ίδιο πλαίσιο προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες μπορούν να αναλάβουν διάφοροι φορείς.

Οι εμπλεκόμενοι

για την επίτευξη

του στόχου

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν:

🔴Τις κυβερνήσεις.

🔴Τη κοινωνία των πολιτών.

🔴Τον ακαδημαϊκό κόσμο.

🔴Τους ερευνητές και τις ερευνήτριες.

🔴Τους φορείς χρηματοδότησης.

🔴Τους διεθνείς οργανισμούς.

🔴Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο καθένας από τους συγκεκριμένους φορείς καλείται να «διαδραματίσει» ένα ιδιαίτερο ρόλο στη μείωση της αναιμίας και στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.

©Typologos.com 2023