Έξαρση ληστειών και διαρρήξεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση του

Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

jpeg-optimizer_exarsi-listeion-klopon-sta-farmakeia

Έξαρση ληστειών και διαρρήξεων καταγράφεται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.Φωτογραφία από Hayleybarcar από το Pixabay 

Έξαρση ληστειών και διαρρήξεων καταγράφεται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Αυτό δημοσιοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Πέντε σοβαρά περιστατικά

μέσα σε μια εβδομάδα

Χαρακτηριστικό είναι μέσα στην τελευταία εβδομάδα (8-15 Φεβρουαρίου 2023) σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά σε τουλάχιστον πέντε φαρμακεία, τα οποία λειτουργούσαν όλα στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης!  Μάλιστα, σε δύο εξ αυτών οι δράστες άρπαξαν χρήματα από το ταμείο υπό την απειλή μαχαιριού!

Τι λέει ο πρόεδρος

του ΦΣΘ

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν «μπει»  τα φαρμακεία στο «στόχαστρο¨ των κακοποιών. Από τη μία, καταγράφονται ληστείες υπό την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, με τους επιτήδειους να αρπάζουν τα χρήματα από τη ταμειακή μηχανή των φαρμακείων.Ωστόσο, συνήθως δε βρίσκουν αξιόλογα χρηματικά ποσά, παρά μόνο λίγα μετρητά και κέρματα, αφού η πλειοψηφία των συναλλαγών στα φαρμακεία γίνεται με τη χρήση των POS.

Από την άλλη, καταγράφονται και διαρρήξεις με τους δράστες να καταστρέφουν τζαμαρίες, να παραβιάζουν στόρια, να σπάνε κλειδαριές και να προκαλούν σοβαρές ζημιές στα φαρμακεία», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

jpeg-optimizer-DIONYSIOS EYGENIDHS

«Αποτελεί «αγκάθι» το νομοθετικό κενό που υπάρχει και αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των κακοποιών. Η αστυνομία τούς συλλαμβάνει και την επόμενη μέρα με απόφαση της δικαιοσύνης αφήνονται ελεύθεροι. Πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στο χώρο εργασίας του, ούτε στο σπίτι του», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Ευγενίδης

Τι κάνουν

οι φαρμακοποιοί

της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν όσα μέτρα μπορούν για να θωρακίσουν τα φαρμακεία τους.

«Ωστόσο είναι αναγκαία και η ενίσχυση των περιπολιών από την Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κρούει το «κώδωνα του κινδύνου»  για το σοβαρό αυτό ζήτημα.Τον Ιανουάριο του 2018 είχε γίνει συνάντηση με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τότε υπήρχε έξαρση κλοπών και διαρρήξεων στα φαρμακεία της πόλης, ενώ είχαμε ζητήσει και επείγουσα συνάντηση τον Οκτώβριο του 2019 για το ίδιο θέμα», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Το νομοθετικό κενό

Κανείς

δεν αισθάνεται ασφαλής

 «Αποτελεί «αγκάθι» το νομοθετικό κενό που υπάρχει και αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των κακοποιών. Η αστυνομία τούς συλλαμβάνει και την επόμενη μέρα με απόφαση της δικαιοσύνης αφήνονται ελεύθεροι. Πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στο χώρο εργασίας του, ούτε στο σπίτι του», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

©Typologos.com 2023