Έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού στην Θεσσαλονίκη

Και αύξηση των κρουσμάτων

της πανδημίας COVID-19

Δείχνουν τα στοιχεία

του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ)

jpeg-optimizer-exarsi-ioseon-stin-thessaloniki

Έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2022 στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay 

Έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος καταγράφεται τον Οκτώβριο του 2022 στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν  η κίνηση είναι αυξημένη στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπου την «τιμητική τους» έχουν τα αντιπυρετικά χάπια, τα σιρόπια για το βήχα, οι  καραμέλες για το λαιμό και οι βιταμίνες.

Δήλωση προέδρου ΦΣΘ

«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι ο βήχας, η καταρροή και ο πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός.

Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Και μια συμβουλή

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΦΣΘ συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός, επιμένει και συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».

Η εποχή ευνοεί την εμφάνιση ιώσεων

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές εξηγεί ότι:

«Σαφώς η εποχή, με τις απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, ευνοεί την εμφάνιση των ιώσεων. Σημαντικό ρόλο, όμως, «παίζει»  και το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα οποία-κυρίως η χρήση μάσκας-μας προστάτευαν όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και τη γρίπη».

jpeg-optimizer-exarsi-ioseon-stin-thessaloniki-dyo

«Σημαντικό ρόλο «παίζει»  και το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει πολύ τα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα οποία-κυρίως η χρήση μάσκας-μας προστάτευαν όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και τη γρίπη», εξηγεί ο γενικός γραμματέας του ΦΣΘ, Γιώργος Κιοσές.Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay 

Αυξημένα και τα κρούσματα

της πανδημίας COVID-19

Αυξημένα, όμως, είναι και τα κρούσματα της COVID-19 που επιβεβαιώνονται με τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία.

«Πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως είναι ο πονόλαιμος και  η καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν, εάν νοσούν από την πανδημία COVID-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Με «δειλά» βήματα

«προχωρά»  

ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι με «δειλά» βήματα «προχωρά» ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

«Οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σταδιακά προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, το οποίο χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ οι πολίτες δε πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους, ο οποίος τους θωρακίζει έναντι του ιού της γρίπης», υπογραμμίζει ο κ. Ευγενίδης.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι ειδικοί δίνουν μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τα παιδιά ή τους ενήλικες, ώστε να αποφύγουν τις ιώσεις και οι οποίες είναι οι εξής:

🟥Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση.

🟥Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.

🟥Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.

🟥Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.

🟥Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.

©Typologos.com 2022