Εορτή Αγίου Φωκά Ιερομάρτυρα του Θαυματουργού

Επιμέλεια: Ιωάννα Βασιλειάδου

eorti-agiou-foka-ieromartyra

Η Εορτή του Αγίου Φωκά του Ιερομάρτυρα του Θαυματουργού είναι στις 22 Σεπτεμβρίου.Φωτογραφία από reenablack από το Pixabay 

Η Εορτή του Αγίου Φωκά του Ιερομάρτυρα του Θαυματουργού είναι στις 22 Σεπτεμβρίου.

Από τον Εύξεινο Πόντο

Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός έφερε καταγωγής εκ της Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο. Ο πατέρας του, Πάμφυλος ναυπηγούσε πλοία και η μητέρα του, λεγόταν Μαρία.  Το  ευσεβές ανδρόγυνο   τον μεγάλωσε με όλες τις αξίες της Χριστιανοσύνης.

Η ανάγνωση της Αγίας Γραφής

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας άρχισε ο Φωκάς να διαβάζει την  Αγία Γραφή  κι άρχισε να αγαπά τον Θεό, καθώς και τους  συνανθρώπους του. Ως φάρο φωτεινό είχε στην καρδιά την εξής ρήση της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,… ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α’ επιστολή Ιωάννου, Β’ 10-11).

Τα λόγια αυτά σημαίνουν τα κάτωθι: «Εκείνος, που αγαπά τον αδελφό  του, μένει μέσα στο πνευματικό και  στο ηθικό φως. Αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και στο ηθικό σκοτάδι».

eorti-agiou-foka-ieromartyra-dyo

Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός έφερε καταγωγής εκ της Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay 

Στον επισκοπικό θρόνο

της Σινώπης

Ο Άγιος Φωκάς έτυχε της ύψιστης ευθύνης να καθίσει στον επισκοπικό θρόνο της Σινώπης, ενώ με την αρωγή της Θείας χάρης πραγματοποίησε θαύματα με αγάπη προς το συνάνθρωπο. Συγχρόνως, κήρυξε με θέρμη το Θείο λόγο στη Σινώπη, αλλά και σε κοντινά μέρη αυτής. Η δράση υπέρ του Κυρίου εξόργισε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες.

Το μαρτύριο

Επακόλουθο ήταν να δώσει εντολή ο Έπαρχος Αφρικανός να συλληφθεί. Ο Άγιος Φωκάς ρίχθηκε ύστερα από τους στρατιώτες εντός ζεματιστού λουτρού,με αποτέλεσμα να υποστεί το μαρτύριο και να παραδώσει το πνεύμα στον Κύριο.Το μαρτύριο του Αγίου Φωκά συντελέστηκε, όταν κυβερνούσε ο αυτοκράτορας Τραϊανός , ο οποίος έζησε τα έτη 53-117 μ.Χ.

©Typologos.com 2022