Εκδήλωση  μνήμης για τις γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα

«Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα

 (1967-1974) – μαρτυρίες»  

jpeg-optimizer-ekdilosi-mnimis-gynaikes-ston-antidiktaroriko-agona

Ο Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης (1967-1974) στη Θεσσαλονίκη

Στη γυναίκα της αντιδικτατορικής αντίστασης (1967-1974) είναι αφιερωμένη η εκδήλωση τιμής και μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022, στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου, με διοργανώτρια την Εταιρεία Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο στόχος της εκδήλωσης

Στόχος της εκδήλωσης με τίτλο «Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974) – Μαρτυρίες» είναι να αναδειχθεί και να τιμηθεί η πολύμορφη συμβολή των γυναικών στην αντιδικτατορική αντίσταση και μέσω αυτής να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα περαιτέρω καταγραφής των πηγών για τη διατήρηση της μνήμης, καθώς και στην ιστορική έρευνα.

Τι θα ειπωθεί

στην εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στις γυναίκες που συνέλαβε το δικτατορικό καθεστώς. Σε εκείνες, που  κρατήθηκαν μέσα σε άθλιες συνθήκες. Σε εκείνες που βασανίστηκαν ή παραπέμφθηκαν σε στρατοδικεία και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Θα γίνει, δε, αναφορά, στις γυναίκες που στάλθηκαν χωρίς δίκες στην εξορία ή που κατήγγειλαν τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος σε διεθνείς οργανώσεις και στις γυναίκες, οι οποίες πρόσφεραν «στα μετόπισθεν», στα σπίτια των αγωνιστών, κρατώντας «όρθιες» τις οικογένειές τους. Στις γυναίκες, που εμψύχωναν τους δικούς τους, οι οποίοι βρέθηκαν στις φυλακές και στις  εξορίες.

Οι «γυναίκες σε ομηρία»

 Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε μια ιδιαίτερη κατηγορία αγωνιστριών, η οποία δεν έχει μελετηθεί εκτενώς μέχρι και σήμερα – στις «γυναίκες σε ομηρία». Πρόκειται για εκείνες τις γυναίκες που είχαν συγγενική σχέση με τους καταζητούμενους αντιστασιακούς ή τους  εξόριστους και συλλαμβάνονταν επί εβδομάδες ή μήνες,ενώ μπορεί να έφθαναν και μέχρι το στρατοδικείο.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνταν ως «όμηροι», προκειμένου να πιεστούν ή να αναγκαστούν οι διωκόμενοι να παραδοθούν και οι εξόριστοι, να υπογράψουν την «δήλωση μετανοίας» στο καθεστώς. Η εκδήλωση θέλει να αναδείξει και ορισμένες έμφυλες διαστάσεις του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974.

Το πρόγραμμα του δρώμενου

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

🔴Σύντομες ομιλίες ερευνητριών-ερευνητών.

🔴Προβολή έντυπου και ψηφιακού υλικού με μαρτυρίες αγωνιστριών.

🔴 Συναυλία με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το όλο δρώμενο αποτελεί μια πρόδρομη εισαγωγική παρουσίαση ενός μεγάλου προγράμματος της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης:

Της καταγραφής των διαφόρων παραμέτρων του αντιδικτατορικού αγώνα και ιδιαίτερα των ψηφιακών συνεντεύξεων με γυναίκες, οι οποίες αγωνίστηκαν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, καθώς κι άλλες περιοχές της χώρας.

Οι ομιλήτριες

Θα μιλήσουν:

🔴Η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του χώρου Μνήμης, Άννα Μίχου με θέμα: «Η πολύπλευρη συμβολή των γυναικών στην αντιδικτατορική αντίσταση».

🔴Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστασία Ζήση με τίτλο: « Για τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια. Αγωνίστριες της Θεσσαλονίκης κατά της χούντας».

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

🔴Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης,Χρίστος Ζαφείρης.

🔴Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), Βαγγέλης Γκιουγκής.

🔴Η γενική γραμματέας της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.

Η συναυλία

Στη συναυλία, που θα ακολουθήσει, συμμετέχουν:

🎶Οι ερμηνευτές-Παναγιώτης Καραδημήτρης, Έλσα Μουρατίδου και Κώστας Πρατσινάκης (τραγούδι).

🎶Οι μουσικοί-Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Στάθης Σαββίδης ( μπουζούκι) και Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο).

jpeg-optimizer-ekdilosi-mnimis-gynaikes-ston-antidiktaroriko-agona-2

Σιωπηλή διαμαρτυρία γυναικών στην Ιταλία υπέρ Ελληνίδων κρατουμένων στις φυλακές της χούντας

Ο εκθεσιακός Χώρος Μνήμης

Ο εκθεσιακός Χώρος Μνήμης, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και ενημερωτικά κείμενα από την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη στεγάζεται στο οικείο Πολεμικό Μουσείο, το κτίριο του οποίου την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε κολαστήριο ανακρίσεων και βασανισμών για πολλούς αγωνιστές από όργανα του δικτατορικού καθεστώτος.

 Στον χώρο αυτό άφησε την τελευταία του πνοή από τα βασανιστήρια που υπέστη το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) και πρώην βουλευτής της αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς.

Ο Χώρος Μνήμης λειτουργεί από τον Μάιο του 2017 υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974). Η μουσειακή έκθεση είναι «ανοιχτή» για το κοινό κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του Πολεμικού Μουσείου.

Οι Φίλοι του Χώρου Μνήμης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Φίλοι του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 για την υποστήριξη και προβολή της μουσειακής έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη.

Στις καταστατικές αρχές της εταιρείας περιλαμβάνονται η συλλογή των μαρτυριών και τεκμηρίων της περιόδου και η προβολή του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς και των αξιών που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριές του.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών και η ΕΡΤ.

Σημείωση

Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολεμικού Μουσείου.

©Typologos.com 2022