Εκδήλωση μνήμης για την Ελένη Σκούρα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

για την Ελένη Σκούρα

την πρώτη Ελληνίδα Βουλευτή

jpeg-optimizer-ekdillosi-mnimis-gia-tin-eleni-skoura

Προτομή της Ελένης Σκούρα (Βόλος, 1896 – 1991), η οποία υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα εκλεγμένη βουλευτής. Tην προτομή φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, Θεόδωρος Παπαγιάννης και βρίσκεται στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου στο Βόλο. Φωτογραφία- Πηγή: ©Δήμος Βόλου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την πρώτη Ελληνίδα Βουλευτή, Ελένη Σκούρα πραγματοποίησε η Παναθηναϊκή Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα.

Ομιλία του αντιπροέδρου της Βουλής

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην υπουργός κι αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος αναφέρθηκε στηνζωή της Ελένης Σκούρα, ενώ «στάθηκε» στο πολυσήμαντο κοινωνικό, πατριωτικό και πολιτικό έργο της.

Η εκλογή της αείμνηστης πολιτικού στο βουλευτικό αξίωμα αποτέλεσε ένα ορόσημο για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μίλησε την ημέρα της ορκωμοσίας της Ελένης Σκούρα το 1953, όποτε είπε ότι: «Σήμερα ολοκληρώθηκε η Δημοκρατία. Οι Έλληνες είναι ισότιμοι ανεξαρτήτως φύλου».

jpeg-optimizer-ekdilosi-mnimis-gia-tin-eleni-skoura-2

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την πρώτη Ελληνίδα Βουλευτή, Ελένη Σκούρα πραγματοποίησε η Παναθηναϊκή Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Φωτογραφία: By PLAKLE – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103320749

Η λήθη από την Πολιτεία

«Και -όμως- την εξέχουσα αυτή προσωπικότητα την ξέχασε η Πολιτεία, η Βουλή, το γυναικείο κίνημα. Πέθανε εγκαταλελειμμένη σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης και πάμπτωχη. Δεν την ξέχασε, όμως, ο ανιψιός της ,Γιώργος Παπαχρήστου και η γενέτειρά της, ο Βόλος, όπου έζησε τα 19 πρώτα χρόνια της.

Μεταφέραμε τα λείψανά της από τον τάφο της στην Θεσσαλονίκη, που πουλήθηκε, στο κοιμητήριο του Βόλου το 2006 και τοποθετήσαμε την προτομή της στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου της πόλης. Τώρα έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών επιβάλλεται να τιμηθεί από την Πολιτεία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Η πρόταση για τιμητική εκδήλωση

στη Βουλή

Ο κ. Σούρλας πρότεινε να πραγματοποιηθεί  μία εκδήλωση για την Ελένη Σκούρα  στην Βουλή, όπου θα εκτεθούν τα προσωπικά αντικείμενα και μια αίθουσα να φέρει το όνομά της.

©Typologos.com 2022