Εγκαίνια νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη

Στις  5 το απόγευμα

της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022

στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26

jpeg-optimizer-Egkainia-tou-neou-parartimatos-tou-Institoutou-Thervantes-stin-Thessaloniki

Για τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη μίλησαν (από τα αριστερά προς τα δεξιά): Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Πιλάρ Τένα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαμουήλ Ναχμίας

Επιτόπιες ή διαδικτυακές δραστηριότητες εκμάθησης των ισπανικών για τον πολιτισμό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής θα αναπτυχθούν εντός του μηνός εκ του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες, που θα εγκαινιαστεί στις 5 το απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022 στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26 στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές της συνέντευξης τύπου

Είναι μερικές από τις στοχεύσεις του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στην πόλη της «Θεσσαλονίκη» και οι οποίες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε συνέντευξη τύπου με παριστάμενους:

🔴Τον επίτιμο πρόξενο της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαμουήλ Ναχμία.

🔴Τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ.

🔴Την διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Πιλάρ Τένα.

Ιστορικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη

O κ. Ναχμίας επισήμανε ότι η έναρξη της λειτουργίας του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την πόλη, ενώ εξήρε τη συμβολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου αυτού και στο γεγονός ότι το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη εκτός από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας θα συμβάλει στην προβολή, τόσο του Ισπανικού πολιτισμού, όσο και της πλούσιας κουλτούρας των Σεφαραδιτών εβραίων.

Η συνεργασία  με την

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Η κ. Τένα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τη συνεργασία, που υλοποιείται με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενώ παρουσίασε εκτενώς τα προγράμματα που θα προσφέρει το Ινστιτούτο, τις σχεδιαζόμενες πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και το πλούσιο πρόγραμμα των εγκαινίων.

jpeg-optimizer-Egkainia-tou-neou-parartimatos-tou-Institoutou-Thervantes-stin-Thessaloniki-dyo

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Πιλάρ Τένα και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ προετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη

Τα δρώμενα της ημέρας των εγκαινίων

Τα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 26. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την επίσημη τελετή εγκαινίων στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τη συμμετοχή:

🔴Του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

🔴Της γενικής γραμματέως του Ινστιτούτου Θερβάντες, Κάρμεν Νογκέρο.

🔴Του πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα, Κάρλες Κασαξουάνα.

Πολυάριθμες ακαδημαϊκές δραστηριότητες

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθούν και πολυάριθμες ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Στις 5.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνει μία έκθεση, εργαστήρια, παραστάσεις δρόμου κι άλλα δρώμενα, τα οποία θα γίνουν στην οδό Αγίου Μηνά 11 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το πλήρες πρόγραμμα των δραστηριοτήτων είναι αναρτημένο εδώ.

gkainia-tou-neou-parartimatos-tou-Institoutou-Thervantes-stin-Thessaloniki-tria

Το Ινστιτούτο Θερβάντες θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών και θα διοργανώνει πολιτιστικές-ακαδημαϊκές δραστηριότητες, οι οποίες θα στοχεύσουν στη διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς στη «νύμφη του Θερμαϊκού»

Το Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες είναι ο επίσημος φορέας της ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1991 από την ισπανική κυβέρνηση.

Αποστολή του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, καθώς και των άλλων επίσημων γλωσσών της Ισπανίας.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο επικεντρώνονται κυρίως στη γλωσσική και στη πολιτιστική κληρονομιά που είναι κοινή για τις χώρες, καθώς και για  τους ανθρώπους των ισπανόφωνων κοινοτήτων.

Εκτενές δίκτυο

Το Ινστιτούτο Θερβάντες διαθέτει σήμερα ένα εκτενές δίκτυο 88 κέντρων, τα οποία συνδέουν 64 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, διαθέτει δύο κεντρικά γραφεία στην Ισπανία, δηλαδή:

Τα γραφεία διεύθυνσης, που λειτουργούν στη Μαδρίτη, ενώ το άλλο κεντρικό γραφείο βρίσκεται στο Αλκαλά ντε Ενάρες.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει παρουσία από το 1992 στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε,ακολουθώντας τα βήματα του Πολιτιστικού Ινστιτούτου της Αθήνας «Βασίλισσα Σοφία», Πολιτιστικό Τμήμα της Ισπανικής Πρεσβείας, το οποίο λειτουργούσε από τον Μάρτιο του 1976 στην πόλη.

Από τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο θα δραστηριοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Εκεί, θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών, ενώ θα διοργανώνει πολιτιστικές ή ακαδημαϊκές δραστηριότητες,που θα στοχεύσουν και στη διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς στη «νύμφη του Θερμαϊκού».

Η συμφωνία και το αποτέλεσμα

Τα εγκαίνια του νέου αυτού χώρου ήταν ο στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Τον Ιούλιο του 2020 συμμετείχε η τότε υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα, η οποία συνέβαλε γενναιόδωρα στην υλοποίηση της επέκτασης.

Η Θεσσαλονίκη

 και η σεφαραδίτικη κοινότητα

Η Θεσσαλονίκη έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή της. Για αρκετούς αιώνες, αποτελούσε η σεφαραδίτικη κοινότητα την πλειοψηφία των κατοίκων και η πολιτιστική και οικονομική επιρροή  αυτής ήταν αισθητή σε ολόκληρο τον σεφαραδίτικο κόσμο.

Η πόλη σχεδόν εκμηδενίστηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ζουν περίπου 1.200 Εβραίοι, κυρίως σεφαραδίτες, οι οποίοι αποτελούν μια κοινότητα με σημαντικό ρόλο στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Η χρήση της εβραιοϊσπανικής γλώσσας

Η χρήση της εβραιοϊσπανικής γλώσσας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και περιορίζεται πλέον πρακτικά στον οικογενειακό χώρο. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θέλει να βοηθήσει στους Σεφαραδίτες να επανασυνδεθούν με την πολιτιστική και τη γλωσσική κληρονομιά τους.

Επιτόπιες ή διαδικτυακές δραστηριότητες

Για το σκοπό αυτό μέσω του νέου παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη κι από τον Οκτώβριο του 2022 θα προσφέρονται ποικίλες επιτόπιες ή διαδικτυακές δραστηριότητες, οι οποίες θα επεκταθούν σε όσους- όσες ενδιαφέρονται για την ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό.

Στο νέο χώρο θα διοργανώνονται μαθήματα ισπανικών ή εργαστήρια που θα επικεντρώνονται στον πολιτισμό της Ισπανίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.Σε εύθετο χρόνο και σε συνεργασία με τη σεφαραδίτικη κοινότητα θα πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό, καθώς και  για τη γλώσσα των Σεφαραδιτών.

Πληροφοριακά στοιχεία  

Ημερομηνία

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στις ώρες 10 το πρωί  έως και τις 9.30 το βράδυ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις.

Τόπος

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οδός Αγίου Μηνά 11 και Παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη, οδός Βασιλέως Ηρακλείου 26.

©Typologos.com 2022