Δυσανάλογα πλήττονται οι γυναίκες σε συνθήκες καύσωνα
Έχουν αυξημένο κίνδυνο
νοσηρότητας
και θνησιμότητας

Οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα- δυσανάλογα σε συνθήκες καύσωνα και έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας.Φωτογραφίες-Πηγή:ΕΛΙΝΥΑΕ
Οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα- δυσανάλογα σε συνθήκες καύσωνα και έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Πρόκειται για ένα από συμπεράσματα των ερευνητικών δεδομένων για την επίδραση της θερμικής καταπόνησης στις γυναίκες, που παρουσίασε ο καθηγητής Φυσιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ανδρέας Φλουρής μιλώντας την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα.
Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Γυναικών του χώρου της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ).
Ο Δρ. Φλουρής παρουσίασε επιστημονικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία κατανόησης των διαφορών μεταξύ των φύλων. Σημειωτέον ότι ο Δρ. Φλουρής συνεργάζεται με το ΕΛΙΝΥΑΕ από το 2022, οπότε έλαβε μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Adaptheat», το οποίο «στόχευε» τη μελέτη των προκλήσεων που σχετίζονται με την πρόληψη των κινδύνων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες στο χώρο της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.
Τι είναι
η θερμική καταπόνηση
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας ενεργοποιεί το σώμα διάφορους εσωτερικούς μηχανισμούς, όπως είναι η εφίδρωση και η αγγειοδιαστολή για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας
Εντούτοις, αυτοί οι μηχανισμοί έχουν όρια και δεν είναι αποτελεσματικοί, όταν σημειώνονται εξαιρετικά υψηλές και παρατεταμένες θερμοκρασίες.
«Η θερμική καταπόνηση εμφανίζεται, όταν «εξαντληθεί» το σύστημα θερμορύθμισης του οργανισμού. Αυτό μπορεί να «οδηγήσει» σε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία «ξεκινούν» από τη θερμική εξάντληση και, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.
Τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τις εγκύους ή τις θηλάζουσες και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις», αναφέρουν με νόημα.
Εργαζόμενες
που εκτίθενται
σε θερμική καταπόνηση
Τα στοιχεία του ΕΛΙΝΥΑΕ καταδεικνύουν ότι τις ομάδες των εργαζομένων γυναικών, που εκτίθενται σε θερμική καταπόνηση. Αυτές είναι:
♦Οι εργαζόμενες που εκτελούν υπαίθριες εργασίες (αγροτικές εργασίες ή εργασίες στο κατασκευαστικό κλάδο ή εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων κλπ.).
♦Εκείνες, που απασχολούνται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, όπως κι όσες εργάζονται σε διάφορες αποθήκες ή κοντά σε πηγές ακτινοβολούμενης θερμότητας κλπ.
♦Οι εργαζόμενες που απασχολούνται στη βιομηχανία, όπως κι όσες εργάζονται στη κατασκευή των μεταλλικών προϊόντων, στην παραγωγή του γυαλιού ή των πλαστικών, και στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων κλπ.
♦Όσες εργάζονται σε επαγγελματικές κουζίνες (π.χ. εστιατόρια κλπ.).
Το πάνελ
της εκδήλωσης
Μετά από την ομιλία του Δρ. Φλουρή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης κι ένα πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν:
♦Η τέως γενική γραμματέας Ισότητας και μέλος του ΕΔΙΠ του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.
♦Η διευθύντρια του Κλάδου Μελετών Υλικών και Εργασιακού Περιβάλλοντος, της γενικής διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Περιβάλλοντος της ΔΕΗ ΑΕ, Σοφία Κουφοπούλου.
♦Η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας «Θάλπος», Μαρία Μακριδάκη.
♦Η πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ, Ρένα Μπαρδάνη.
♦Η γιατρός εργασίας του Κέντρου Ημέρας «Θάλπος», Ελένη Ντούνα.
♦ Η πρόεδρος του ΔΣ του CSR HELLAS, Αλεξάνδρα Πάλλη.
Οι συμμετέχουσες του πάνελ ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές του θέματος μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, παραδείγματα και ουσιαστικό διάλογο.
Τι συζητήθηκε
στο πάνελ
Μεταξύ άλλων, στο πάνελ συζητήθηκαν:
♦Το χάσμα μεταξύ της πολιτικής και της πράξης.
♦Ο ρόλος της ESG στρατηγικής στην πρόληψη κινδύνων.
♦Η ανάγκη της ενσωμάτωσης της ψυχικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας στη νέα εργασιακή κανονικότητα.
Ακόμη, παρουσιάστηκαν πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, δίνοντας έμφαση στην προστασία των γυναικών.
Οι δράσεις
του ΕΛΙΝΥΑΕ
για τη θερμική καταπόνηση
To ΕΛΙΝΥΑΕ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη θερμική καταπόνηση που περιλαμβάνει ημερίδες, αφίσες, βίντεο, φυλλάδια, μια θεματική ενότητα στην ιστοσελίδα του, εβδομαδιαίες αναρτήσεις πληροφοριακού υλικού στα κοινωνικά δίκτυα.
Όλες αυτές οι δράσεις του ΕΛΙΝΥΑΕ «στοχεύουν» στην πρόληψη των επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων και για το 2025 περιλαμβάνουν:
♦Την επικαιροποίηση της θεματικής ενότητας στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.
♦Την υλοποίηση μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης στα κοινωνικά δίκτυα.
♦Την πραγματοποίηση εκδήλωσης,
♦Τη «κυκλοφορία» ενός φυλλαδίου για τη θερμική καταπόνηση και τις γυναίκες.
©Typologos.com 2025