Αύξηση στην κατανάλωση αναλγητικών -συμπληρωμάτων διατροφής

λόγω κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη

jpeg-optimizer-Kassara (1)

H MBA του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Ντόρα Κασσάρα

Αύξηση στην κατανάλωση των αναλγητικών και των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πανδημίας ή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος «στράφηκαν» οι πολίτες στην αγορά των αναλγητικών( μηνιαία αύξηση κατά 17,8%) και των συμπληρωμάτων διατροφής (μηνιαία αύξηση 7,7%).

Οι πρωτιές

Την πρωτιά στα αναλγητικά είχε η παρακεταμόλη.

Την πρωτιά στα συμπληρώματα διατροφής είχαν η βιταμίνη C και οι πολυβιταμίνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πολίτες δήλωσαν πως για την επιλογή και την αγορά του συμπληρώματος διατροφής βασίζονται κυρίως στην άποψη του γιατρού και του φαρμακοποιού. Αντίθετα, η πλειοψηφία των  φαρμακοποιών τόνισε ότι οι πολίτες επιλέγουν  τα συμπληρώματα διατροφής βάσει της τηλεοπτικής ή της ψηφιακής διαφήμισης.

Η έρευνα

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Καταναλωτική συμπεριφορά πριν και κατά τη διάρκεια της COVID-19 για τα αναλγητικά και τα συμπληρώματα διατροφής» που διεξήγαγε η MBA του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Ντόρα Κασσάρα, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας, Ευγενίας Παπαϊωάννου.

Τα αποτελέσματα της  έρευνας θα παρουσιαστούν στις 10.30 το πρωί της Κυριακής  6 Νοεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια των εργασιών του 20ου «PHARMApoint», που θα γίνουν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2022 στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Οι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες

της  έρευνας

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022 στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν 314 πολίτες. Το 62,50% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 37,50% άντρες. Εκ των συμμετεχόντων- συμμετεχουσών:

Το 10% ήταν ηλικίας 18-25 ετών.  Το 36% «έφεραν» ηλικία 26-35 ετών. Το 37% ήταν  ηλικίας 36-50 ετών. Το 17% είχαν ηλικία 51-65 ετών.

Δήλωση ερευνήτριας

«Υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση αναλγητικών και συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, καταγράφεται κι ένα σημαντικό ποσοστό 20% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι δε χρησιμοποιεί βιταμίνες, ενώ ένα ποσοστό 9,1% παραδέχεται ότι πως πριν από την πανδημία δεν αγόραζε τις βιταμίνες και  μετά εκ  της  πανδημίας άρχισε να αγοράζει», επισημαίνει η ερευνήτρια, κ. Κασσάρα.

Πώς επιλέγουν κι από πού

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν τα εξής:

🔵Το 27,7% των ερωτηθέντων  απάντησαν ότι βασικό ρόλο στην επιλογή του συμπληρώματος διατροφής «έπαιξε» η σύσταση από τον επιστήμονα υγείας (τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό).

🔵Το 22,6% των πολιτών ανέφεραν ότι στην ίδια επιλογή «έπαιξε ρόλο» η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος.

🔵Το 15% των συμμετεχόντων έγραψαν πως το διάλεξαν με βάση την τιμή.

🔵Το 11,8% των πολιτών ανέγραψαν πως η αξιοπιστία του συμπληρώματος ήταν ο κύριος λόγος, που το επέλεξαν.

🔵Το 9,9% των ερωτηθέντων απάντησαν πως «έπαιξε ρόλο» η σύσταση του συμπληρώματος.

🔵Το 7,6% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης έγραψαν πως βασίστηκαν στο brand name (φήμη) για να επιλέξουν το συμπλήρωμα διατροφής.

🔵Το 4,1% των συμμετεχόντων σημείωσαν πως η ασφάλεια ήταν ο κύριος λόγος, που επέλεξαν το συμπλήρωμα διατροφής.

🔵Μόλις το 1,5% των πολιτών δήλωσαν πως στη διαφήμιση βάσισαν την επιλογή και την αγορά του συμπληρώματος διατροφής.

Οι επιλογές ως προς την αγορά

του συμπληρώματος διατροφής

Σε ότι αφορά στην αγορά του συμπληρώματος διατροφής καταδείχθηκαν τα εξής:

🟤Το 29% των πολιτών «ακολουθεί» τη σύσταση του φαρμακοποιού,

🟤Το 26,1% των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης «ακολουθεί» τη σύσταση του γιατρού.

🟤Το 15,6% των συμμετεχόντων επηρεάστηκαν από τους φίλους και συγγενείς.

🟤Το 21,3% των ερωτηθέντων δεν τα χρησιμοποιεί.

🟤Μηδενικό είναι το ποσοστό επιρροής από τους influencers.

Οι επιλογές ως προς την αγορά

του αναλγητικού

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν για την αγορά του αναλγητικού ότι:

🔴Το 46,8% των ερωτηθέντων «ακολουθεί» τη σύσταση του ιατρού.

🔴Το 28% των πολιτών «ακολουθεί» τη σύσταση του φαρμακοποιού.

🔴Το 12,4% των συμμετεχόντων επηρεάζεται σημαντικά από τους φίλους και συγγενείς.

🔴Το 27% των κατοίκων δε χρησιμοποιεί καθόλου τα αναλγητικά.

🔴Πάλι «καταγράφηκε» μηδενικό ποσοστό επιρροής από τους influencers.

jpeg-optimizer-afksisi-stin-katanalosi-analghitikon-symliromaton-diatrofis

Το 27,7% των ερωτηθέντων  απάντησαν ότι βασικό ρόλο στην επιλογή του συμπληρώματος διατροφής «έπαιξε» η σύσταση από τον επιστήμονα υγείας (τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό).Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay 

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

των πολιτών

στο φυσικό φαρμακείο

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι πολίτες συνεχίζουν να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο φυσικό φαρμακείο και μετά από την έξαρση της πανδημίας.

 Πιο συγκεκριμένα:

🟢Το 52,5% των πολιτών ανέφεραν ότι πραγματοποιούν τις αγορές τους από το φυσικό φαρμακείο (κυρίως οι  ηλικίες 18-25 ετών και 51-65 ετών).

🟢Το 17,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως αγοράζουν αποκλειστικά από ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).

🟢Το 29,3% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως χρησιμοποιούν και τα δύο (κυρίως οι ηλικίες 26-35 ετών και 36-50 ετών).

🟢Μόλις, το 0,6% των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης δήλωσαν πως ψωνίζουν τα αναλγητικά ή τα συμπληρώματα διατροφής  από γνωστό πολυκατάστημα.

Τι πιστεύουν οι φαρμακοποιοί

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας συμμετείχαν 150 φαρμακοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 82 ήταν γυναίκες και 68 άνδρες.

Το 83% εξ αυτών διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά των πολιτών άλλαξε πολύ σε σχέση με τη ζήτηση και την αγορά των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται κυρίως οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά και όσοι έχουν 2-5 εργαζόμενους.

Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί που απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, πιστεύουν ότι δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά των πολιτών ως προς την αγορά αυτών των σκευασμάτων.

Προτίμηση στα συνοικιακά φαρμακεία

«Πιθανό συμπέρασμα από τη συσχέτιση αυτή είναι ότι ο κόσμος λόγω του εγκλεισμού (lockdown) προτίμησε για τις αγορές του, τα συνοικιακά φαρμακεία και όχι τα μεγάλα φαρμακεία στα κεντρικά σημεία κάθε πόλης, άρα είχαμε μετατόπιση των αγορών από το κέντρο σε γειτονιές», εξήγησε η κ. Κασσάρα.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στην έρευνα, ο κυριότερος παράγοντας επηρεασμού της αγοραστικής συμπεριφοράς των πολιτών για την επιλογή των ΜΗΣΥΦΑ είναι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.

Ο ρόλος της διαφήμισης

Αντίθετα, για την αγορά του συμπληρώματος διατροφής από το 55,3% των φαρμακοποιών δηλώθηκε ότι οι πολίτες επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από τη διαφήμιση και μόλις εκ του 26,6% αναφέρθηκε πως οι πολίτες συμβουλεύονται τους επιστήμονες υγείας.

Προτίμηση στη βιταμίνη C

Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ζητούν οι πολίτες να αγοράσουν τη βιταμίνη C, ενώ «ακολουθούν» ο ψευδάργυρος και η εχινάκεια.

Η βιταμίνη C προτείνεται σε συντριπτική πλειοψηφία από τους φαρμακοποιούς για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο πριν, όσο και μετά από την έξαρση της πανδημίας COVID-19. Μάλιστα,  αυξήθηκαν οι φαρμακοποιοί που προτείνουν για τον ίδιο λόγο τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη D3.

Το συμπέρασμα

«Καταλήγοντας συμπεραίνουμε ότι η διαφήμιση, τόσο η τηλεοπτική, όσο και η ψηφιακή, επηρεάζει όλο και περισσότερο τους πολίτες στην επιλογή των προϊόντων που θα συμπεριλάβουν στο «καλάθι» τους.

Πάντως αποτελεί σημαντικό εύρημα για τους επιστήμονες υγείας το γεγονός ότι η γνώμη τους για ένα σκεύασμα «παίζει» καθοριστικό ρόλο στην τελική αγορά του πολίτη. Συνεπώς είναι μεγάλης σημασίας να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες», τόνισε η κ. Κασσάρα.

©Typologos.com 2022